Tieto dva druhy zeleniny by ste nikdy nemali krájať vopred
- 8:04 14.11.2022
- Bratislava
Jednotlivé typy zeleniny sa kazia rozličnou rýchlosťou, na čo má vplyv aj krájanie na menšie kúsky. Predpríprava sa nemusí oplatiť vo všetkých prípadoch.
Krájanie zeleniny nie je len mechanický proces, ktorým ju pripravujeme na ďalšie spracovanie – či už ide o varenie, pečenie, dusenie alebo iné, menej tradičné spôsoby. Jeho vykonaním totiž zároveň ovplyvňujeme chuť a textúru výsledného jedla, čo sa môže meniť v závislosti od toho, v akom predstihu sa nakrája.
Ktoré druhy zeleniny je možné krájať aj niekoľko dní vopred a s ktorými radšej treba počkať, aby vydržali v celku čo najdlhšie?
Koreňová zelenina bez obsahu škrobu
Foto: Ollinka/Shutterstock.com
Sladké zemiaky, cvikla, mrkva, reďkovka a cibuľa vám v pokrájanom stave vydržia aj 2 – 3 dni pred varením. V ich prípade sa nemusíte báť oxidácie, straty vláčnosti alebo rozkladu. Môžete ich pokojne hneď aj ošúpať.
Pri cibuli, ktorá je v nakrájanom stave silne aromatická, si dajte pozor na správne skladovanie. Aby vám z nej nepáchla celá chladnička, umiestnite ju do uzatvárateľnej nádoby, a tú ešte pred zatvorením poistite potravinárskou fóliou.
Hlúbovitá zelenina
Foto: SewCream/Shutterstock.com
Zelenina s hrubou stonkou a kučeravými listami sa dá v nakrájanom stave už zakúpiť. Ak si aj kúpite celú neporušenú hlávku brokolice, karfiolu, ružičkového kelu alebo kapusty, pokojne ich doma môžete nakrájať 3 – 4 dni pred varením.
Predprípravu krájaním môžete aplikovať aj na zeler a huby, ktoré v takomto stave vydržia v chladničke 2 – 3 dni. Podobne sa riaďte aj pri paprike, uhorke a tekvici.
Listová zelenina
Foto: Liliya Kandrashevich/Shutterstock.com
Všetka zelenina s jemnými listami by mala byť krájaná až tesne pred ďalším spracovaním. Krájaním totiž dochádza k poškodeniu buniek v listoch, čo sa rýchlo prejaví zmenou farby a tmavnutím okrajov. Na povrchu baby špenátu, hlávkového šalátu, byliniek a dokonca aj zelených fazuliek sa tiež môže tvoriť vrstva slizu. Byliny okrem toho krájaním pripravíte o typickú arómu.
Ak nemáte na výber a predsa len chcete nakrájať niektoré z týchto potravín vopred, použite na to dobre naostrený nôž, ktorý listom nespôsobuje veľké škody.
Koreňová zelenina s obsahom škrobu
Foto: Barbara Neveu/Shutterstock.com
Zelenina s obsahom škrobu je po pokrájaní náchylná na oxidáciu a enzymatické hnednutie. Najzreteľnejšie je to napríklad aj pri krájaní jabĺk, ktoré do niekoľkých minút menia farbu. Túto reakciu spôsobujú enzýmy vnútri plodu po kontakte s kyslíkom. Podobné následky možno pozorovať po krájaní zemiakov, paštrnáku a okrúhlice.
Ak ani v tomto prípade nechcete čakať na samotný deň spracovania, máte niekoľko možností. Deň pred varením môžete zeleninu ošúpať, nakrájať a ponoriť do vody, ktorá zabráni kontaktu kyslíka s odhalenou dužinou. Pri zemiakoch ale treba brať na zreteľ, že takýmto spôsobom prídu o škrob a pri dlhšom namáčaní sa môžu rozpadávať.
Ďalšou možnosťou je ponoriť všetky nakrájané kúsky do kyslej tekutiny, napríklad citrusovej šťavy. Kyselina totiž zabráni enzýmom v zelenine, aby spôsobili hnednutie.
Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom
Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru
Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.