• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 25.12.2024Dnes je 1. Sviatok vianocný
Bratislava

​Tento nápoj vyplavuje železo z tela a redukuje jeho vstrebávanie. Dôležité je načasovanie

  • 7:05 22.09.2022
  • Bratislava
​Tento nápoj vyplavuje železo z tela a redukuje jeho vstrebávanie. Dôležité je načasovanie

Železo je minerál, s ktorého pravidelným dopĺňaním má problém väčšina celosvetovej populácie. Ukazuje sa, že k jeho nedostatku v organizme prispieva aj konzumácia niektorých nápojov.

Železo je kľúčový minerál, ktorý sa v tele podieľa na niekoľkých procesoch, z ktorých najvýznamnejší je transport kyslíka v krvi. Prísun kyslíka je nevyhnutný pre správne fungovanie každého orgánu, a preto nedostatok železa vedie k závažným následkom na celkové zdravie človeka.

V prípade nedostatku železa nie je možné viniť len jeho nedostatočný príjem zo stravy. K tomuto stavu prispieva aj konzumácia kávy a čaju, ktorá pri nesprávnom načasovaní dokáže ovplyvniť vstrebávanie železa.

Ľudia, ktorí sú náchylní na nedostatok železa v krvi, by sa podľa odborníkov mali vyhnúť konzumácii kávy a čaju spolu s jedlom. Okrem toho by mali obmedziť príjem otrúb.

„Káva, čaj a víno obsahujú taníny, ktoré obmedzujú vstrebávanie železa tak, že sa naň naviažu a transportujú ho z tela von,“ vysvetľuje austrálsky magazín Better Health. „Kyselina fytová a vláknina, ktorá sa nachádza v celozrnných potravinách, ako sú otruby, môže takisto obmedziť vstrebávanie železa a ďalších minerálov.“

Oslabenú absorpciu železa po vypití kávy a čaju potvrdzuje aj štúdia zverejnená na stránkach American Journal of Clinical Nutrition. „Šálka kávy obmedzuje vstrebávanie železa po skonzumovaní hamburgeru o 39 percent, šálka čaju o 64 percent,“ tvrdia vedci.

Kávu je bezpečné piť asi hodinu pred jedlom alebo po ňom, tvrdia výskumy, podľa ktorých sú nebezpečnou zložkou pre vstrebávanie železa v organizme aj polyfenoly obsiahnuté v obidvoch horúcich nápojoch. Tie pozostávajú predovšetkým z kyseliny chlorogénovej, ktorá je pre zdravie vo všeobecnosti skôr prínosná, no takisto sa naväzuje na železo a vyplavuje ho z tela.

Najväčšej hrozbe zníženého vstrebávania železa čelia ľudia, ktorí ho získavajú z rastlinnej stravy, ako sú obohatené cereálie, fazuľa, tmavá čokoláda, šošovica, špenát, zemiaky so šupkou a orechy a semiačka. Takýto typ železa sa nazýva nehémové železo.

Zdroj: Info.sk, DP, betterhealth.vic.gov.au, express.co.uk, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

DNES - 15:46Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

DNES - 7:34Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

19:33 19.12.2024Zdravie

Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.