Hlboká žilová trombóza: 5 jedál, ktoré prispievajú k tvorbe krvných zrazenín

Jedlá, ktoré prispievajú k tvorbe plaku v cievach, vystavujú telo ďalším rizikám, vrátane zápalu. Po čase môžu ohroziť hustotu krvi a prispieť tak k hlbokej žilovej trombóze.
Hlboká žilová trombóza je stav, pri ktorom došlo k tvorbe krvnej zrazeniny, väčšinou v dolných končatinách. V prípade, že sa zrazenina uvoľní a presídli do iných častí tela, pacient sa ocitá v život ohrozujúcej situácii.
Pre zamedzenie fatálnych následkov je dôležité dbať o prevenciu a vyhnúť sa jedlám, ktoré negatívne vplývajú na pohyb krvi v cievach a jej schopnosť zrážanlivosti. V princípe platí, že riziko hlbokej žilovej trombózy zvyšujú tie isté jedlá, ktoré spôsobujú hromadenie plaku vnútri ciev. Ide najmä o týchto 5 druhov potravín:
- rafinované/spracované potraviny, ako je biele pečivo, biela ryža, predbalené jedlá, fastfood, cesto, krekery, hranolčeky
- sóda a iné sladké nápoje
- sladkosti
- trans tuky, ktoré možno nájsť v margaríne a masti
- červené a spracované mäso
V prípade červeného a spracovaného mäsa a trans tukov je výstraha venovaná najmä mužom, ktorých cievam tieto potraviny škodia viac ako ženám.
Sladké potraviny sú pre telo vo všeobecnosti nebezpečné kvôli vysokému podielu fruktózy, ktorá podporuje vznik aterosklerózy. Fruktóza okrem toho rapídne zvyšuje krvný tlak, čo takisto prispieva k abnormalitám pri zrážaní krvi. Následkom toho telo čelí nielen vyššej miere tvorby zrazenín, ale aj neschopnosti ich rozpúšťania.
Hlavným problémom spracovaných jedál je vysoký podiel soli. Tá predstavuje obrovskú záťaž na srdce, čo ovplyvňuje aj spôsob, akým krv preteká cez žily a zráža sa.
K ďalším dôvodom vzniku hlbokej žilovej trombózy patrí aj poškodenie ciev, čo je zároveň najčastejšou príčinou ochorenia. Žila sa totiž po poškodení automaticky stiahne, čím obmedzí prietok krvi a podporí zrážanlivosť.
K vzniku hlbokej žilovej trombózy preto často dochádza po rozsiahlych operačných zákrokoch alebo komplikáciách pri operácii. Zrazeniny sa najčastejšie formujú v drobných cievach lýtok, vyskytujú sa bez príznakov a často sú diagnosticky prehliadané.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.