Tieto dva druhy mäsa výrazne zvyšujú riziko vzniku cukrovky

Pri snahe vyhnúť sa diabetu ľudia siahajú po rôznych prostriedkoch zmeny životného štýlu. Jedným z nich by malo byť aj vyhýbanie sa dvom konkrétnym druhom mäsa, ukazuje výskum.
K vzniku cukrovky dochádza, keď telo nie je schopné premieňať cukor v krvi na energiu. V prípade, že sa ochorenie nelieči, môže vyústiť až do život ohrozujúcej amputácie končatín a smrti.
K často spomínaným spúšťačom diabetu patrí cukor a tuk konzumovaný v nadmerných dávkach. K menej známym faktorom však patrí aj hémové železo, ktoré možno nájsť vo vysokom zastúpení v niektorých druhoch mäsa.
Mäso sa oddávna démonizuje kvôli vysokému obsahu tukov. Je totiž dokázané, že ich nasýtená verzia, ktorá sa nachádza aj v spracovaných jedlách, vedie k zvýšeniu podielu tuku v oblasti pása, a teda aj rizika cukrovky.
Výskum z roku 2017 vrhá tieň podozrenia aj na červené mäso a hydinu, za čo podľa autorov môže „vyšší obsah hémového železa v týchto druhoch mäsa“. Zistenie nadväzuje na štúdiu z roku 2013, ktorá takisto našla spojitosť s hémovým železom a zvýšeným rizikom cukrovky.
Vedci zatiaľ neprišli na to, akým spôsobom je prepojené hémové železo s chronickým ochorením, no dôkazy zatiaľ svedčia o tom, že prítomnosť minerálu v organizme ovplyvňuje oxidačné poškodenie DNA, čo by teoreticky mohlo vyvolať inzulínovú rezistenciu alebo nedostatok inzulínu.
Podľa vedcov je intenzita prepojenia medzi cukrovkou a hémovým železom úmerná výške dávky, preto čím viac takéhoto železa v krvi máme, tým náchylnejší sme na vznik ochorenia. Hémové železo je okrem toho považované za rizikový faktor vzniku niekoľkých typov rakoviny, vrátane rakoviny pankreasu, hrubého čreva a pľúc.
Železo, ktoré je kľúčovou zložkou pre udržiavanie zdravia krvi, má dve základné formy – hémovú a nehémovú. Hémové železo sa nachádza predovšetkým v mäse zo zvierat, teda v červenom mäse, hydine a rybách. Nehémové železo možno zas nájsť v celozrnných potravinách, orechoch, semenách, strukovinách či listovej zelenine.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?