Tento typ oleja najlepšie chráni mozog pred účinkami starnutia

Olej, ktorý nájdeme v doplnkoch stravy, chráni dopaminergné neuróny pred degeneráciou súvisiacou s vekom.
Vedci zbierajú čoraz viac dôkazov o tom, že zasahovanie do základných mechanizmov starnutia môže zvýšiť šancu na dlhý a zdravý život. Stratégie zamerané na viaceré charakteristické znaky starnutia by mohli byť účinnejšie ako cielenie na jeden príznak starnutia.
Pri tejto snahe vedci skúmajú zdraviu prospešné vlastnosti olejov z rýb a morských plodov. Aj keď o nich bolo napísaných množstvo štúdií, základné molekulárne mechanizmy nie sú úplne pochopené.
Medzi obľúbené olejové doplnky stravy patrí krilový olej. Lipidové extrakty z krila antarktického sú bohaté na omega-3 mastné kyseliny s dlhým reťazcom cholín a astaxantín.
Vo výskume publikovanom v odbornom časopise Aging vedci z Univerzity v Osle použili červy C. elegans a ľudské bunky, aby zistili, či krilový olej podporuje zdravé starnutie. Ako uviedli v štúdii:
„Na modeli Parkinsonovej choroby C. elegans sme ukázali, že krilový olej chráni dopamínergné neuróny pred degeneráciou súvisiacou so starnutím, znižuje agregáciu alfa-synukleínu a zlepšuje kogníciu a správanie závislé od dopamínu.”
Krilový olej prepája odlišné programy génovej expresie, ktoré prispievajú k zmierneniu niekoľkých charakteristických znakov starnutia, vrátane oxidačného stresu, proteotoxického stresu, starnutia, genómovej nestability a mitochondriálnej dysfunkcie.
“Krilový olej zvyšuje antioxidačné a protizápalové účinky prostredníctvom transkripčných faktorov regulujúcich zdravie, ako je SNK-1. Okrem toho krilový olej podporuje prežitie dopaminergných neurónov prostredníctvom regulácie synaptického prenosu a neuronálnych funkcií prostredníctvom PBO-2 a RIM-1,” vysvetlili vedci,
„Krilový olej spoločne prepája globálne programy génovej expresie a podporuje zdravé starnutie zrušením viacerých znakov starnutia,” dodali vedci s tým, že budú potrebné ďalšie predklinické a klinické výskumy účinkov krilového oleja.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.