• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 21.9.2024Meniny má Matúš
11°Bratislava

Súd rozhodol, Štefan Harabin bude naďalej sudcom

  • 14:30 30.10.2013
  • BRATISLAVA
Súd rozhodol, Štefan Harabin bude naďalej sudcom

O návrhu na zbavenie Harabina sudcovského talára rozhodovalo len sedem sudcov, pretože piati boli vylúčení z konania a jeden sudca je dlhodobo práceneschopný.

Disciplinárnymi konaniami voči predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi sa v stredu zaoberalo plénum Ústavného súdu SR (ÚS).

Išlo o tri samostatné disciplinárne konania, pričom v jednom z nich Harabinovi hrozilo, že mu ÚS uloží najvyšší disciplinárny trest – odvolanie z funkcie sudcu.

Plénum ÚS však v stredu zamietlo všetky tri návrhy a predsedu najvyššieho súdu Štefana Harabina z talára nevyzlieklo.

Ako v stručnom odôvodnení uviedla Predsedníčka ÚS Ivetta Macejková, päť sudcov bolo za oslobodenie a dvaja boli za uznanie viny.

Podľa zákona musí rozhodnúť nadpolovičná väčšina sudcov. O návrhu na disciplinárne konanie rozhodovalo len sedem sudcov, pretože piati boli vylúčení z konania a jeden sudca je dlhodobo práceneschopný.

Plénum zamietlo všetky návrhy

Prvý návrh na disciplinárne stíhanie predsedu Najvyššieho súdu SR v stredu plénum takisto zamietlo. Predsedníčka ÚS SR Macejková uviedla, že za oslobodenie Harabina hlasovalo šesť ústavných sudcov, proti boli štyria. Na rokovaní pléna sa zúčastnilo desať ústavných sudcov, Sergej Kohut a Ladislav Orosz boli vylúčení z konania uznesením pléna ÚS.

Aj tretí návrh na disciplinárne konanie voči predsedovi najvyššieho súdu Harabinovi na zasadnutí neprešlo. Plénum rozhodovalo v sedemčlennom zložení. Štyria sudcovia boli za oslobodenie Harabina spod disciplinárneho obvinenia, traja boli proti.

Keďže pri rozhodovaní nebola dosiahnutá nadpolovičná väčšina všetkých sudcov, plénum muselo návrh zamietnuť a nerozhodovalo, či sa Harabin dopustil alebo nedopustil previnenia, za ktoré mal byť disciplinárne stíhaný.

Tri rozhodnutia o zamietnutí si osobne nevypočul ani Harabin, ani minister spravodlivosti Tomáš Borec. Predsedníčka ÚS Macejková obom vytkla, že sa osobne nezúčastnili na pojednávaní. Obaja v stredu mali aj iné povinnosti. Harabin vypovedal pred Okresným súdom Bratislava IV. v prípade svojej žaloby za výrok na jeho adresu, ktorý povedala psychiatrička Renáta Papšová, ošetrujúca lekárka dnes už nebohých sudcov Juraja Majchráka a Marty Laukovej.

Kancelária predsedu NS SR informovala, že pre Harabina ako ortodoxného kresťana je dôležitejšia česť ako riziko straty sudcovského taláru. "Navyše okresný súd vytýčil pojednávanie skôr a už sa raz musel ospravedlniť, takže nechcel byť ako Lipšic, ktorý nechodí na vlastné súdy," uviedla kancelária predsedu NS SR.

Minister Borec bol v čase pojednávania na rokovaní kabinetu. "Tam už všetky právne argumenty, ktoré boli, sme poskytli, čiže nebolo nič nové, čo by sme mali ako účastník - teda za seba hovorím, dodať," poznamenal Borec, ktorý považoval za potrebné byť na zasadnutí vlády.

Obnovu konania Harabinovi zamietli

Návrhy na disciplinárne konanie voči Štefanovi Harabinovi podala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Navrhla potrestať Harabina za to, že opakovane nevpustil na Najvyšší súd SR kontrolu z ministerstva financií, za čo ho ÚS v júni 2011 uznal za vinného a trestom bola zrážka 70 percent platu na jeden rok.

Žitňanská ďalej tvrdila, že Harabin podľa nej bez legitímneho dôvodu zmenil rozvrh práce na najvyššom súde, čím znemožnil náhodné prideľovanie vecí a že nepodal odvolanie proti rozsudku v kauze diskriminačných žalôb sudcov.

Žitňanská za najťažšie previnenie Harabina považuje, že ako predseda NS SR nepodal odvolanie proti rozsudku súdu nižšieho stupňa, a tak deviati sudcovia uspeli s takzvanými diskriminačnými žalobami a mali dostať náhradu celkom viac ako milión eur.

Žiada, aby ústavný súd po vykonaní dôkazov prijal rozhodnutie, ktorým uzná predsedu NS SR Štefana Harabina za vinného zo závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu a odvolal ho z funkcie sudcu.

Návrh predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina na obnovu disciplinárneho konania zamietlo plénum Ústavného súdu SR na utorňajšom neverejnom zasadnutí.

Štefan Harabin žiadal o obnovu disciplinárneho konania na základe toho, že Európsky súd pre ľudské práva uznal, že právo Štefana Harabina na spravodlivý proces bolo porušené v prvom disciplinárnom konaní.

ESĽP konštatoval, že o Harabinovi rozhodovali aj ústavní sudcovia, pri ktorých boli pochybnosti o zaujatosti. Keď ESĽP zistil takéto pochybenie, k podstate sporu sa už nevyjadroval. Nepovedal teda, či ministerstvo financií má alebo nemá právo kontrolovať Najvyšší súd SR, ani či si Harabin zaslúžil trest.

Rozhodnutie je vraj hanbou Európy

Harabin v reakcii na rozhodnutie ÚS SR uviedol, že nerešpektovanie rozhodnutia ESĽP je najhoršou možnou vizitkou pre Slovensko. "Tu už nejde o moju osobu, ale o medzinárodnú hanbu v Európe a civilizovanom svete. Vyzeráme ako banánová republika, ktorá nerešpektuje svoje medzinárodné záväzky a ľudské práva," uviedol predseda Najvyššieho súdu SR.

O návrhu na obnovu konania rozhodovalo desať sudcov ÚS, dvaja sudcovia boli z rozhodovania o tejto veci vylúčení, jeden sudca je práceneschopný. K rozhodnutiu pripájajú odlišné stanovisko sudcovia Ľubomír Dobrík, Milan Ľalík a Ivetta Macejková.

Podľa pléna boli dvaja sudcovia zaujatí

Plénum Ústavného súdu SR v utorok rozhodovalo o námietkach zaujatosti vznesených voči ústavným sudcom, ktorí mali v stredu rozhodovať o ďalších troch návrhoch na disciplinárne konanie voči Štefanovi Harabinovi.

O námietkach predpojatosti sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky Ľudmily Gajdošíkovej, Sergeja Kohuta, Jána Lubyho a Ladislava Orosza ústavný súd rozhodol uznesením, podľa ktorého Ladislav Orosz a Sergej Kohut boli vylúčení z výkonu sudcovskej funkcie vo všetkých disciplinárnych konaniach voči Harabinovi.

Ľudmila Gajdošíková a Ján Luby neboli vylúčení z konania o udelení najprísnejšieho trestu – odvolania z funkcie sudcu, ani v ďalších dvoch disciplinárnych konaniach.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

VČERA - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

VČERA - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

VČERA - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

VČERA - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

VČERA - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.