• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

Gašparovič dostal rovnaké vyznamenanie, ako mal Štefánik

  • 19:51 29.10.2013
  • BRATISLAVA
Gašparovič dostal rovnaké vyznamenanie, ako mal Štefánik

Prezident Francúzskej republiky François Hollande, ktorý je na oficiálnej návšteve Slovenska, v utorok slovenskej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi udelil najvyššie francúzske vyznamenanie – Veľký kríž Čestnej légie.


Gašparovič francúzskemu prezidentovi udelil najvyššie štátne vyznamenanie Slovenska – Rad Bieleho dvojkríža I. triedy.

Národný rad Čestnej légie je hlavné francúzske štátne vyznamenanie, ktoré založil Napoleon Bonaparte v roku 1802.

Národný rad Čestnej légie zahŕňa tri stupne - Rytier, Oficiér a Komandér a dve hodnosti - Veľký oficiér a Veľký kríž. Nositeľom vyznamenia je Milan Rastislav Štefánik aj slovenský diplomat Ján Kubiš.

Historicky prvá návšteva francúzskeho prezidenta na Slovensku

Návšteva francúzskeho prezidenta je vôbec prvou v moderných dejinách Slovenskej republiky.

"Je to tak trochu symbolické, že prezident Francúzska neprichádza len v rámci 20. výročia vzniku Slovenska, ale aj 95. výročia vzniku Československa, kde Francúzsko zohralo veľmi významnú úlohu," povedal po spoločnom rokovaní s Hollandom Gašparovič.

Vyzdvihol, že Francúzsko je pre nás strategickým partnerom, s ktorým chceme rozvíjať spoluprácu v hospodárskej, kultúrnej, školskej i vedeckej oblasti. "Slovensko a Francúzsko tvoria tandem, pokiaľ ide o európsku politiku," vyhlásil v Bratislave po rokovaní s prezidentom Francúzska premiér Robert Fico.

Minister zahraničných vecí Francúzska Laurent Fabius a šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák podpísali Akčný plán Strategického partnerstva na roky 2013 - 2018. Cieľom plánu je všestranný rozvoj obojstranne prospešnej partnerskej spolupráce medzi oboma krajinami.

Prezident Hollande chválil Slovensko

Prezident Hollande pripomenul, že obe krajiny majú za sebou kus spoločnej histórie nielen z obdobia prvej, ale aj druhej svetovej vojny.

Slovensko podľa jeho slov za posledných 20 rokov prešlo veľký kus cesty. "Máte stabilné inštitúcie, máte demokratické zriadenie, máte menovú stabilitu a hospodársku dynamiku," poznamenal Hollande.

Slovensko podľa neho vstupovalo do eurozóny vo veľmi problémovom období. "Ale môžem potvrdiť, že za posledný rok a pol sa Slovensko skutočne podieľalo aktívne na riešení problémov v eurozóne," dodal.

Hollande v utorok bude rokovať aj so slovenským premiérom Robertom Ficom. Neskôr sa stretne s predsedom parlamentu Pavlom Paškom a primátorom Bratislavy Milanom Ftáčnikom.

Prezident Francúzskej republiky François Hollande, dostal od prezidenta Ivana Gašparoviča súpravu krištáľových pohárov na víno a kolekciu slovenských vín. Agentúru SITA o tom informoval hovorca prezidenta Marek Trubač.

Gašparovič v utorok na počesť francúzskeho prezidenta podáva v Prezidentskom paláci slávnostnú večeru. Ako aperitív Gašparovič najskôr ponúkne hruškovicu, hlavy štátov si potom pochutia na prosciutte s parmezánom, sušenými paradajkami a rukola-frisée šalátom a na grilovanej husacej pečeni na karamelizovanom jablku s brusnicami.

Ako hlavné jedlo na večeri sa podáva hovädzia sviečkovica s pečenými zemiakmi, listovým špenátom a blanšírovanou jarnou zeleninou. Dezertom bude medovníkový rez preliaty karamelom s černicami a čučoriedkami. Po večeri sa bude podávať káva, ale aj rozličné druhy vín a karpatské brandy.

Profil prezidenta Francúzska Françoisa Hollanda
François Hollande sa narodil 12. augusta 1954 v meste Rouen. Vzdelanie získal na prestížnych parížskych školách a koncom 70. rokov vstúpil do Socialistickej strany.

Začiatkom 80. rokov ho v súboji o poslanecké kreslo za department Corréze porazil vtedajší primátor Paríža a neskorší prezident Jacques Chirac.

Hollande sa tak do parlamentu za Corréze dostal až v roku 1988. Neskôr bol námestníkom starostu mestečka Tulle a prelom v jeho politickej kariére nastal v roku 1997, keď sa stal lídrom Socialistickej strany, na ktorej čele nahradil vtedajšieho premiéra Lionela Jospina. V roku 2001 sa stal starostom mesta Tulle.

Vnútrostranícke spory spôsobili, že kandidátom rozhádaných socialistov pre prezidentské voľby v roku 2007 bola Hollandova vtedajšia partnerka Ségoléne Royalová, ktorú však v druhom kole porazil Nicolas Sarkozy.

Hollande v reakcii na neúspech jeho strany v parlamentných voľbách konaných v roku 2007 odišiel z pozície lídra socialistov a svoje miesto prepustil Martine Aubryovej, ktorú však on sám nepodporil. Na čele strany totiž chcel vidieť jej rivala Bertranda Delanoea, primátora Paríža.

V prezidentských primárkach na jeseň roka 2011 však Hollande Aubryovú v priamom súboji o nomináciu porazil a stal sa oficiálnym kandidátom Socialistickej stany pre prezidentské voľby na jar 2012. Hollande stelesnil nádeje celého francúzskeho ľavicového spektra, ktoré rátalo s kandidatúrou Dominiquea Straussa-Kahna, bývalého šéfa Medzinárodného menového fondu.

Ten však po sexuálnom škandále z mája 2011 odmietol proti Sarkozymu kandidovať. Hollande v rámci svojej predvolebnej kampane zaujal najmä návrhom zdaniť bohatých Francúzov až do 75 percent. Do úradu prezidenta nastúpil 15. mája 2012. François Hollande nikdy nebol ženatý a so svojou bývalou partnerkou Ségoléne Royalovou má štyri deti. Žije s novinárkou Valérie Trierweilerovou.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.