Zelená stredomorská strava vás dokáže zbaviť brušného tuku, stačí jesť toto

Zelená stredomorská diéta znižuje dvojnásobné množstvo viscerálneho tuku ako stredomorská diéta a o 10 % viac ako bežná zdravá strava.
Zelená stredomorská diéta výrazne redukuje nebezpečné viscerálne tukové tkanivo. Ide o typ tuku, ktorý sa hromadí okolo vnútorných orgánov a je oveľa nebezpečnejší ako bežná „pneumatika“ okolo pása.
Vedci porovnali stredomorskú stravu, jej zelený variant a bežnú zdravú stravu vo veľkej klinickej intervenčnej štúdii – DIRECT PLUS. Následná analýza zistila, že zelená stredomorská diéta znížila viscerálny tuk o 14 %, stredomorská diéta o 7 % a zdravá strava o 4,5 %. Štúdia bola publikovaná v BMC Medicine.
Redukcia viscerálneho tuku sa považuje za skutočný cieľ chudnutia, pretože je dôležitejším ukazovateľom ako hmotnosť osoby alebo obvod pása. Viscerálny tuk sa časom zhlukuje medzi orgánmi a produkuje hormóny a látky spojené so srdcovými chorobami, cukrovkou, demenciou a predčasnou smrťou.
Menej mäsa a viac zeleného čaju a rias
Výskumný tím DIRECT-PLUS ako prvý predstavil koncept zelenej stredomorskej stravy. Táto strava je oproti bežnej stredomorskej diéte obohatená o dietetické polyfenoly a obsahuje menej červeného/spracovaného mäsa.
Okrem denného príjmu vlašských orechov (28 gramov) účastníci pili 3-4 šálky zeleného čaju za deň a 100 gramov (mrazených kociek) kokteilu zo zelených rias za deň. Zelené riasy majú vysoký obsah biologicky dostupných bielkovín, železa, B12, vitamínov, minerálov a polyfenolov a nahrádzajú živiny z mäsa.
Tím v predchádzajúcich štúdiách ukázal, že zelená stredomorská diéta má rôzne blahodarné účinky od zlepšenia mikrobiómu až po prevenciu degeneratívnych ochorení súvisiacich s vekom.
Na 18-mesačnom výskume sa zúčastnilo dvestodeväťdesiatštyri účastníkov. Hlavný autor štúdie Iris Shai v tlačovom vyhlásení uviedol:
„Zdravý životný štýl je pevným základom každého programu na chudnutie. Z výsledkov nášho experimentu sme sa dozvedeli, že kvalita potravín nie je o nič menej dôležitá ako počet skonzumovaných kalórií a cieľom je dnes pochopiť mechanizmy rôznych živín, napríklad pozitívnych, ako sú polyfenoly, a negatívnych, ako sú napr. prázdne sacharidy a spracované červené mäso, na tempe diferenciácie tukových buniek a ich agregácie vo vnútornostiach.“
„Zníženie viscerálneho tuku o 14 % je dramatickým úspechom pri vykonávaní jednoduchých zmien vo vašej strave a životnom štýle. Chudnutie je dôležitým cieľom iba vtedy, ak je sprevádzané pôsobivými výsledkami v redukcii tukového tkaniva,“ poznamenala spoluautorka štúdie Hila Zelicha.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.