• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
17°Bratislava

Smer by mal po voľbách 65 kresiel, tretina ľudí by nevolila

  • 7:00 05.11.2013
  • BRATISLAVA
Smer by mal po voľbách 65 kresiel, tretina ľudí by nevolila

Prieskum, ktorý uskutočnila agentúra PRIESKUMY na vzorke viac ako tisíc ľudí ukázal, že by sa do parlamentu dostala aj Lipšicova NOVA.

Ak by sa parlamentné voľby konali teraz, k urnám by zrejme nešla takmer tretina obyvateľov, ktorých sa na názor pýtala agentúra PRIESKUMY, s. r. o.

Zvíťazila by strana Smer-SD, do parlamentu by sa dostalo aj hnutie NOVA. Agentúra uskutočnila v dňoch 17. až 24. októbra reprezentatívny prieskum verejnej mienky na výberovej vzorke 1041 respondentov.

Ako agentúru SITA ďalej informoval Pavol Marchevský z agentúry PRIESKUMY, s. r. o., výber občanov Slovenskej republiky vo veku 18 a viac rokov bol reprezentatívny z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkosti sídla podľa počtu obyvateľov a územno-správneho členenia Slovenska.

Anketári položili opýtaným otázku: "Predstavte si, že by sa parlamentné voľby na Slovensku konali už teraz, zúčastnili by ste sa na nich alebo nezúčastnili?" Voliť by šlo s určitosťou 35,6 percenta opýtaných. Skôr by sa na voľbách zúčastnilo ako nezúčastnilo 33,8 percenta respondentov. Zvyšných 30,6 percenta opýtaných uviedlo odpovede "skôr sa nezúčastním ako zúčastním", "určite sa nezúčastním" a "neviem sa vyjadriť".

Tí, ktorí boli rozhodnutí k voľbám ísť určite alebo sa k tejto možnosti prikláňali, odpovedali na ďalšiu otázku: "Ktorému politickému subjektu by ste v parlamentných voľbách dali svoj hlas?". Konkrétny subjekt nevedelo vybrať 9,3 percenta opýtaných.

Vládnu stranu Smer-SD by podporilo 36,5 percenta opýtaných. Nasleduje KDH s hlasmi od 10,7 percenta respondentov. Ako tretie by s 9,3-percentnou podporou skončilo OĽaNO. SDKÚ-DS by sa do parlamentu dostala vďaka 8,5 percenta hlasov od opýtaných. O celé percento menej by získala strana Most-Híd.

Poslední by boli sulíkovci

Za hnutie NOVA (Nová väčšina - Dohoda) sa vyslovilo 6,3 percenta opýtaných. Ako posledných prieskum do parlamentu posunul liberálov zo SaS, ktorí by získali podporu od 5,8 percenta respondentov. V parlamente by tak sedelo 65 poslancov za Smer, 19 ľudí z KDH, 16 z OĽaNO, 15 z SDKÚ-DS, 13 z Mosta-Híd a po 11 z Novej väčšiny a SaS.

Pod päťpercentnou hranicou skončili strany SMK, SNS, KSS, Strana zelených, ĽS - HZDS, 99% - občiansky hlas, Národ a spravodlivosť - naša strana, Ľudová strana Naše Slovensko, Zmena zdola - demokratická únia Slovenska. Iné politické subjekty menovalo 0,2 percenta opýtaných.

O Agentúre Prieskumy

Agentúru PRIESKUMY vedie Pavol Marchevský, ktorý v rokoch 2003 až 2009 pôsobil v Ústave pre výskum verejnej mienky a v roku 2007 bol poverený jeho riadením. V rokoch 2009 až 2011 pôsobil v Centre sociálnych výskumov pri Infostate. Dlhodobo sa zaoberá výskumom verejnej mienky v spoločensko-politických otázkach. Spoločnosť PRIESKUMY, s. r. o. bola zapísaná do Obchodného registra 2. februára 2012.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru

DNES - 19:45Domáce

Hnutie Slovensko upozornilo na kroky rektora Akadémie Policajného zboru Stanislava Šišuláka.

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

Premiér: Za zdravotníctvo nesie zodpovednosť Dolinková, musí prísť s opatreniami

DNES - 18:36Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) nesie plnú zodpovednosť za zdravotníctvo a musí prísť s ozdravnými opatreniami.

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

Zuzana Dolinková chce na najbližšej vláde riešiť dlhy nemocníc voči dodávateľom

DNES - 18:34Domáce

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce na najbližšie rokovanie vlády predložiť materiál, ktorý má riešiť dlhy štátnych nemocníc voči dodávateľom.

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

KDH kritizuje rezort kultúry za ignorovanie expertov, zvažuje zvolať výbor NRSR

DNES - 17:38Domáce

Opozičné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) zvažuje zvolať mimoriadne rokovanie Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

J. Mikloško považuje výroky I. Hazuchu na adresu jednorodičov za necitlivé

DNES - 16:48Domáce

Komisár pre deti Jozef Mikloško považuje výroky poslanca Ivana Hazuchu k jednorodičovským rodinám za veľmi zovšeobecňujúce, necitlivé a v mnohých ohľadoch nespravodlivé.