• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
11°Bratislava

Takto vplývajú mleté a celé mandle na trávenie

  • 8:44 12.11.2022
  • Londýn
Takto vplývajú mleté a celé mandle na trávenie

Konzumácia mandlí ovplyvňuje produkciu butyrátu.

Črevný mikrobióm pozostáva z tisícok mikroorganizmov, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri trávení živín a môžu mať pozitívny alebo negatívny vplyv na naše zdravie, vrátane tráviaceho a imunitného systému.

Mechanizmy toho, ako majú črevné mikrobiómy vplyv na ľudské zdravie, sa stále skúmajú, ale dôkazy naznačujú, že konzumácia špecifických druhov potravín môže pozitívne ovplyvniť typy baktérií v našom čreve alebo to, čo robia v našom čreve.

Tím vedcov z King’s College v Londýne skúmal vplyv celých a mletých mandlí na zloženie črevných mikróbov. Výsledky ich štúdie boli publikované v odbornom časopise American Journal of Clinical Nutrition. Výskumníci prijali 87 zdravých dospelých, ktorí dovtedy jedli menej ako odporúčané množstvo vlákniny a ktorí jedli typické nezdravé pochutiny (napríklad čokoládu, lupienky).

Účastníci boli rozdelení do troch skupín: jedna skupina vymenila svoje pochúťky za 56g celých mandlí denne, druhá za 56g mletých mandlí denne a kontrolná skupina jedla muffiny s rovnakou energetickou hodnotou ako mandle. Vedci ich skúmali po dobu 4 týždňov.

Výskumníci zistili, že tí, ktorí jedli mandle, mali výrazne vyššie hladiny butyrátu. Butyrát je mastná kyselina s krátkym reťazcom, ktorá je hlavným zdrojom živín pre bunky lemujúce hrubé črevo.

Keď tieto bunky fungujú efektívne, poskytuje to ideálne podmienky na to, aby sa črevné mikróby rozmnožovali, aby bola črevná stena pevná a bez zápalu, aby sa živiny z jedla dobre vstrebávali.

Nebol pozorovaný žiadny významný rozdiel v čase prechodu črevami, avšak konzumenti celých mandlí mali v porovnaní s ostatnými skupinami o 1,5 stolice viac za týždeň. Tieto zistenia naznačujú, že konzumácia celých mandlí môže byť prínosom aj pre ľudí so zápchou.

Výskum ukázal, že konzumácia celých a mletých mandlí zlepšila stravu ľudí, pretože mali vyšší príjem mononasýtených mastných kyselín, vlákniny, draslíka a iných dôležitých živín v porovnaní s kontrolnou skupinou.

Hlavný autor štúdie Kevin Whelan, vedúci katedry nutričných vied, dodal: "Myslíme si, že tieto zistenia naznačujú, že konzumácia mandlí môže prospieť bakteriálnemu metabolizmu spôsobom, ktorý má potenciál ovplyvniť ľudské zdravie."

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, academic.oup.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

VČERA - 20:55Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

VČERA - 18:14Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?