• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
10°Bratislava

​4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi

  • 7:02 14.08.2022
  • Bratislava
​4 chyby pri raňajkách, ktoré škodia hladine cukru v krvi

Na vyrovnanú hladinu cukru v krvi si musia dávať pozor nielen diabetici. Tieto chyby pri raňajkách ju dokážu vykoľajiť.

Stabilita hladiny krvného cukru počas dňa je dôležitá nielen pre cukrovkárov. Aj bežnému človeku pomáha odstrániť pocit hladu, chuť na sladké, výkyvy energie a hrozbu priberania.

K nevyrovnanej hladine cukru v krvi u mnohých dochádza hneď ráno pri raňajkách. Najčastejšie za to môžu tieto štyri chyby:

1. Málo vlákniny

Denne by sme mali prijať aspoň 30 gramov vlákniny. Prečo s tým nezačať hneď ráno?

Vláknina zlepšuje fungovanie metabolizmu a reguluje hladinu cholesterolu. Okrem toho dodáva pocit sýtosti a spomaľuje uvoľňovanie sacharidov do krvi.

Raňajkové jedlá s vysokým obsahom sacharidov a nízkym obsahom vlákniny, ako je hrianka s džemom, okamžite zvyšujú hladinu krvného cukru. Takýto nárast následne ovplyvní energetickú úroveň a hlad počas ďalších hodín.

Ku každým piatim gramom sacharidov by ste pri jedle mali pridať aspoň jeden gram vlákniny. Pomôžu aj náhrady jedla: biele pečivo vymeňte za celozrnné, do jedál pridajte ovocie a ďalšie na vlákninu bohaté potraviny, ako sú ovsené vločky, pohánka a zelenina.

2. Vynechanie raňajok

Vynechávanie raňajok je štandardný postup, ktorý v rámci stravovania odporúča čoraz populárnejší prerušovaný pôst. Jeho podstatou je jedenie počas dňa len v rámci časového okna, ktoré má často osem hodín a nezačína skôr ako napoludnie.

Niektoré výskumy naznačujú, že vynechanie raňajok má u zdravých ľudí potenciál zvýšiť riziko cukrovky 2. typu. Dlhšie hladovanie okrem toho dramaticky znižuje hladinu cukru v krvi, čo sa u citlivejších ľudí prejavuje klasickými príznakmi hypoglykémie, ako je rýchly tep, trasenie, potenie, podráždenosť a nevoľnosť.

Raňajky by si určite mali dopriať najmä diabetici, u ktorých takéto výkyvy hladiny krvného cukru z dlhodobého hľadiska vedú k ochoreniam srdca, nervov, obličiek a ďalších orgánov a tkanív.

3. Málo bielkovín

Vyvážené jedlo by malo mať adekvátny podiel sacharidov (vrátane vlákniny), tukov a bielkovín. Mnohí z nás sa pri raňajkách neriadia týmto pravidlom, a jednoducho ich odbijú kávou, sladkou tyčinkou alebo ovocím.

Ani jedna z vyššie uvedených potravín nie je vyslovene zdraviu škodlivá, no rozhodne by ju mali sprevádzať aj iné s obsahom bielkovín. Telu totiž trvá pomerne dlho, kým bielkoviny rozloží a vstrebe, takže ak ich skonzumujeme spolu so sacharidmi, spomalíme tým zároveň spracovanie sacharidov a ich uvoľňovanie do krvného obehu.

Skvelým zdrojom bielkovín na raňajky je napríklad cottage cheese, grécky jogurt alebo vajce.

4. Málo zdravých tukov

Základy už ovládate – na raňajky sa vyhnite čisto sacharidovým jedlám a snažte sa udržať rovnováhu živín. Pomalšiemu uvoľňovaniu sacharidov do krvi pomôžete aj pridaním zdravých tukov, ktoré tiež podporujú dlhodobý pocit sýtosti.

Sústreďte sa na nenasýtené tuky, ktoré možno nájsť napríklad v avokáde, orechoch a orechových nátierkach. Jednou z ich výhod je aj to, že redukujú zápal v tele, a navyše väčšinou si nevyžadujú veľa času na prípravu.

Zdroj: Info.sk, DP, eatthis.com, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

VČERA - 20:55Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

VČERA - 18:14Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?