Ako upiecť lepší koláč? Veda pozná odpoveď
- 10:31 06.11.2022
- Bratislava
Pochopenie vedy, ktorá je za pečením koláča, vám pomôže spraviť to lepšie.
Zvykne sa hovoriť, že varenie je umenie a pečenie je veda. Pri varení obvykle môžete odhadnúť množstvo jednotlivých potravín a jednoducho sa nechať viesť svojou chuťou. Pri pečení to už také jednoduché nie je. Predsa len si počas pečenia nemôžete naberať lyžičkou a skúšať, čo koláču ešte chýba. Predovšetkým pri funkčných prísadách, ako je olej, vajcia či kypriace prostriedky, sú dôležité správne a presné pomery.
Vo vedeckom programe Short Wave nedávno demonštrovali, ako veda súvisí s pečením. Na oslavu svojich tretích narodenín relácie si vyžiadali pomoc biochemičky Adriany Pattersonovej, z ktorej sa stala pekárka. Tá s pomocou vedy ukázala, ako sa dá vyrobiť nadýchaná a chutnejšia torta.
Keď veda pomáha upiecť chutnejší koláč
Podľa Pattersonovej je torta stabilizovaná, pečená pena so štruktúrou podobnej špongii. Ak je teda cieľom spraviť extra nadýchanú tortu, musíte do nej pridať čo najviac vzduchu. Čím viac vzduchu do nej dostanete, tým bude nadýchanejšia, vysvetlila v šou Pattersonová.
Pridanie kypriaceho činidla, ako je sóda bikarbóna, cesto v podstate obohatí oxidom uhličitým. Vytvorí v ceste malé bublinky, ktoré musíte chrániť tým, že ich nepremiešate. Po zahriatí sa bublinky vzduchu rozšíria, čo vedie k nadýchanému koláču.
Pre extra nadýchaný koláč potrebujete vedu a sneh. Vaječné bielka obsahujú asi 10 % bielkovín vo forme dlhých reťazcov aminokyselín. Pri šľahaní vysokou rýchlosťou dostávate dnu vzduch a tvorí sa okolo neho sieť z týchto proteínov, píše lifehacker.com.
Maslový krém je emulzia
Mierne chrumkavá textúra niektorých druhov maslovej polevy je výsledkom nadmerného množstva pevného cukru v porovnaní s tekutou časťou polevy. Vo vode a tuku sa môže rozpustiť len isté množstvo pevného cukru, takže nerozpustené zrnká cukru ostanú v poleve.
Môžete však pripraviť hladký maslový krém s netuhým cukrom. „V masle je dosť kazeínu, takže môžeme pridať viac ingrediencií na vodnej báze, a napriek tomu si udrží stabilitu. Môžeme pridať med či javorový sirup. Ja mám rada kukuričný sirup, pretože má neutrálnu chuť,” prezradila Pattersonová.
Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom
Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru
Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.