Suché pery netreba spájať len s počasím: 4 nečakané príčiny, ktoré ich spôsobujú

Opuchnuté, začervenané a popraskané pery trápia väčšinu z nás počas zimných mesiacov. Chladné počasie však nie je to jediné, čo môže prispieť k ich vzniku.
Vysychanie, praskanie, opary, opuch či krvácanie sú len niektoré z príznakov, ktoré sprevádzajú suché pery. Tie sú na rozdiel od iných častí pokožky oveľa citlivejšie, keďže neobsahujú mazové žľazy, ktoré by ich počas dňa zvlhčili.
K najčastejším spúšťačom tohto problému patrí chladné počasie, ktoré sa vyznačuje zníženou vlhkosťou vzduchu. Problematické je však aj leto, počas ktorého sú pery zas vystavené priamemu slnečnému žiareniu, a tak vysychajú.
K suchým perám sa často dopracujeme aj vlastným zavinením, keď si ich príliš často oblizujeme, a tým ich zbavujeme o ochrannú vrstvu na povrchu. V ojedinelých prípadoch sa pod vysychanie pier môžu dokonca podpísať aj skryté zdravotné problémy.
1. Reakcia na lieky
Alergická reakcia na liečivá sa môže prejaviť aj vysychaním pokožky a pier. Ak na sebe spozorujete tento stav po tom, ako nastúpite na nový druh liečby, informujte o tom svojho lekára, ktorý odporučí lepšiu náhradu.
2. Kvasinková infekcia
K suchým perám môže prispieť aj orálna kandidóza, čo je kvasinkové ochorenie ústnej dutiny. Pery vtedy menia sfarbenie na biele, pričom kútiky ostávajú červené a popraskané.
3. Autoimunitné ochorenia
Pri Sjögrenovom syndróme hovoríme o autoimunitnom ochorení spojív, ktoré postihuje najmä vylučovacie žľazy. Tento stav vyúsťuje do vysychania pokožky a pier.
4. Aktinická cheilitída
Tento termín používame na označenie poruchy, ku ktorej dochádza vplyvom dlhodobého vystavenia slnku, následkom čoho dochádza k poškodeniu epitelových buniek pier. Pacientom okrem suchých a opuchnutých pier hrozí aj zvýšené riziko melanómu.
Ako sa vyhnúť vysychaniu pier
Najlepšou medicínou a zároveň aj prevenciou suchých pier je hydratácia. Počas dňa treba piť dostatok tekutín v podobe čistej vody alebo bylinkových čajov.
Vysychaniu pier dokážu zabrániť aj potraviny, ktoré podporujú tvorbu slín, ako sú jablká, uhorky, paradajky, cukety, dyne, citróny a chrumkavé typy zeleniny, ako je mrkva alebo zeler. Pomôcť môžu aj niektoré druhy korenín, napríklad kajenské korenie, zázvor alebo fenikel.
Pri suchých perách by ste mali obmedziť príjem slaných jedál, ktoré telo zbavujú minerálov potrebných na zachovanie rovnováhy tekutín v bunkách.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite
Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?