Nigella a jej lahodná Kuchyňa
- 10:48 30.10.2013
- BRATISLAVA
Hoci je Nigella Lawson šarmantná a sexi, poznajú ju najmä ženy. Pri listovaní jej novej knižky sa vám budú doslova zbiehať slinky. Takmer 500 strán, kvalitný papier a väzba, nádherné fotografie a konečne bežné suroviny, ktoré kúpite aj u nás. 190 receptov vrátane asi 60 jedál, ktoré dokážete uvariť do polhodinky – jeden z receptov vám ponúkame hneď v tomto článku.
„Skutočný šéfkuchár by v mojej kuchyni pravdepodobne dostal mŕtvicu,“ prezrádza Nigella vo svojej novej knihe. Na pracovnej doske má veci od výmyslu sveta a počas dňa len pribúdajú. „Moja kuchyňa by možno neprešla ani testom na kontrolu zdravia a bezpečnosti,“ priznáva s úsmevom. Napriek tomu na nej vidno, že varenie a pečenie neskutočne miluje. presvedčíte sa o tom aj v jej novinke Kuchyňa – srdce domova, na ktorú sa vraj chystala už celé roky.
Recept na Čokoládovo-limetkový zákusok
Fascinuje ma, aké silné spomienky v nás vedia zanechať lacné sladkosti. Marcel Proust miloval medvedie labky. Jediné, na čo si zo svojho detstva spomínam ja, bol pohár s cukríkmi. Tento zákusok je spomienkou na moje detstvo. Chutí podobne ako spomínané cukríky, teda ak si dobre pamätám ich chuť.
Moja verzia tohto klasického amerického zákuska neobsahuje tradičnú polevu z bielkov a rovnako tiež nepoužívam limetky z Floridy. Tie naše britské mi úplne stačia.
SUROVINY
6 – 8 porcií
300 g sušienok
1 × 15 ml lyžica kakaa
50 g mäkkého masla
50 g tmavej čokolády rozlámanej
na kúsky
1 × 397 g konzerva sladkého
kondenzovaného mlieka, najlepšie
studeného
4 limetky, čo je asi 2 × 15 ml lyžica
nastrúhanej kôry a 175 ml šťavy
300 ml hustej šľahačkovej smotany (48 %)
1 kocka kvalitnej horkej čokolády
1 forma na tortu s vrúbkovaným okrajom
a odnímateľným dnom
POSTUP
1 Sušienky, kakao, maslo a kúsky čokolády vložíme do mixéra a rozmixujeme na zmes pieskovej konzistencie. Cesto preložíme do formy a na dne a po okrajoch dôkladne zatlačíme. Formu s cestom odložíme do chladničky a zatiaľ si pripravíme plnku.
2 Do misky nalejeme kondenzované mlieko. Primiešame nastrúhanú kôru z limetiek, pričom si trochu kôry odložíme na ozdobenie. Pridáme aj šťavu z limetiek a dôkladne rozmiešame.
3 Do misky s mliekom nalejeme hustú šľahačkovú smotanu. Plnku poriadne vyšľaháme ručne alebo ponorným mixérom. Keď zhustne, prelejeme ju do formy s cestom a chrbtom lyžice urobíme navrchu plnky krúživý vzor.
4 Zákusok necháme v chladničke asi 4 hodiny (v prípade, že kondenzované mlieko bolo predtým studené), kým plnka nezhustne. Najlepšie je nechať zákusok v chladničke celú noc. Pred podávaním odnímeme okraj formy.
5 Navrch postrúhame pripravenú kocku čokolády a na záver posypeme zvyškom nastrúhanej
kôry z limetky. Tento krok je veľmi dôležitý, lebo bez čokolády a nastrúhanej kôry je zákusok
taký bledý, že nevidno, akou dôležitou súčasťou sú limetky. Podávame okamžite, pretože ak je zákusok dlho v teple, zmäkne až príliš.
TIP NA PRÍPRAVU
Zákusok si môžeme pripraviť už 1 deň vopred. Keď je studený a pevný, prikryjeme ho fóliou,
no snažíme sa nedotýkať jeho povrchu. Odložíme do chladničky. Kôru z limetky uskladňujeme
v miske, dôkladne prikrytej priehľadnou fóliou. Zákusok pred podávaním ozdobíme pripravenou kôrou. V chladničke vydrží maximálne 2 až 3 dni.
TIP DO MRAZNIČKY
Zákusok môžeme zamraziť, pričom v mrazničke vydrží až 3 mesiace. Nie je však úplne najvhodnejší na mrazenie, pretože pri rozmrazovaní môže nasiaknuť vodou. Keď je zákusok studený a pevný, ešte vo forme ho zabalíme do dvojitej vrstvy priehľadnej fólie a vrstvy alobalu. Pri rozmrazovaní zákusok rozbalíme z fólií (snažíme sa nedotýkať jeho povrchu, aby na ňom neostali stopy) a rozmrazujeme v chladničke cez noc. Pred podávaním ho ozdobíme nastrúhanou kôrou.
Ďalších takmer 200 lahodných receptov nájdete v novinke Kuchyňa – srdce domova
Nostalgické filmy, ktoré očaria aj vaše deti
Chcete svojim deťom priblížiť čaro filmov, ktoré vás sprevádzali počas detstva? Pripravili sme pre vás výber príbehov, ktoré vo vás oživia tie najkrajšie spomienky.
Objavovanie Maďarskej kuchyne: Cestovanie autom po Maďarsku
Maďarsko, krajina plná historických miest, termálnych kúpeľov a nádhernej prírody, láka cestovateľov nielen svojimi kultúrnymi pokladmi, ale aj bohatou kuchyňou.
Vianočná ponuka Telekomu: 100 GB dát pre predplatené karty, MIXI kalendár a ďalšie odmeny
Vianočná ponuka pre predplatené karty ponúkne 100 GB dát po troch dobitiach i adventný MIXI kalendár, pre SWIPE príde Diamond ticket či odmena za odporúčanie.
Telekom Vianoce 2024: Exkluzívna vianočná nádielka hardvéru, TV obsahu, akcií a prekvapení
Zákazníkov Telekomu čaká exkluzívna vianočná nádielka hardvéru, atraktívny TV obsah i najnovšie filmy, tisícky prekvapení v Magenta Moments, aj akcie pre dobíjacie karty.
Vek je len číslo: Vtipné tričká, ktoré robia 40. narodeniny zábavnými
Čože je to 40-tka? Tento vek je skutočne len číslo, ktorého sa netreba obávať. Ešte vás v živote čaká veľa skvelých zážitkov i míľnikov.