• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

Vlaky zažívajú pred Dušičkami nápor

  • 7:57 30.10.2013
  • BRATISLAVA
Vlaky zažívajú pred Dušičkami nápor

V prípade rýchlikov z Bratislavy do Košíc, je dnes najväčší záujem o rýchlik, ktorý vyráža z hlavného mesta o 7.53 h.

Nápor cestujúcich, ktorí sa snažia prepraviť na Sviatky všetkých svätých za rodinami a blízkymi, už výrazne pociťuje železničná doprava. Najväčší záujem očakáva osobný dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dnes. Začínajú totiž prázdniny a najviac ľudí sa chce prepraviť v smere zo západného Slovenska na východ a stred krajiny. ZSSK preto podľa hovorkyne Jany Morháčovej pridávajú všetky vagóny, ktoré majú. Dokonca si museli niektoré požičať.

"Väčšina bežných rýchlikov je dnes a vo štvrtok (31. 10.) popoludní z Bratislavy do Košíc a v nedeľu (3. 11.) popoludní v opačnom smere už kumulovaná na 13 vozňov," priblížila Morháčová. To znamená, že k rušňom bude priradený maximálny počet vagónov, ktorý je možný na dodržanie jazdných časov, a ktorý dovoľuje dĺžka perónov na bratislavskej Hlavnej stanici.

Zároveň je väčšina InterCity (IC) vlakov dnes, vo štvrtok aj v nedeľu rozšírená na maximálnych 10 vozňov. Celkovo je tak posilnenie vlakov oproti bežným pracovným dňom o 35 vozňov na IC vlaky a vyše 130 vozňov do ostatných vlakov. Prioritne ide o posilnenie rýchlikov, ale približne 40 % vozňov bolo pridaných dodatočne a neplánovane. Vyplynulo to zo zvýšeného záujmu ľudí. "Pre zvládnutie dopravného dopytu sme si požičali niekoľko vozňov v určitej kvalite od súkromnej spoločnosti," dodalaMorháčová.

Čo sa týka obsadenosti jednotlivých spojov, tá sa podľa ZSSK každú chvíľu mení. Naposledy boli IC vlaky do Košíc na dnes v dopoludňajších hodinách voľné na 30 % a v popoludňajších spojoch sa už predávali posledné miesta. Vo štvrtok 31. októbra je situácia podobná, IC vlaky na východ majú v dopoludňajších hodinách voľné kapacity na 15 % a v popoludňajších sa rovnako predávajú už posledné miesta.

V prípade rýchlikov z Bratislavy do Košíc, je dnes najväčší záujem o rýchlik, ktorý vyráža z hlavného mesta o 7.53 h. V ňom je voľných len 15 % miest. Ostatné vlaky majú podľa ZSSK voľnú kapacitu do 30 % a v popoludňajších spojoch sa predávajú posledné miesta. Vo štvrtok je voľných miest v rýchlikoch približne od 20 do 30 %. Výnimkou sú rýchliky, ktoré vyrážajú z Bratislavy o 9.53 h a o 15.35 h, kde sa obsadzujú posledné miesta. V piatok 1. novembra je podľa železničiarov dostatok voľných kapacít na rýchliky počas celého dňa.

Na trase z Bratislavy cez Levice do Banskej Bystrice je podľa Morháčovej ešte dostatok voľných kapacít. "Najviac sú naplnené vlaky dnes a vo štvrtok popoludní, ale voľná je asi tretina," podotkla.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.