Tento typ sporáka môže poškodiť vaše zdravie
Používanie tohto typu sporáka či varnej dosky vás môže vystaviť riziku nebezpečných chorôb.
Odborníci varujú, že plynové sporáky prinášajú so sebou aj zdravotné riziká, ktoré si mnohí neuvedomujú. Plynové varné dosky vypúšťajú potenciálne nebezpečné plyny, aj keď sú vypnuté. Podľa vedcov môžu plynové sporáky ohroziť rodiny niekoľkými smrteľnými chorobami tým, že vypúšťajú rovnaké častice ako osobné autá a kamióny.
Podľa štúdie publikovanej v odbornom časopise Environmental Science & Technology sporáky znečisťujú domy oxidom dusičitým (NO2). Plyn môže spôsobiť astmu u detí a vystaviť dospelých riziku rakoviny.
Táto znečisťujúca látka sa najčastejšie vyskytuje na diaľniciach. Keďže kuchyne sú uzavreté priestory, plyn sa v nich zdržiava dlhšie a rodiny sú oveľa viac vystavené riziku rakoviny a astmy. Veľkosť domu a kvalita vetrania tiež zohrávajú úlohu. Jonathan Levy, profesor environmentálneho zdravia na Bostonskej univerzite, uviedol:
"Vystavenie oxidu dusičitému v domácnostiach bolo spojené s ťažšou astmou a zvýšeným používaním inhalátorov u detí. Tento plyn môže postihnúť aj dospelých astmatikov a prispieva k rozvoju aj exacerbácii chronickej obštrukčnej choroby pľúc.“
Holandská štúdia publikovaná vo vedeckom časopise International Journal of Epidemiology odhalila, že ľudia s plynovým sporákom mali o 42 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku astmy.
Aj keď sú varné dosky vypnuté, uvoľňujú chemikálie ako metán, ktoré nielenže poškodzujú životné prostredie, ale môžu u ľudí spôsobiť aj zrýchlený tep a problémy s dýchaním. Po zapnutí plynových sporákov sa tiež uvoľňuje benzén – chemická látka spojená s rôznymi druhmi rakoviny vrátane leukémie.
Štúdia zistila, že 95 percent plynových sporákov uvoľňuje rakovinotvorný plyn. Aby ste znížili vystavenie vašej rodiny škodlivým plynom, Levy odporúča zlepšiť ventiláciu:
„Skúste spustiť odsávač pár, ktorý sa odvetráva von a počas varenia otvárajte kuchynské okná. To pomôže, ale neodstráni to expozíciu, najmä pre členov domácnosti, ktorí sú v kuchyni počas varenia.“
Odborník tiež vyzval ľudí, aby prešli na indukčné varné dosky. Tie varia oveľa rýchlejšie ako bežné sporáky aj bez zapálenia plameňa alebo ohrevu elektrickej špirály. Ako uviedol:
„Podľa môjho názoru, aj keď nechcete znižovať svoju uhlíkovú stopu, alebo len hľadáte spôsoby, ako uvariť cestoviny rýchlejšie, príležitosť mať vo svojom dome čistejší vzduch môže byť silnou motiváciou na zmeny.“
Predtým odborníci tvrdili, že podávanie antibiotík deťom môže zvýšiť riziko astmy v neskoršom veku. Výskum ukázal, že vystavenie antibiotikám v nízkom veku môže zabiť zdravé črevné baktérie, čo má za následok alergie a astmu v dospelosti.
Odborníci zistili, že mladí ľudia sú v súčasnosti viac ohrození rakovinou ako kedykoľvek predtým. Vedci sa domnievajú, že je to kvôli veľkým zmenám v stravovaní a životnom štýle priemerného západného človeka za posledných niekoľko desaťročí.
Kachle na drevo a krby zvyšujú riziko rakoviny, varujú vedci
Pálenie dreva so sebou prináša vážne zdravotné následky.
Toto je najlepší dezert pre zdravie čriev
Odborníčka na výživu prezradila, ktorý typ dezertu je najlepší na udržanie čriev v čo najlepšom stave.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.