Chronická bolesť a strava: Tejto zložke sa treba čo najviac vyhýbať, ukazujú výskumy

Zápalové procesy v tele vznikajú ako odpoveď na určitý typ stravy. Akej zložke sa treba vyhnúť, ak vás trápi chronická bolesť?
Strava je kľúčovou zložkou zdravia, preto niet divu, že má vplyv prakticky na všetky procesy, ktoré v organizme prebiehajú. Jedným z nich je aj zápal, ktorý vzniká ako obranná reakcia na zložky, s ktorými si telo nevie poradiť.
Niektoré zložky stravovania majú dopad aj na tvorbu zápalov a pociťovanie bolesti. Ako uvádza výskum zverejnený v žurnále Scientific Reports, pozornosť treba venovať predovšetkým tukom, ktoré z dlhodobého hľadiska u konzumentov dokážu evokovať pocit bolesti aj pri nebolestivých stimuloch. Ide o podobný princíp, aký možno badať aj u cukrovkárov a ľudí trpiacich obezitou.
Vysoký obsah tuku a jeho riziká
Na to, aby telo fungovalo správne, mu treba pomocou stravy dopriať pravidelnú porciu tukov, sacharidov, bielkovín a ďalších potrebných látok.
Lipidy podporujú ukladanie energie a chránia bunkovú štruktúru. Ich priveľké množstvo v jedle ale vedie k nejednému problému – najzrejmejšie je to pri nasýtených tukoch, ktoré sa vo veľkom podieľajú na vzniku srdcovo-cievnych ochorení.
Strava s vysokým obsahom tukov je obzvlášť populárna v rozvinutých krajinách, ako sú Spojené štáty.
„Dnes už vieme, že strava s vysokým obsahom tukov môže viesť k zvýšenej tvorbe zápalov kvôli zvýšenému obsahu zápalových markerov, častejšej tvorbe plakov v cievach a nadbytku kalórií z tukov,“ upozorňuje registrovaná výživová poradkyňa Laura Simmonsová. „Ale presný popis vzťahu medzi zápalom a chronickou bolesťou nám doteraz chýbal, najmä pokiaľ ide o rolu jedla v ňom,“ dodáva.
Ako strava vplýva na vnímanie bolesti
Viaceré výskumy v minulosti poukázali na skutočnosť, že strava s vysokým obsahom tukov zvyšuje citlivosť na bolesť. Ten najnovší sa však zameral na spôsob, akým tukové jedlá ovplyvňujú vnímanie nebolestivých stimulov, a to najmä u pacientov bez cukrovky a obezity.
Vedcom pomohlo niekoľko skupín pokusných potkanov, ktoré kŕmili rôznymi typmi stravy. Niektoré z nich prijímali tradičné krmivo, ďalšie po dobu 8 týždňov jedli prevažne tukové jedlá. Za tento čas u žiadneho z potkanov nedošlo k vzniku obezity alebo hyperglykémie, avšak myši, ktoré boli kŕmené tučnou stravou, boli na konci testovacieho obdobia oveľa citlivejšie na vnímanie bolesti aj pri nebolestivých impulzoch.
„Z tejto štúdie vyplýva, že obezita nie je podmienkou vnímania bolesti. To isté platí pre cukrovku, patológie alebo zranenia,“ uviedol vo vyhlásení pre médiá bunkový a molekulárny neurológ Michael Burton z Texaskej univerzity v Dallase.
„Stačí jesť stravu s vysokým obsahom tuku po krátku dobu – čiže stravu, ktorá sa podobá na to, s čím bežne prichádza do kontaktu väčšina Američanov,“ zdôrazňuje Burton.
Simmonsová pripomína, že keďže ide o výskum na zvieratách, konkrétne závery by sme zatiaľ nemali brať ako smerodajné aj pre ľudí. „Táto štúdia však vyzýva k ďalším výskumom o vplyve stravy, ako je tá s vysokým obsahom tuku, na chronickú bolesť u ľudí,“ dodáva vedkyňa.
Z odporúčaní zdravotníckych organizácií vyplýva, že nasýtené tuky by mali tvoriť najviac 10 percent z celkového obsahu živín v strave. Oplatí sa preto sledovať zlatú strednú cestu – aj príliš malé množstvo tukov totiž môže uškodiť nedostatkom vitamínov A, D, E a K, čo takisto vedie k zhoršeniu zdravia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.