Lekári varujú: Tieto potraviny majú na svedomí demenciu
Zvýšená konzumácia týchto potravín môže viesť k demencii.
Keď budete jesť priveľa ultraspracovaných potravín, ako sú koláče, sušienky a lupienky, nebudete len priberať na váhe. Brazílski vedci tvrdia, že strava bohatá na ultraspracované potraviny môže tiež viesť k demencii. Ich štúdia publikovaná vo vedeckom žurnále JAMA Neurology na viac ako 10 000 ľuďoch sa zamerala na to, ako nezdravé pochutiny ovplyvňujú mozog.
Dospelí v strednom veku, ktorí jedli najviac ultraspracovaných potravín (tvorili až tri štvrtiny ich stravy), zaznamenali o 28 percent rýchlejší pokles kognitívnych schopností mozgu ako tí, ktorí ich jedli najmenej. Tím navrhol, že za zrýchleným tempom by mohli byť cytokíny - zápalové proteíny tvorené telom. Ich tvorbu podporuje konzumácia sladkostí.
Potraviny s umelými prísadami škodia najviac
Ultraspracované potraviny majú vo všeobecnosti vyšší obsah cukru, soli a nasýtených tukov v porovnaní s menej spracovanými potravinami. Obsahujú zložky, ktoré by človek bežne nepridával pri domácom varení, ako sú chemikálie, farbivá a konzervačné látky. Patria sem hotové jedlá, zmrzlina, párky, cereálie alebo kečup. Líšia sa od spracovaných potravín, ktoré obsahujú zložky na konzerváciu alebo zlepšenie chute, ako je údené mäso, syr a čerstvý chlieb.
Predchádzajúce štúdie ukázali, že nahradenie ultraspracovaných potravín zdravými alternatívami môže znížiť riziko demencie. Brazílsky výskum sledoval mieru poklesu kognitívnych funkcií u 10 775 ľudí od roku 2008 do roku 2019. Boli vo veku od 35 do 74 rokov a pravidelne absolvovali testy na hodnotenie pamäte, výkonu mozgu a na meranie ich slovnej zásoby. Vedci z univerzity v Sao Paule im tiež poskytli potravinové dotazníky, aby zhodnotili, koľko ultraspracovaných potravín zjedli.
Potraviny boli rozdelené do troch skupín:
- Prvou boli nespracované alebo minimálne spracované potraviny, ako ovocie alebo zelenina, obilniny, mäso a ryby, a spracované kulinárske prísady, ako cukor, oleje, soľ.
- Druhou skupinou boli spracované potraviny, ktoré používali prísady na konzervovanie prírodných potravín a zahŕňali konzervované ovocie a solené, údené mäso alebo ryby.
- Napokon treťou skupinou boli ultraspracované potraviny, ktoré využívali prídavné látky, ktoré sa nenachádzajú v domácich prísadách, ako sú príchute, farbivá, sladidlá, emulgátory.
Na vine môže byť systémový zápal
Účastníci boli rozdelení do štyroch rovnakých skupín podľa toho, aký veľký podiel ich stravy tvorili ultraspracované potraviny. Menej ako pätinu stravy tvorili v najnižšej skupine, medzi 20 a 27 percentami v druhej skupine, 27 až 34 percent v skupine tri a až 73 percent v skupine štyri. Výsledky ukázali, že tí zo štvrtej skupiny mali o 28 percent rýchlejšiu mieru kognitívneho poklesu ako tí v prvej.
Podľa vedcov vysoká konzumácia západných ultraspracovaných potravín súvisí so znížením objemu ľavého hipokampu a šedej hmoty u kognitívne zdravých jedincov. Ďalší možný biologický mechanizmus poklesu môže súvisieť so systémovým zápalom spôsobeným konzumáciou týchto potravín. "Zvýšené hladiny cirkulujúcich prozápalových cytokínov sú spojené s kognitívnym poklesom," uviedli autori štúdie.
Nezávislí odborníci však uviedli, že štúdia nedokázala určiť, či je na vine konzumácia väčšieho množstva ultraspracovaných potravín alebo menej zdravých potravín.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.