Potraviny, ktoré spúšťajú migrénu: Toto radšej vyraďte z jedálnička

Záchvat migrény môže spustiť veľa vecí, vrátane toho, čo jeme a pijeme.
Podľa Nadácie pre výskum migrény môžu bolesť vyvolať aj potraviny, ale len vtedy, keď sú kombinované s inými spúšťačmi.
Nič také ako univerzálny spúšťač migrény neexistuje. Existujú však niektoré bežné spúšťače, ktoré môžu u niektorých ľudí spôsobiť alebo prispieť k epizódam migrény.
Kofeín
Príliš veľa kofeínu a vynechanie kofeínu môže spôsobiť migrénu alebo bolesti hlavy. Ale podľa American Migraine Foundation môže kofeín skutočne pomôcť aj zastaviť prichádzajúce záchvaty migrény. Môže tiež ponúknuť úľavu od bolesti hlavy pri občasnom použití.
Potraviny a nápoje s kofeínom:
- káva
- čaj
- čokoláda
Umelé sladidlá
Mnohé spracované potraviny obsahujú umelé sladidlá. Ide o alternatívy cukru, ktoré sa pridávajú do jedál a nápojov na pridanie sladkosti. Ale tieto sladidlá môžu spôsobiť migrénu.
Alkohol
Alkohol je jedným z najbežnejších produktov, o ktorých sa predpokladá, že spúšťajú migrénu. Podľa jednej štúdie viac ako 35 % účastníkov s migrénou uviedlo, že alkohol bol jedným z ich bežných spúšťačov. Najmä červené víno bolo hlásené ako spúšťač u viac ako 77 % účastníkov.
Alkohol môže spôsobiť dehydratáciu, ktorá sa významne podieľa na vzniku bolesti hlavy.
Čokoláda
Podľa American Migraine Foundation sa čokoláda považuje za druhý najčastejší spúšťač migrénových záchvatov hneď po alkohole. Hovorí sa, že postihuje odhadom 22 percent ľudí, ktorí trpia migrénou. Čokoláda obsahuje kofeín aj beta-fenyletylamín, ktoré môžu u niektorých ľudí vyvolať bolesti hlavy..
Údené mäso
Uzené mäso – vrátane lahôdok, šunky, párkov v rožku a klobás – všetky obsahujú konzervačné látky nazývané dusičnany, ktoré zachovávajú farbu a chuť. Tieto potraviny môžu uvoľňovať do krvi oxid dusnatý, o ktorom sa predpokladá, že rozširuje cievy v mozgu.
Odležané syry
Vyzreté syry obsahujú látku nazývanú tyramín. Vzniká, keď starnutie potravín spôsobuje rozklad bielkovín. Čím dlhšie syr zreje, tým vyšší bude obsah tyramínu. Tyramín je ďalšou chemikáliou, o ktorej sa hovorí, že spúšťa bolesti hlavy a migrénu. Bežné syry s vysokým obsahom tyramínu zahŕňajú:
- feta
- modrý syr
- parmezán
Nakladané a fermentované potraviny
Rovnako ako starnúce syry, nakladané a fermentované potraviny môžu obsahovať vysoké množstvo tyramínu. Tieto potraviny zahŕňajú:
- kyslé uhorky
- kimchi
- kombucha (môže obsahovať aj alkohol)
- nakladaná okra
- nakladané jalapeños
Mrazené potraviny
Konzumácia mrazených potravín a nápojov, ako je zmrzlina alebo kaša, môže vyvolať silné, bodavé bolesti v hlave. S najväčšou pravdepodobnosťou pocítite bolesti hlavy, ktoré sa stanú záchvatmi migrény, ak rýchlo zjete studené jedlo, najčastejšie po cvičení alebo pri prehriatí.
Slané jedlá
Slané potraviny – najmä slané spracované potraviny, ktoré môžu obsahovať škodlivé konzervačné látky – môžu u niektorých ľudí vyvolať migrénu. Konzumácia vysokých hladín sodíka môže zvýšiť krvný tlak, spôsobiť bolesti hlavy alebo záchvaty migrény.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.