Nedostatok tohto vitamínu zdvojnásobuje riziko srdcových chorôb

Ľudia, ktorí majú deficit tohto vitamínu majú pravdepodobne aj vysoký krvný tlak.
Výskum publikovaný v lekárskom časopise European Heart Journal zistil, že nedostatok vitamínu D je spojený s dvojnásobne vyšším rizikom srdcových chorôb.
Po vystavení slnečnému žiareniu sa vitamín D vytvára v koži a premieňa sa na kalcifediol v pečeni a potom sa mení na kalcitriol v obličkách.
Kalcitriol (1,25-dihydroxyvitamín D) je aktívna forma vitamínu D ovplyvňujúca imunitný systém, rast kostí, tvorbu adrenalínu, noradrenalínu, dopamínu a serotonínu.
Štúdia naznačuje, že kalcitriol môže tiež ovplyvniť kardiovaskulárne zdravie prostredníctvom svojich účinkov na iné systémy vrátane imunitného systému.
V tomto výskume sa ukázalo, že účastníci s nízkou hladinou vitamínu D mali vyšší krvný tlak a riziko srdcových chorôb v porovnaní s ľuďmi s adekvátnymi hladinami vitamínu D v krvi.
Výsledky ukázali, že ľudia s najnižšou hladinou vitamínu D mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že budú trpieť kardiovaskulárnymi ochoreniami, než ľudia v normálnom rozmedzí.
Kardiovaskulárne ochorenia (KVO) sú hlavnou príčinou úmrtí a invalidity, pričom každoročne si vyžiadajú životy 7,9 milióna ľudí na celom svete.
Viac ako miliarda ľudí na svete má nízku hladinu vitamínu D. Najlepším testom na určenie stavu vitamínu D je meranie sérových koncentrácií 5-hydroxyvitamínu D (25(OH)D).
Aby tím vedcov preskúmal súvislosť medzi hladinami 25(OH)D v sére a rizikom kardiovaskulárnych ochorení, analyzoval údaje UK Biobank od viac ako pol milióna účastníkov.
Výskumníci zistili, že riziko vysokého krvného tlaku a srdcových ochorení prudko kleslo tam, kde hladina 25(OH)D v sére bola okolo 50 nmol/l. Viac ako 55 percent účastníkov malo sérové hladiny < 50 nmol/l a 13 percent malo deficit s hladinami pod 25 nmol/l.
Profesorka Elina Hyppönen, vedúca štúdie, povedala: „Závažný nedostatok je relatívne zriedkavý, ale v prostredí, kde sa vyskytuje, je veľmi dôležité byť proaktívny a vyhnúť sa negatívnym účinkom na srdce. Napríklad nedostatok môže byť problémom pre ľudí žijúcich v rezidenčnej starostlivosti, ktorí môžu mať obmedzené vystavenie slnku.“
Vitamín D možno nájsť v niektorých potravinách, ale toto množstvo nestačí. Hyppönen vysvetlila:
„Vitamín D môžeme získať aj z potravy, vrátane mastných rýb, vajec a obohatených potravín a nápojov. To znamená, že jedlo je nanešťastie relatívne chudobným zdrojom vitamínu D a ani inak zdravá strava ho zvyčajne neobsahuje.
Ak nedostávame žiadny vitamín D cez slnko, je to jedna zo vzácnych živín, pre ktorú niekedy potrebujeme denný doplnok, aby sme udržali krok s požiadavkami. Pochopenie súvislosti medzi nízkymi hladinami vitamínu D a KVO je obzvlášť dôležité vzhľadom na celosvetovú prevalenciu tohto smrteľného stavu.
Naše výsledky sú vzrušujúce, pretože naznačujú, že ak dokážeme zvýšiť hladiny vitamínu D v rámci noriem, mali by sme ovplyvniť aj mieru KVO. V našej študovanej populácii odhadujeme, že zvýšením jedincov s deficitom vitamínu D na úroveň aspoň 50 nmol/l sa dalo predísť 4,4 percentám všetkých prípadov KVO."

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?