• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Havária v Pekingu mohla byť samovražedným útokom Ujgurov

  • 13:03 29.10.2013
  • PEKING
Havária v Pekingu mohla byť samovražedným útokom Ujgurov

Pondelňajšia udalosť na pekinskom Námestí nebeského pokoja (Tchien-an-men kuang-čchang), kde osobné auto vošlo medzi chodcov a po náraze do zábradlia zhorelo, podľa čínskych orgánov nemusela byť nehodou, ale samovražedným útokom spáchaným trojicou mužov pochádzajúcich z ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang.

Tvrdia to nemenované zdroje tlačovej agentúry Reuters blízke vyšetrovaniu. Vodič a dvaja spolujazdci, ktorí okrem seba zabili aj dvoch turistov a ďalších 38 ľudí zranili, údajne "z miesta neplánovali utiecť" a vozidlo mohli podpáliť úmyselne.

Citované zdroje osoby v aute neoznačili výslovne za Ujgurov, polícia však po incidente začala v Pekingu prehľadávať hotely a vozidlá v rámci pátrania po dvoch podozrivých osobách zo Sin-ťiangu.

Moslimská menšina žijúca na severozápade Číny býva spájaná so separatizmom a náboženským extrémizmom, súvisiace nepokoje sa však doteraz nikdy neprejavili priamo v Pekingu a takisto nie je známe, že by niekedy spáchali samovražedný útok. Štátne médiá informujú o pondelňajšej udalosti len veľmi stručne a oficiálne miesta sa k vyšetrovaniu zatiaľ nevyjadrili. Používatelia čínskych sociálnych sietí predtým špekulovali, že vznietenie auta mohlo byť aktom samoupálenia, čo sa v posledných rokoch rozmohlo medzi Tibeťanmi sťažujúcimi si na útlak zo strany Pekingu.

Obrazom: Požiar auta v centre Pekingu


Džíp skončil na chodníku pri vstupe do Zakázaného mesta, niekdajšieho sídla čínskych cisárov, pričom okrem vodiča a dvoch spolujazdcov zahynula i žena pochádzajúca z Filipín a ďalší turista z čínskej provincie Kuang-tung. Polícia tiež informovala, že medzi zranenými sú traja Filipínci a jeden Japonec. Podľa predošlého vyhlásenia vozidlo zranilo "mnoho turistov a policajtov", ktorých museli rozviezť do okolitých nemocníc. Polícia sa po incidente snažila zabrániť fotografovaniu horiaceho vraku a okrem iného nechala uzavrieť najbližšiu stanicu metra.

Námestie nebeského pokoja, ktoré bolo v roku 1989 dejiskom krvavo potlačených protestov, podlieha prísnemu bezpečnostnému režimu, čo zodpovedá jeho významu ako symbolu štátnej moci. Priestranstvo totiž lemujú sídla významných štátnych inštitúcií a nachádza sa na ňom aj mauzóleum zakladateľa Čínskej ľudovej republiky Maa Ce-tunga. Paláce Zakázaného mesta navštevuje ročne okolo 14 miliónov ľudí.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

V dome našli telo muža, príčina smrti prekvapila aj políciu

VČERA - 22:10Zahraničné

Polícia našla jeho telo až po niekoľkých dňoch. Policajti neverili záverom vyšetrovania.

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

Odchádzajúci šéf NATO varuje Spojené štáty a Európu pred izolacionizmom

VČERA - 21:31Zahraničné

Odchádzajúci generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo svojom štvrtkovom rozlúčkovom prejave varoval Spojené štáty a Európu pred "izolacionizmom".

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

Muža najbohatšej Rusky po prestrelke zatkli a obvinili z vraždy

VČERA - 20:08Zahraničné

Vladislava Bakaľčuka, manžela najbohatšej Rusky Taťjany Bakaľčukovej, vo štvrtok zatkli a obvinili z vraždy a pokusu o vraždu, informovali jeho advokáti.

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

Povodne v ČR si možno vyžiadali šiestu obeť, zo Svratky vytiahli telo muža

VČERA - 17:06Zahraničné

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka.

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

Obnova po záplavách v Dolnom Rakúsku môže trvať roky

VČERA - 14:34Zahraničné

Náprava škôd spôsobených záplavami v Rakúsku z posledných dní potrvá možno aj niekoľko rokov, uviedla vo štvrtok hajtmanka spolkovej krajiny Dolné Rakúsko Johanna Miklová-Leitnerová.