• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 26.4.2025Meniny má Jaroslava
11°Bratislava

Toto si musíte dať k pivu či alkoholu, ak nechcete pribrať

  • 15:09 22.10.2022
  • Sydney
Toto si musíte dať k pivu či alkoholu, ak nechcete pribrať

Priberaniu pri pití alkoholu môžete predísť pomocou správnych pochutín.

Orechy a syr sú najlepším občerstvením, ktoré si môžete dať k pivu či inému alkoholu, ak nechcete priberať na váhe. Naopak, to najhoršie, čo si môžete dať, sú klobásky či lupienky, zistili vedci.

Konzumovanie potravín bohatých na bielkoviny a vyhýbanie sa nezdravým slaným návnadám môže človeku ušetriť viac ako 1 300 kalórií denne, dokonca aj keď nepije.

Takzvaný „efekt aperitívu“ znamená, že alkohol zvyšuje apetít človeka, konkrétnejšie túžbu po slanom občerstvení. Hormón známy ako FGF-21 v nás vyvoláva túžbu po bielkovinách a znižuje chuť na sladké.

Alkohol zvyšuje chuť na proteín

Vedci z University of Sydney zistili, že keď ľudia pili v podnikoch, dve tretiny siahli po potravinách s vysokým obsahom bielkovín. Jedna tretina si však vybrala „bielkovinové návnady“, ktoré uspokoja chute, no nemajú žiadne zdravotné benefity, ako sú lupienky, klobásky, spracované mäso, cesnakový chlieb, vyprážané jedlo a hranolky.

Väčšina, ktorá sa rozhodla pre jedlá nabité bielkovinami, prijala len 57 percent kalórií toho, čo skonzumovali ostatní s nezdravými jedlami. Tí, ktorí si dali oriešky a syr, prijali v priemere 1 749 kalórií denne v porovnaní s 3 051 kalóriami u tých, čo radi chrumkali čipsy. Ľudia, ktorí nepili, prijali okolo 2 200 kalórií denne, čo je približne odporúčaná denná dávka, zistila štúdia so vzorkou viac ako 9 000 Austrálčanov.

Čísla zo štúdie prezentovanej na Medzinárodnom kongrese o obezite odhaľujú, že výber zdravších pochúťok v krčme môže viesť k deficitu 577 kalórii, čo umožňuje stratu hmotnosti, a to aj pri pití alkoholu. Tí, ktorí radi chrumkali čipsy však denne v priemere prijali o 813 kalórií viac ako sa odporúča.

Vyberajte zdravšie zdroje chudých bielkovín

Vedci tvrdia, že medzi vhodné občerstvenie patrí 40 gramová porcia syra, nesolené orechy, cícer a zeleninové tyčinky s tzatziki alebo hummus vyrobený z čerstvých surovín. Amanda Grech, autorka štúdie z The University of Sydney, povedala:

„Keď konzumujete alkohol a vaša chuť do jedla je zvýšená, uistite sa, že ste si vybrali zdravšie chudé zdroje bielkovín, ako je chudé červené mäso, kuracie mäso, ryby, morské plody alebo strukoviny, a vyhýbajte sa nutkaniu ochutnať slané jedlá s nízkym obsahom bielkovín. To zabezpečí, že vaša chuť na bielkoviny bude uspokojená bez nadmernej spotreby energie, čo vedie k priberaniu. Predovšetkým sa držte pokynov pre príjem alkoholu, ktorý predstavuje iné zdravotné riziká ako nárast hmotnosti a obezita."

Zdroj: Info.sk, TM, telegraph.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

Kontroverzný výskum z Talianska: Naozaj je kuracie mäso rizikové?

DNES - 6:53Zdravie

Hoci sa kuracie mäso považuje za zdravšiu alternatívu červeného mäsa, podľa vedcov to s jeho konzumáciou netreba preháňať.

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.