Potraviny, ktoré spúšťajú migrénu: Toto radšej vyraďte z jedálnička
Záchvat migrény môže spustiť veľa vecí, vrátane toho, čo jeme a pijeme.
Podľa Nadácie pre výskum migrény môžu bolesť vyvolať aj potraviny, ale len vtedy, keď sú kombinované s inými spúšťačmi.
Nič také ako univerzálny spúšťač migrény neexistuje. Existujú však niektoré bežné spúšťače, ktoré môžu u niektorých ľudí spôsobiť alebo prispieť k epizódam migrény.
Kofeín
Príliš veľa kofeínu a vynechanie kofeínu môže spôsobiť migrénu alebo bolesti hlavy. Ale podľa American Migraine Foundation môže kofeín skutočne pomôcť aj zastaviť prichádzajúce záchvaty migrény. Môže tiež ponúknuť úľavu od bolesti hlavy pri občasnom použití.
Potraviny a nápoje s kofeínom:
- káva
- čaj
- čokoláda
Umelé sladidlá
Mnohé spracované potraviny obsahujú umelé sladidlá. Ide o alternatívy cukru, ktoré sa pridávajú do jedál a nápojov na pridanie sladkosti. Ale tieto sladidlá môžu spôsobiť migrénu.
Alkohol
Alkohol je jedným z najbežnejších produktov, o ktorých sa predpokladá, že spúšťajú migrénu. Podľa jednej štúdie viac ako 35 % účastníkov s migrénou uviedlo, že alkohol bol jedným z ich bežných spúšťačov. Najmä červené víno bolo hlásené ako spúšťač u viac ako 77 % účastníkov.
Alkohol môže spôsobiť dehydratáciu, ktorá sa významne podieľa na vzniku bolesti hlavy.
Čokoláda
Podľa American Migraine Foundation sa čokoláda považuje za druhý najčastejší spúšťač migrénových záchvatov hneď po alkohole. Hovorí sa, že postihuje odhadom 22 percent ľudí, ktorí trpia migrénou. Čokoláda obsahuje kofeín aj beta-fenyletylamín, ktoré môžu u niektorých ľudí vyvolať bolesti hlavy..
Údené mäso
Uzené mäso – vrátane lahôdok, šunky, párkov v rožku a klobás – všetky obsahujú konzervačné látky nazývané dusičnany, ktoré zachovávajú farbu a chuť. Tieto potraviny môžu uvoľňovať do krvi oxid dusnatý, o ktorom sa predpokladá, že rozširuje cievy v mozgu.
Odležané syry
Vyzreté syry obsahujú látku nazývanú tyramín. Vzniká, keď starnutie potravín spôsobuje rozklad bielkovín. Čím dlhšie syr zreje, tým vyšší bude obsah tyramínu. Tyramín je ďalšou chemikáliou, o ktorej sa hovorí, že spúšťa bolesti hlavy a migrénu. Bežné syry s vysokým obsahom tyramínu zahŕňajú:
- feta
- modrý syr
- parmezán
Nakladané a fermentované potraviny
Rovnako ako starnúce syry, nakladané a fermentované potraviny môžu obsahovať vysoké množstvo tyramínu. Tieto potraviny zahŕňajú:
- kyslé uhorky
- kimchi
- kombucha (môže obsahovať aj alkohol)
- nakladaná okra
- nakladané jalapeños
Mrazené potraviny
Konzumácia mrazených potravín a nápojov, ako je zmrzlina alebo kaša, môže vyvolať silné, bodavé bolesti v hlave. S najväčšou pravdepodobnosťou pocítite bolesti hlavy, ktoré sa stanú záchvatmi migrény, ak rýchlo zjete studené jedlo, najčastejšie po cvičení alebo pri prehriatí.
Slané jedlá
Slané potraviny – najmä slané spracované potraviny, ktoré môžu obsahovať škodlivé konzervačné látky – môžu u niektorých ľudí vyvolať migrénu. Konzumácia vysokých hladín sodíka môže zvýšiť krvný tlak, spôsobiť bolesti hlavy alebo záchvaty migrény.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.