4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi
Na vyrovnanú hladinu cukru v krvi si musia dávať pozor nielen diabetici. Tieto chyby pri raňajkách ju dokážu vykoľajiť.
Stabilita hladiny krvného cukru počas dňa je dôležitá nielen pre cukrovkárov. Aj bežnému človeku pomáha odstrániť pocit hladu, chuť na sladké, výkyvy energie a hrozbu priberania.
K nevyrovnanej hladine cukru v krvi u mnohých dochádza hneď ráno pri raňajkách. Najčastejšie za to môžu tieto štyri chyby:
1. Málo vlákniny
Denne by sme mali prijať aspoň 30 gramov vlákniny. Prečo s tým nezačať hneď ráno?
Vláknina zlepšuje fungovanie metabolizmu a reguluje hladinu cholesterolu. Okrem toho dodáva pocit sýtosti a spomaľuje uvoľňovanie sacharidov do krvi.
Raňajkové jedlá s vysokým obsahom sacharidov a nízkym obsahom vlákniny, ako je hrianka s džemom, okamžite zvyšujú hladinu krvného cukru. Takýto nárast následne ovplyvní energetickú úroveň a hlad počas ďalších hodín.
Ku každým piatim gramom sacharidov by ste pri jedle mali pridať aspoň jeden gram vlákniny. Pomôžu aj náhrady jedla: biele pečivo vymeňte za celozrnné, do jedál pridajte ovocie a ďalšie na vlákninu bohaté potraviny, ako sú ovsené vločky, pohánka a zelenina.
2. Vynechanie raňajok
Vynechávanie raňajok je štandardný postup, ktorý v rámci stravovania odporúča čoraz populárnejší prerušovaný pôst. Jeho podstatou je jedenie počas dňa len v rámci časového okna, ktoré má často osem hodín a nezačína skôr ako napoludnie.
Niektoré výskumy naznačujú, že vynechanie raňajok má u zdravých ľudí potenciál zvýšiť riziko cukrovky 2. typu. Dlhšie hladovanie okrem toho dramaticky znižuje hladinu cukru v krvi, čo sa u citlivejších ľudí prejavuje klasickými príznakmi hypoglykémie, ako je rýchly tep, trasenie, potenie, podráždenosť a nevoľnosť.
Raňajky by si určite mali dopriať najmä diabetici, u ktorých takéto výkyvy hladiny krvného cukru z dlhodobého hľadiska vedú k ochoreniam srdca, nervov, obličiek a ďalších orgánov a tkanív.
3. Málo bielkovín
Vyvážené jedlo by malo mať adekvátny podiel sacharidov (vrátane vlákniny), tukov a bielkovín. Mnohí z nás sa pri raňajkách neriadia týmto pravidlom, a jednoducho ich odbijú kávou, sladkou tyčinkou alebo ovocím.
Ani jedna z vyššie uvedených potravín nie je vyslovene zdraviu škodlivá, no rozhodne by ju mali sprevádzať aj iné s obsahom bielkovín. Telu totiž trvá pomerne dlho, kým bielkoviny rozloží a vstrebe, takže ak ich skonzumujeme spolu so sacharidmi, spomalíme tým zároveň spracovanie sacharidov a ich uvoľňovanie do krvného obehu.
Skvelým zdrojom bielkovín na raňajky je napríklad cottage cheese, grécky jogurt alebo vajce.
4. Málo zdravých tukov
Základy už ovládate – na raňajky sa vyhnite čisto sacharidovým jedlám a snažte sa udržať rovnováhu živín. Pomalšiemu uvoľňovaniu sacharidov do krvi pomôžete aj pridaním zdravých tukov, ktoré tiež podporujú dlhodobý pocit sýtosti.
Sústreďte sa na nenasýtené tuky, ktoré možno nájsť napríklad v avokáde, orechoch a orechových nátierkach. Jednou z ich výhod je aj to, že redukujú zápal v tele, a navyše väčšinou si nevyžadujú veľa času na prípravu.
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny
Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.