Toto si musíte dať k pivu či alkoholu, ak nechcete pribrať

Priberaniu pri pití alkoholu môžete predísť pomocou správnych pochutín.
Orechy a syr sú najlepším občerstvením, ktoré si môžete dať k pivu či inému alkoholu, ak nechcete priberať na váhe. Naopak, to najhoršie, čo si môžete dať, sú klobásky či lupienky, zistili vedci.
Konzumovanie potravín bohatých na bielkoviny a vyhýbanie sa nezdravým slaným návnadám môže človeku ušetriť viac ako 1 300 kalórií denne, dokonca aj keď nepije.
Takzvaný „efekt aperitívu“ znamená, že alkohol zvyšuje apetít človeka, konkrétnejšie túžbu po slanom občerstvení. Hormón známy ako FGF-21 v nás vyvoláva túžbu po bielkovinách a znižuje chuť na sladké.
Alkohol zvyšuje chuť na proteín
Vedci z University of Sydney zistili, že keď ľudia pili v podnikoch, dve tretiny siahli po potravinách s vysokým obsahom bielkovín. Jedna tretina si však vybrala „bielkovinové návnady“, ktoré uspokoja chute, no nemajú žiadne zdravotné benefity, ako sú lupienky, klobásky, spracované mäso, cesnakový chlieb, vyprážané jedlo a hranolky.
Väčšina, ktorá sa rozhodla pre jedlá nabité bielkovinami, prijala len 57 percent kalórií toho, čo skonzumovali ostatní s nezdravými jedlami. Tí, ktorí si dali oriešky a syr, prijali v priemere 1 749 kalórií denne v porovnaní s 3 051 kalóriami u tých, čo radi chrumkali čipsy. Ľudia, ktorí nepili, prijali okolo 2 200 kalórií denne, čo je približne odporúčaná denná dávka, zistila štúdia so vzorkou viac ako 9 000 Austrálčanov.
Čísla zo štúdie prezentovanej na Medzinárodnom kongrese o obezite odhaľujú, že výber zdravších pochúťok v krčme môže viesť k deficitu 577 kalórii, čo umožňuje stratu hmotnosti, a to aj pri pití alkoholu. Tí, ktorí radi chrumkali čipsy však denne v priemere prijali o 813 kalórií viac ako sa odporúča.
Vyberajte zdravšie zdroje chudých bielkovín
Vedci tvrdia, že medzi vhodné občerstvenie patrí 40 gramová porcia syra, nesolené orechy, cícer a zeleninové tyčinky s tzatziki alebo hummus vyrobený z čerstvých surovín. Amanda Grech, autorka štúdie z The University of Sydney, povedala:
„Keď konzumujete alkohol a vaša chuť do jedla je zvýšená, uistite sa, že ste si vybrali zdravšie chudé zdroje bielkovín, ako je chudé červené mäso, kuracie mäso, ryby, morské plody alebo strukoviny, a vyhýbajte sa nutkaniu ochutnať slané jedlá s nízkym obsahom bielkovín. To zabezpečí, že vaša chuť na bielkoviny bude uspokojená bez nadmernej spotreby energie, čo vedie k priberaniu. Predovšetkým sa držte pokynov pre príjem alkoholu, ktorý predstavuje iné zdravotné riziká ako nárast hmotnosti a obezita."

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?
Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom
Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.