Prečo chemici oplachujú sklo trikrát, a prečo by ste s tým mali začať aj vy
- 19:35 25.08.2022
- Bratislava
Sklenené poháre si zaslúžia špeciálnu starostlivosť, a to zvlášť ak v nich servírujete pivo či víno. Pre toto by ste ich mali oplachovať až trikrát.
Laboratórni technici a chemici sú v práci zvyknutí na vyšší štandard bezpečnosti. Keďže na dennej báze manipulujú s toxickými látkami a chemikáliami, ktoré sa neraz dotknú vnútra sklenených bánk, kadičiek či tanierikov, vedia, že tieto predmety treba ošetrovať inak ako klasické kuchynské nádoby.
V chemickej praxi je zaužívaný spôsob trojnásobného oplachovania sklenených nádob. Nádoba na najprv ponorí do kyselinového kúpeľa, následne sa neutralizuje, a nakoniec sa trikrát opláchne, čím sa zaistí úplné odstránenie organického a neorganického materiálu, s ktorým sa manipulovalo, ale aj zvyškov z kyslého a zásaditého kúpeľa.
Teória za trojnásobným oplachovaním hovorí, že s každým ďalším opláchnutím sa zbavíte väčšieho množstva zostatkov. To potvrdzuje aj tvrdenie spoločnosti vyrábajúcej priemyselné čistiace látky Alconox:
„Pri každom naplnení a vyprázdnení nádoby riedite zostatky o 2 rady stupnice. Ak po každom vyprázdnení nádoby v nej zanecháte 1 percento toho, čo sa v nej pôvodne nachádzalo, pri každom opláchnutí dochádza k riedeniu tohto zvyšku v pomere 1:100. Trojnásobné oplachovanie má intenzitu 6 radov stupnice redukcie tejto vo vode rozpustnej látky.“
Laboratórne postupy v kuchyni nie sú nevyhnutné, ale určite ich netreba celkom zahadzovať. Trojnásobné oplachovanie sa vám napríklad hodí pri umývaní pohárov na víno alebo pivo, ktoré si pri servírovaní vyžadujú dokonalú čistotu.
Ako uvádza portál CraftBeer.com, čistota pohára je pri podávaní piva dôležitá preto, že zabraňuje usadeninám vo vychytávaní unikajúceho oxidu uhličitého z nápoja. Na pohári sa preto nesmú nachádzať zvyšky mydla, saponátu, piva, špiny, jedla, masti ani rúžu.
„Tieto špinavé plôšky fungujú ako centrálne body pre bublinky, ktoré sa v nich hromadia,“ vysvetľujú odborníci. Správny pivkár preto rýchlo spozná špinavý pohár podľa toho, že sa na jednom mieste združujú bubliny unikajúceho plynu.
Okrem trojnásobného oplachovania by ste poháre určené na víno a pivo mali umývať osobitne. Rovnako ich treba sušiť na vzduchu, aby na skle neostali vlákna z utierky. Pred naplnením im treba dopriať ďalšie rýchle opláchnutie.
Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom
Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru
Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.