• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 25.12.2024Dnes je 1. Sviatok vianocný
Bratislava

Tieto dva druhy mäsa výrazne zvyšujú riziko vzniku cukrovky

  • 7:01 18.09.2022
  • Bratislava
Tieto dva druhy mäsa výrazne zvyšujú riziko vzniku cukrovky

Pri snahe vyhnúť sa diabetu ľudia siahajú po rôznych prostriedkoch zmeny životného štýlu. Jedným z nich by malo byť aj vyhýbanie sa dvom konkrétnym druhom mäsa, ukazuje výskum.

K vzniku cukrovky dochádza, keď telo nie je schopné premieňať cukor v krvi na energiu. V prípade, že sa ochorenie nelieči, môže vyústiť až do život ohrozujúcej amputácie končatín a smrti.

K často spomínaným spúšťačom diabetu patrí cukor a tuk konzumovaný v nadmerných dávkach. K menej známym faktorom však patrí aj hémové železo, ktoré možno nájsť vo vysokom zastúpení v niektorých druhoch mäsa.

Priveľa železa v krvi: Symptómy sa prejavia aj na koži

Mäso sa oddávna démonizuje kvôli vysokému obsahu tukov. Je totiž dokázané, že ich nasýtená verzia, ktorá sa nachádza aj v spracovaných jedlách, vedie k zvýšeniu podielu tuku v oblasti pása, a teda aj rizika cukrovky.

Výskum z roku 2017 vrhá tieň podozrenia aj na červené mäso a hydinu, za čo podľa autorov môže „vyšší obsah hémového železa v týchto druhoch mäsa“. Zistenie nadväzuje na štúdiu z roku 2013, ktorá takisto našla spojitosť s hémovým železom a zvýšeným rizikom cukrovky.

Vedci zatiaľ neprišli na to, akým spôsobom je prepojené hémové železo s chronickým ochorením, no dôkazy zatiaľ svedčia o tom, že prítomnosť minerálu v organizme ovplyvňuje oxidačné poškodenie DNA, čo by teoreticky mohlo vyvolať inzulínovú rezistenciu alebo nedostatok inzulínu.

Podľa vedcov je intenzita prepojenia medzi cukrovkou a hémovým železom úmerná výške dávky, preto čím viac takéhoto železa v krvi máme, tým náchylnejší sme na vznik ochorenia. Hémové železo je okrem toho považované za rizikový faktor vzniku niekoľkých typov rakoviny, vrátane rakoviny pankreasu, hrubého čreva a pľúc.

Železo, ktoré je kľúčovou zložkou pre udržiavanie zdravia krvi, má dve základné formy – hémovú a nehémovú. Hémové železo sa nachádza predovšetkým v mäse zo zvierat, teda v červenom mäse, hydine a rybách. Nehémové železo možno zas nájsť v celozrnných potravinách, orechoch, semenách, strukovinách či listovej zelenine.

Zdroj: Info.sk, DP, nih.gov, sciencedaily.com, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci

DNES - 15:46Zdravie

Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev

DNES - 7:34Zdravie

Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor

19:04 23.12.2024Zdravie

Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

19:33 19.12.2024Zdravie

Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.