• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.4.2025Meniny má Marcel
21°Bratislava

Lekári varujú: Tieto potraviny majú na svedomí demenciu

  • 20:30 11.12.2022
  • Sao Paulo
Lekári varujú: Tieto potraviny majú na svedomí demenciu

Zvýšená konzumácia týchto potravín môže viesť k demencii.

Keď budete jesť priveľa ultraspracovaných potravín, ako sú koláče, sušienky a lupienky, nebudete len priberať na váhe. Brazílski vedci tvrdia, že strava bohatá na ultraspracované potraviny môže tiež viesť k demencii. Ich štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále JAMA Neurology na viac ako 10 000 ľuďoch sa zamerala na to, ako nezdravé pochutiny ovplyvňujú mozog.

Dospelí v strednom veku, ktorí jedli najviac ultraspracovaných potravín (tvorili až tri štvrtiny ich stravy), zaznamenali o 28 percent rýchlejší pokles kognitívnych schopností mozgu ako tí, ktorí ich jedli najmenej. Tím navrhol, že za zrýchleným tempom by mohli byť cytokíny - zápalové proteíny tvorené telom. Ich tvorbu podporuje konzumácia sladkostí.

Potraviny s umelými prísadami škodia najviac

Ultraspracované potraviny majú vo všeobecnosti vyšší obsah cukru, soli a nasýtených tukov v porovnaní s menej spracovanými potravinami. Obsahujú zložky, ktoré by človek bežne nepridával pri domácom varení, ako sú chemikálie, farbivá a konzervačné látky. Patria sem hotové jedlá, zmrzlina, párky, cereálie alebo kečup. Líšia sa od spracovaných potravín, ktoré obsahujú zložky na konzerváciu alebo zlepšenie chute, ako je údené mäso, syr a čerstvý chlieb.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že nahradenie ultraspracovaných potravín zdravými alternatívami môže znížiť riziko demencie. Brazílsky výskum sledoval mieru poklesu kognitívnych funkcií u 10 775 ľudí od roku 2008 do roku 2019. Boli vo veku od 35 do 74 rokov a pravidelne absolvovali testy na hodnotenie pamäte, výkonu mozgu a na meranie ich slovnej zásoby. Vedci z univerzity v Sao Paule im tiež poskytli potravinové dotazníky, aby zhodnotili, koľko ultraspracovaných potravín zjedli.

Potraviny boli rozdelené do troch skupín:

  1. Prvou boli nespracované alebo minimálne spracované potraviny, ako ovocie alebo zelenina, obilniny, mäso a ryby, a spracované kulinárske prísady, ako cukor, oleje, soľ.
  2. Druhou skupinou boli spracované potraviny, ktoré používali prísady na konzervovanie prírodných potravín a zahŕňali konzervované ovocie a solené, údené mäso alebo ryby.
  3. Napokon treťou skupinou boli ultraspracované potraviny, ktoré využívali prídavné látky, ktoré sa nenachádzajú v domácich prísadách, ako sú príchute, farbivá, sladidlá, emulgátory.

Na vine môže byť systémový zápal

Účastníci boli rozdelení do štyroch rovnakých skupín podľa toho, aký veľký podiel ich stravy tvorili ultraspracované potraviny. Menej ako pätinu stravy tvorili v najnižšej skupine, medzi 20 a 27 percentami v druhej skupine, 27 až 34 percent v skupine tri a až 73 percent v skupine štyri. Výsledky ukázali, že tí zo štvrtej skupiny mali o 28 percent rýchlejšiu mieru kognitívneho poklesu ako tí v prvej.

Podľa vedcov vysoká konzumácia západných ultraspracovaných potravín súvisí so znížením objemu ľavého hipokampu a šedej hmoty u kognitívne zdravých jedincov. Ďalší možný biologický mechanizmus poklesu môže súvisieť so systémovým zápalom spôsobeným konzumáciou týchto potravín. "Zvýšené hladiny cirkulujúcich prozápalových cytokínov sú spojené s kognitívnym poklesom," uviedli autori štúdie.

Nezávislí odborníci však uviedli, že štúdia nedokázala určiť, či je na vine konzumácia väčšieho množstva ultraspracovaných potravín alebo menej zdravých potravín.

Zdroj: Info.sk, TM, jamanetwork.com, sciencemediacentre.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

DNES - 18:14Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?

8:13 16.04.2025Zdravie

Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci

20:11 15.04.2025Zdravie

Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.