• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 19.9.2024Meniny má Konštantín
16°Bratislava

Vodcu Palestínčanov Arafata pravdepodobne otrávili polóniom

  • 21:54 06.11.2013
  • RÁMALLÁH
Vodcu Palestínčanov Arafata pravdepodobne otrávili polóniom

Švajčiarski vedci po preskúmaní vzoriek z telesných pozostatkov Jásira Arafata dospeli k záveru, že palestínsky vodca pravdepodobne zomrel na otravu polóniom.

V stredu o tom informovala televízna stanica al-Džazíra odvolávajúca sa na správu 10 expertov z univerzitnej nemocnice v Lausanne.

Podľa 108-stranovej analýzy zverejnenej na internetovom portáli al-Džazíry testy do určitej miery "podporujú predpoklad, že úmrtie bolo dôsledkom otravy polóniom 210". Mnohé z analyzovaných vzoriek totiž vykazovali "neočakávane vysoké úrovne" rádioaktívnych izotopov polónia a olova.

Obsah polónia v kostiach a mäkkých tkanivách bol pritom "až 20-krát vyšší" ako sa predpokladalo, čo jasne vylučuje možnosť, že zvýšená úroveň prvku v Arafatových osobných veciach mohla byť dôsledkom pasívneho fajčenia.

Telesné pozostatky niekdajšieho vodcu Palestínčanov skúmajú zahraniční odborníci v rámci opätovného zisťovania príčiny jeho smrti. Exhumáciu vykonali na podnet vdovy po Arafatovi, ktorá spolu s dcérou koncom júla podala vo Francúzsku trestné oznámenie na neznámych páchateľov pre podozrenie, že svetoznámy politik sa stal obeťou vraždy.

Arafat zomrel v roku 2004 za nejasných okolností vo vojenskej nemocnici na predmestí Paríža. Suhá a Zahva Arafatové sa rozhodli podať trestné oznámenie po zistení expertov, že osobné veci dlhoročného bojovníka za práva Palestínčanov sú kontaminované rádioaktívnym polóniom. Mnohí Palestínčania sa pritom domnievajú, že za neobjasneným úmrtím Arafata stojí Izrael.

V rozhovore pre al-Džazíru Suhá Arafatová povedala, že potvrdenie otravy by dokazovalo "atentát na významného vodcu" a "politický zločin". Šéf palestínskej komisie vyšetrujúcej okolnosti úmrtia Taufík Tiráví ešte v utorok oznámil, že dostal správu zo švajčiarskeho laboratória, obsah však odmietol zverejniť. Podľa údajov palestínskej tlačovej agentúry WAFA odovzdal 2. novembra svoju správu aj druhý tím expertov z Ruska.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

Šíri sa nový subvariant koronavírusu, dominantný môže byť o niekoľko týždňov

VČERA - 22:05Zahraničné

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený

Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny

VČERA - 22:03Zahraničné

Kyjev už dokončil prípravu svojho "víťazného plánu" na ukončenie vojny s Ruskom.

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

Z novej vlny výbuchov v Libanone Hamas obvinil Izrael, stúpol počet obetí

VČERA - 21:51Zahraničné

Palestínske militantné zoskupenie Hamas v stredu obvinilo Izrael z ďalšej vlny výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, pri ktorej prišlo o život 14 ľudí a vyše 450 utrpelo zranenia.

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

Pagery použité v Libanone nikdy neboli v Maďarsku, tvrdí Orbánova vláda

VČERA - 19:57Zahraničné

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

Ďalšie výbuchy v Libanone: Explodovali vysielačky aj solárne panely

VČERA - 19:19Zahraničné

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva, píše agentúra AP.