Takáto je optimálna teplota v interiéri podľa odborníkov, záleží aj na vlhkosti

Úspora energie by nemala ísť na úkor zdravia.
Spotrebu energie treba znižovať s ohľadom na zdravie, pripomína Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Odborní pracovníci v tejto súvislosti pripravili viaceré odporúčania, ktoré obyvateľom počas šetrenia energie pri vykurovaní a ohreve vody zabezpečia zdraviu adekvátny tepelný komfort, mikroklimatické podmienky a vhodnú teplotu vody.
Optimálna teplota v interiéri počas chladného počasia je podľa odborníkov 20 stupňov Celzia a nie nižšia ako 18 stupňov Celzia. „Napríklad pri odpočinku, čítaní knihy, aktivitách za písacím stolom či sledovaní televízie je optimálna teplota 22 stupňov Celzia.“ Upozorňujú, že pri nižších teplotách sú v riziku najmä starší ľudia, deti a ľudia s oslabeným imunitným systémom.
Počas chladného obdobia by rozdiel teplôt vo vnútorných priestoroch cez deň a v noci nemal byť príliš veľký. Malo by to byť maximálne 5 stupňov. „Týmto sa zabráni kondenzácii pary na vychladených miestach. Optimálna miera vlhkosti vzduchu v miestnosti je medzi 40 až 60 percent,“ vysvetlili odborníci s tým, že pre optimálnu klímu je potrebné sledovať aj vlhkosť. Varujú pred vznikom plesní, ktoré môžu byť zdrojom toxických látok.
Rizikové sú podľa odborníkov z tohto pohľadu najmä kúpeľňa a kuchyňa, kde je vyššia vlhkosť. „Varenie, sušenie bielizne, sprchovanie či intenzívne cvičenie zvyšujú vlhkosť vzduchu, čomu treba prispôsobiť aj režim vetrania,“ doplnili. Miestnosti je potrebné vetrať podľa využívania trikrát až štyrikrát denne, pričom dĺžka závisí od vonkajšej teploty. „Od decembra do februára postačí nárazové vetranie päť až desať minút.“
Neodporúča sa znižovať teplotu ohrievanej vody v bojleri či výmenníkovej stanici v bytovom dome pod 50 stupňov Celzia. „Pokiaľ je teplota teplej vody udržiavaná pod 45 stupňov, vo vode významne narastá riziko množenia zdraviu škodlivých baktérií tzv. legionel, ktoré môžu spôsobiť závažný zápal pľúc,“ upozornili odborníci.
Pripomínajú aj dôležitosť správneho stravovania a zásady bezpečnosti pri príprave a manipulácii s potravinami. „Snaha o úsporu energie nesmie ísť na úkor zásad bezpečnosti potravín vrátane pokrmov. Napríklad na umývanie kuchynských pomôcok, riadov, pracovných plôch, zariadení, ale aj na umývanie rúk je dôležité použiť teplú tečúcu vodu. Je potrebné byť naďalej dôkladný pri varení a ohrievaní pokrmov.“ Taktiež je dôležité naďalej skladovať potraviny pri bezpečnej teplote v chladničke a mrazničke.

Hlas-SD navrhuje, aby registrácia združení prešla na okresné úrady
Agenda registrácie združení by mohla prejsť z ministerstva vnútra na okresné úrady v sídle kraja.

Lekárska fakulta Univerzity Komenského reagovala na výroky Petra Kotlára
Fakulta označila Kotlárové výroky za zavádzajúce a nezodpovedné.

Hnutie Slovensko hovorí o ďalších nehnuteľnostiach v Chorvátsku. Vilu tam má mať aj Fico
Hnutie Slovensko vyzvalo opozíciu na odvolávanie Kaliňáka pre vilu v Chorvátsku.

Šutaj Eštok pripúšťa predčasné voľby, ak by Národná rada SR nevedela prijať zákony
Pokiaľ by Národná rada SR nevedela prijímať prospešné zákony z dielne vlády, je debata o predčasných voľbách legitímna.

Pri tragickej nehode pod Strečnom zohral rolu alkohol, vodič kamiónu prešiel do protismeru
Pri nehode zomrel mladý muž.