• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 16.1.2025Meniny má Kristína
-2°Bratislava

Ako upiecť lepší koláč? Veda pozná odpoveď

  • 10:31 06.11.2022
  • Bratislava
Ako upiecť lepší koláč? Veda pozná odpoveď

Pochopenie vedy, ktorá je za pečením koláča, vám pomôže spraviť to lepšie.

Zvykne sa hovoriť, že varenie je umenie a pečenie je veda. Pri varení obvykle môžete odhadnúť množstvo jednotlivých potravín a jednoducho sa nechať viesť svojou chuťou. Pri pečení to už také jednoduché nie je. Predsa len si počas pečenia nemôžete naberať lyžičkou a skúšať, čo koláču ešte chýba. Predovšetkým pri funkčných prísadách, ako je olej, vajcia či kypriace prostriedky, sú dôležité správne a presné pomery.

Vo vedeckom programe Short Wave nedávno demonštrovali, ako veda súvisí s pečením. Na oslavu svojich tretích narodenín relácie si vyžiadali pomoc biochemičky Adriany Pattersonovej, z ktorej sa stala pekárka. Tá s pomocou vedy ukázala, ako sa dá vyrobiť nadýchaná a chutnejšia torta.

Keď veda pomáha upiecť chutnejší koláč

Podľa Pattersonovej je torta stabilizovaná, pečená pena so štruktúrou podobnej špongii. Ak je teda cieľom spraviť extra nadýchanú tortu, musíte do nej pridať čo najviac vzduchu. Čím viac vzduchu do nej dostanete, tým bude nadýchanejšia, vysvetlila v šou Pattersonová.

Pridanie kypriaceho činidla, ako je sóda bikarbóna, cesto v podstate obohatí oxidom uhličitým. Vytvorí v ceste malé bublinky, ktoré musíte chrániť tým, že ich nepremiešate. Po zahriatí sa bublinky vzduchu rozšíria, čo vedie k nadýchanému koláču.

Pre extra nadýchaný koláč potrebujete vedu a sneh. Vaječné bielka obsahujú asi 10 % bielkovín vo forme dlhých reťazcov aminokyselín. Pri šľahaní vysokou rýchlosťou dostávate dnu vzduch a tvorí sa okolo neho sieť z týchto proteínov, píše lifehacker.com.

Maslový krém je emulzia

Mierne chrumkavá textúra niektorých druhov maslovej polevy je výsledkom nadmerného množstva pevného cukru v porovnaní s tekutou časťou polevy. Vo vode a tuku sa môže rozpustiť len isté množstvo pevného cukru, takže nerozpustené zrnká cukru ostanú v poleve.

Môžete však pripraviť hladký maslový krém s netuhým cukrom. „V masle je dosť kazeínu, takže môžeme pridať viac ingrediencií na vodnej báze, a napriek tomu si udrží stabilitu. Môžeme pridať med či javorový sirup. Ja mám rada kukuričný sirup, pretože má neutrálnu chuť,” prezradila Pattersonová.

Zdroj: Info,sk, MB, lifehacker.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom

Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom

6:59 13.01.2025Zaujímavosti

Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.

Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

20:29 11.01.2025Zaujímavosti

Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

18:41 11.01.2025Zaujímavosti

V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

16:30 10.01.2025Zaujímavosti

Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

7:18 10.01.2025Zaujímavosti

Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.