• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 26.12.2024Meniny má Štefan
Bratislava

Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

  • 20:05 13.08.2022
  • Bratislava
Pozor na tieto kuchynské riady. Podľa expertov spôsobujú štvornásobné riziko rakoviny

Kuchári a kuchárky, ale aj konzumenti, ktorí často prichádzajú do kontaktu s niektorými druhmi kuchynského riadu, u seba výrazne zvyšujú riziko vzniku rakoviny.

„Večné chemikálie“ sú strašiakom, ktorý už dlho trápi zdravotníkov po celej zemi. Tieto látky, ktoré sa bežne využívajú na výrobu kuchynského riadu, totiž výrazne zvyšujú riziko rakoviny.

Konkrétne druhy chemikálií obsiahnutých v hrncoch, panviciach, príbore a ďalších riadoch, podľa Univerzity v Južnej Kalifornii (USC) 4,5-násobne zvyšujú riziko bežného typu rakoviny pečene, známeho ako hepatocelulárny karcinóm. Ten často diagnostikujú pacientom, ktorí prichádzajú do kontaktu so železom (minerálom), alkoholom, tabakom a pesticídmi.

Za „večné chemikálie“ v skutočnosti označujeme prefluorované a polyfluorované látky (PFAS), ktorým trvá až niekoľko rokov, kým sa rozložia vo vonkajšom prostredí.

„Rakovina pečene je jedným z najzávažnejších následkov ochorení tohto orgánu, a toto je vôbec prvá štúdia, ktorá spája PFAS s týmto závažným ochorením,“ podotýka Jesse Goodrich, ktorý pôsobí ako doktor na USC.

Foto: faithie/Shutterstock.com

Výskum hodnotil zdravotný stav 200 tisíc ľudí, z ktorých 50 malo rakovinu pečene. Vedci analyzovali vzorky krvi, ktoré im boli odobraté ešte pred diagnózou, a následne ich porovnali so vzorkami krvi päťdesiatich ďalších ľudí so zdravou pečeňou.

Krv mnohých zo súčasných onkologických pacientov pred diagnostikou rakoviny obsahovala niekoľko druhov chemikálií. Takéto látky sa pritom do pečene najčastejšie dostanú po tom, ako ich človek skonzumuje.

Smutnou správou je, že podľa amerického Centra pre kontrolu ochorení (CDC) sa „večné chemikálie“ nachádzajú prakticky všade – od toaletných potrieb až po príbory a iné riady, s ktorými varíme.

Lekári zistili, že chemikálie menia spôsob, akým sa v tele metabolizuje glukóza, a tiež menia aminokyseliny v pečeni. Kvôli tomu sa okolo pečene formuje tuk, čím sa zvyšuje riziko nealkoholického stukovatenia pečene. Toto ochorenie je pritom jedným z najväčších rizikových faktorov rakoviny tohto orgánu.

Zdroj: Info.sk, DP, jhep-reports.eu, the-sun.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

Tento druh alkoholu môže byť pre zdravie srdca prospešnejší ako statíny

VČERA - 19:43Zdravie

Vedci navrhli neobvyklú alternatívu k liekom na cholesterol.

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

VČERA - 15:46Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

VČERA - 7:34Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.