• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 21.4.2025Meniny má Ervín
11°Bratislava

​Iba drobná prasklinka? Toto riskujete aj pri najmenšom poškodení teflónu!

  • 15:52 13.11.2022
  • Bedford Park
​Iba drobná prasklinka? Toto riskujete aj pri najmenšom poškodení teflónu!

Už aj drobné poškodenie teflónovej panvice z nej robí potenciálne nebezpečný riad. Štúdia ukazuje, koľko plastu sa kvôli tomu uvoľňuje do jedla.

Nepriľnavé a teflónové panvice častým používaním a umývaním postupne strácajú odolnosť povrchu, čo môže predstavovať problém pri príprave jedál. Jeho presné vytýčenie je ale pomerne náročné.

Inžinier mechaniky a materiálov z austrálskej Flindersovej univerzity Youhong Tang sa spolu s kolegami pozrel na to, koľko mikroplastov (menšie ako 5 milimetrov) a nanoplastov (asi miliónkrát menšie častice) sa môže pri varení uvoľniť z jedinej drobnej praskliny na takýchto povrchoch.

Vedecký tím využil postup známy ako Ramanova spektroskopia, vďaka ktorej mohli pozorovať mikroplasty a nanoplasty na teflónovom povrchu. Okrem toho pomocou algoritmu vypočítali, aké množstvo celistvého povrchu sa môže pri príprave jedla odlepiť a kontaminovať potraviny.

Vedci najprv rozrezali teflónom potiahnutý povrch na niekoľko kúskov. Tie následne treli o vzorky vybraných materiálov (nehrdzavejúcej ocele, bavlny, plastu a dreva), aby tak simulovali varný proces bez použitia reálneho tepla či potravín. Následne sledovali, koľko plastových častíc sa do materiálov uvoľní.

Poškodené teflónové povrchy podľa všetkého uvoľňujú až 2,3 milióna drobných častíc pri príprave jedla, a to len počas 30 sekúnd varenia.

Teflón je okrem toho známy aj svojím členstvom v skupine „večných chemikálií“, ktoré sa v bežnom životnom prostredí nedokážu rozložiť a spájajú sa s celým radom zdravotných ťažkostí, vrátane rakoviny pečene. Súhrnne sa označujú aj skratkou PFAS (perfluóralkylované a polyfluóralkylové chemikálie).

„Keďže PFAS predstavujú veľký problém, tieto teflónové mikročastice v jedle môžu ohrozovať zdravie,“ tvrdí výskumník zaoberajúci sa materiálmi Cheng Fang.

Zatiaľ nedokážeme presne určiť mieru a nebezpečenstvo kontaminácie potravín mikro a nanoplastmi, preto vedci volajú po ďalšom výskume, ktorý by mohol poskytnúť odpovede.

„Keďže teflón patrí do skupiny PFAS, na zistenie rizikovosti plynúcej z mikroplastov a nanoplastov pri jeho používaní je potrebný ďalší výskum,“ dodáva Tang.

Zdroj: Info.sk, DP, sciencedirect.com, sciencealert.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

VČERA - 20:55Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

VČERA - 18:14Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?