Tieto dva druhy ovocia a zeleniny pri artritíde radšej vynechajte. Ide o bežné spúšťače bolesti

Ovocie, ktorého hlavnou zložkou je solanín, môže u pacientov s artritídou vyvolať prudkú bolesť.
Artritída je jedným z najčastejších zápalových ochorení kĺbov, ktoré spôsobuje bolesť, opuchnutie a problémy s pohybom. Keďže na diagnózu dodnes neexistuje účinný liek, pacienti sú odkázaní na zmierňovanie symptómov pomocou liekov a zdravého životného štýlu.
Jednou z kľúčových zložiek, ktoré majú zásadný vplyv na vývin ochorenia, je strava. Pacienti by sa mali vyhýbať potravinám, ktoré podporujú zápalový proces v organizme, a tým privádzajú bolesť.
Príznaky artritídy zhoršujú najmä červené mäso, cukor, tuk, soľ, kofeín a ľuľkovité druhy zeleniny. Pozor si však treba dať aj na jablká a paradajky, ktoré sa považujú za časté spúšťače bolesti.
Jablká a paradajky obsahujú glykolalkaloid solanín. Možno ho nájsť aj v niektorých druhoch ľuľkovitej zeleniny, vrátane zemiakov a baklažánu.
Spojitosť medzi solanínom a artritickými bolesťami bližšie opisuje štúdia z roku 2013, ktorá bola publikovaná na stránkach žurnálu Arab Journal of Nuclear Sciences and Applications. Autori pri výskume využili 18 samíc potkanov po menopauze.
„Najnovšie údaje naznačujú, že ľudia vo vyššom veku a po menopauze, ktorí trpia artritídou a opuchom kĺbov, by mali obmedziť alebo celkom vysadiť ľuľkovitú zeleninu, čím zamedzia bolesti kĺbov a poškodeniu tkanív,“ uvádzajú vedci v štúdii.
Toto zistenie spochybňuje Kanadská artritická spoločnosť, podľa ktorej by mal každý pacient najprv pozorovať, ako naňho vplývajú jednotlivé jedlá s obsahom solanínu.
„Ak sa vám zdá, že ľuľkovitá zelenina zhoršuje vaše príznaky alebo vám inak škodí, skúste ju vysadiť po dobu dvoch týždňov,“ radia odborníci. „Potom po jednom znovu začleňujte jedlá do jedálnička s odstupom dvoch až troch dní.“

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov
Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.