Tieto dva druhy mäsa výrazne zvyšujú riziko vzniku cukrovky
Pri snahe vyhnúť sa diabetu ľudia siahajú po rôznych prostriedkoch zmeny životného štýlu. Jedným z nich by malo byť aj vyhýbanie sa dvom konkrétnym druhom mäsa, ukazuje výskum.
K vzniku cukrovky dochádza, keď telo nie je schopné premieňať cukor v krvi na energiu. V prípade, že sa ochorenie nelieči, môže vyústiť až do život ohrozujúcej amputácie končatín a smrti.
K často spomínaným spúšťačom diabetu patrí cukor a tuk konzumovaný v nadmerných dávkach. K menej známym faktorom však patrí aj hémové železo, ktoré možno nájsť vo vysokom zastúpení v niektorých druhoch mäsa.
Mäso sa oddávna démonizuje kvôli vysokému obsahu tukov. Je totiž dokázané, že ich nasýtená verzia, ktorá sa nachádza aj v spracovaných jedlách, vedie k zvýšeniu podielu tuku v oblasti pása, a teda aj rizika cukrovky.
Výskum z roku 2017 vrhá tieň podozrenia aj na červené mäso a hydinu, za čo podľa autorov môže „vyšší obsah hémového železa v týchto druhoch mäsa“. Zistenie nadväzuje na štúdiu z roku 2013, ktorá takisto našla spojitosť s hémovým železom a zvýšeným rizikom cukrovky.
Vedci zatiaľ neprišli na to, akým spôsobom je prepojené hémové železo s chronickým ochorením, no dôkazy zatiaľ svedčia o tom, že prítomnosť minerálu v organizme ovplyvňuje oxidačné poškodenie DNA, čo by teoreticky mohlo vyvolať inzulínovú rezistenciu alebo nedostatok inzulínu.
Podľa vedcov je intenzita prepojenia medzi cukrovkou a hémovým železom úmerná výške dávky, preto čím viac takéhoto železa v krvi máme, tým náchylnejší sme na vznik ochorenia. Hémové železo je okrem toho považované za rizikový faktor vzniku niekoľkých typov rakoviny, vrátane rakoviny pankreasu, hrubého čreva a pľúc.
Železo, ktoré je kľúčovou zložkou pre udržiavanie zdravia krvi, má dve základné formy – hémovú a nehémovú. Hémové železo sa nachádza predovšetkým v mäse zo zvierat, teda v červenom mäse, hydine a rybách. Nehémové železo možno zas nájsť v celozrnných potravinách, orechoch, semenách, strukovinách či listovej zelenine.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.