Tento vitamín výrazne znižuje riziko zlomenín kostí
- 15:14 31.12.2022
- Joondalup
Vitamín je dôležitý pre správne fungovanie mechanizmu zrážania krvi v tele a pre udržanie zdravých kostí.
Dlhodobá štúdia, ktorá analyzovala vzťah medzi hospitalizáciami so zlomeninami a stravou u takmer 1400 starších žien, zistila, že vitamín K1 výrazne znižuje riziko hospitalizácie kvôli zlomenine.
Lámanie kostí je mimoriadne nebezpečné najmä vo vyššom veku, keď zlomeniny bedra môžu viesť k invalidite a zvýšenému riziku úmrtia. Vedci z Výskumného inštitútu pre výživu a zdravie na Edith Cowan University (ECU) však zistili, že existujú kroky, ktoré môžete podniknúť na zníženie rizika zlomenín v neskoršom živote.
V spolupráci s University of Western Australia sa zamerali na vzťah medzi hospitalizáciami súvisiacimi so zlomeninami a príjmom vitamínu K1 u takmer 1400 starších austrálskych žien počas 14,5-ročného obdobia. Výsledky publikovali v odbornom časopise Food & Function.
Zistilo sa, že ženy, ktoré jedli viac ako 100 mikrogramov vitamínu K1 – čo zodpovedá približne 125 g tmavej listovej zeleniny alebo jednej až dvom porciám zeleniny – mali o 31 percent menšiu pravdepodobnosť zlomeniny v porovnaní s tými, ktoré konzumovali menej ako 60 mikrogramov za deň.
V súvislosti so zlomeninami bedra boli zaznamenané ešte pozitívnejšie výsledky, pričom u tých, ktoré jedli najviac vitamínu K1, sa znížilo riziko hospitalizácie takmer o polovicu (49 percent).
Vedúci štúdie Marc Sim povedal, že výsledky sú ďalším dôkazom výhod vitamínu K1, o ktorom sa tiež zistilo, že zlepšuje kardiovaskulárne zdravie. Ako uviedol:
"Naše výsledky sú nezávislé od mnohých zistených faktorov pre počet zlomenín, vrátane indexu telesnej hmotnosti, príjmu vápnika, hladiny vitamínu D a bežného ochorenia. Základné štúdie vitamínu K1 identifikovali rozhodujúcu úlohu pri karboxylácii kostných proteínov závislých od vitamínu K1, ako je osteokalcín, o ktorom sa predpokladá, že zlepšuje pevnosť kostí.
Predchádzajúca štúdia ECU naznačuje, že príjem vitamínu K1 v strave nižší ako 100 mikrogramov za deň môže byť príliš nízky na túto karboxyláciu. Vitamín K1 môže tiež podporovať zdravie kostí inhibíciou rôznych látok resorbujúcich kosti."
Potraviny s obsahom vitamínu K1
Vitamín K1, tiež známy ako fylochinón, je typ vitamínu K, ktorý sa nachádza v zelenej listovej zelenine, ako je brokolica, zelené fazuľky, kel a špenát, ako aj v ovocí, ako sú sušené slivky, kivi a avokádo.
Podľa Marca Sima by sme mali prijať viac ako 100 mikrogramov vitamínu K1 denne. Našťastie to nie je príliš ťažké. Ako dodal:
"Konzumáciu takého množstva vitamínu K1 denne možno ľahko dosiahnuť konzumáciou 75-150 g, čo zodpovedá jednej až dvom porciám zeleniny, ako je špenát, kel, brokolica a kapusta.
Je to ďalší dôvod na dodržiavanie pokynov v oblasti verejného zdravia, ktoré obhajujú vyšší príjem zeleniny vrátane jednej až dvoch porcií zelenej listovej zeleniny - čo je v súlade s odporúčaniami našej štúdie."
Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom
Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru
Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.