Dve šálky tohto nápoja denne znižujú riziko úmrtia

Ľudia, ktorí si doprajú aspoň dve šálky nápoja denne, majú nižšiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia.
Pitie čierneho čaju môže byť spojené s mierne nižším rizikom úmrtia, zistila prospektívna kohortová štúdia publikovaná v lekárskom časopise v Annals of Internal Medicine. Riziko bolo najnižšie u osôb, ktoré pili dve alebo viac šálok čaju denne.
Čaj je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete. Predchádzajúci výskum naznačil súvislosť medzi konzumáciou čaju a nižším rizikom úmrtnosti v populáciách, kde je zelený čaj najbežnejším typom čaju. Naproti tomu publikované štúdie v populáciách, kde je bežnejšie pitie čierneho čaju, boli doteraz obmedzené nekonzistentnými zisteniami.
Výskumníci z National Institutes of Health vykonali štúdiu na vyhodnotenie spojení medzi konzumáciou čaju a úmrtnosťou zo všetkých aj špecifických príčin, pričom využili údaje z Biobanky v Spojenom kráľovstve, kde je pitie čierneho čaju bežné.
Posúdili tiež, či sa spojenia líšia v závislosti od použitia bežných čajových prísad (mlieko a cukor), teploty čaju a genetických variantov ovplyvňujúcich rýchlosť, akou ľudia metabolizujú kofeín.
Biobanka Spojeného kráľovstva obsahuje údaje o pol milióne mužov a žien vo veku 40 až 69 rokov, ktorí vyplnili základný dotazník v rokoch 2006 až 2010. 85 percent účastníkov uviedlo pravidelné pitie čaju a z nich 89 percent uviedlo pitie čierneho čaju. V porovnaní s tými, ktorí nepijú čaj, účastníci, ktorí uviedli, že pili 2 alebo viac šálok každý deň, mali o 9 až 13 percent nižšie riziko úmrtnosti.
Asociácie boli pozorované bez ohľadu na to, či účastníci tiež pili kávu, pridali do čaju mlieko alebo cukor, mali rôzne preferované teploty čaju alebo genetické varianty súvisiace s metabolizmom kofeínu. Podľa autorov ich zistenia naznačujú, že čaj, dokonca aj pri častejšej konzumácii, môže byť súčasťou zdravej výživy.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?