Pozor na túto zložku v chlebe. Ak ju nájdete na etikete, môže obsahovať nechutnú prísadu

Zložka, ktorá sa v niektorých krajinách používa na predĺženie trvanlivosti pečiva, má nechutný pôvod.
Múka, droždie a voda už dávno nie sú jediné prísady, aké sa považujú za základ prípravy chleba. Ak pečivo kupujete v obchode, je vysoko pravdepodobné, že na etikete so zložením nájdete aj množstvo soli a konzervantov, ktorých úlohou je čo najviac predĺžiť jeho trvanlivosť, a znížiť tak náklady na výrobu a ďalšie spracovanie.
Väčšina prísad, ktoré sú známe aj ako démonizované „éčka“, nemá v bežných prípadoch žiadne vedľajšie účinky na zdravie človeka, čo tiež platí pre látku skrývajúcu sa pod označením „e920“. Mnohých však prekvapí, ako sa táto aminokyselina získava.
„Ide o aminokyselinu používanú ako kypriaci prípravok na pečenie a na spracovanie múky,“ uvádza o e920 portál Zdravopédia. „Látka slúži ako kypriaci prášok do chlebových múk. Znižuje dobu spracovania cesta tým, že mení tiolové skupiny na disulfidové, ktoré tvoria pružnosť lepku a zvyšujú objem bochníka.“
Na nechutný pôvod e920, známej aj ako L-cysteín, na sociálnej sieti TikTok upozorňuje Renee Starkeyová, podľa ktorej sa táto látka získava aj z ľudských vlasov a chlpov.
„L-cysteín v pečive sa stále ťaží predovšetkým z ľudských vlasov, kačacích pier a štetín ošípaných,“ tvrdí autorka vo videu. „Používa sa na predĺženie trvanlivosti vo viacerých výrobkoch.“
Priamu zmienku o ľudských alebo zvieracích chlpoch by ste na etiketách chlebov hľadali márne. „Nemusíte zverejňovať prísadu, ktorá je súčasťou ďalšej prísady,“ vysvetľuje Starkeyová.
@reneestakeyreal Did you know there is human hair in store bought breadL-Cysteine is an amino acid used to prolong the shelf life of bread and other products. Hair clippings from barber shops and hair salons are sold to the United States from China and used to make L-Cysteine. Watch to learn how to avoid eating human hair and for more vegan living tips‼️#reneestakey #vegan2022 #veganlife #veganaf #vegantiktok #veganteacher #veganfortheanimals #friendsnotfood #veganliving #veganlifestyle #bread #humanhair ♬ original sound - Renee Stakey
L-cysteín možno nájsť aj v ďalších výrobkoch
Zdravopédia ďalej informuje, že aminokyselina získavaná z chlpov a peria sa využíva aj pri spracovaní ďalších potravín. Možno ju nájsť napríklad v údeninách a ovocných šťavách, niekedy aj v cereáliách a dojčenskej strave.
„Cysteín sa používa pri liečbe pečene a ako prevencia pri ožarovaní. Látka sa používa aj ako prostriedok zlepšujúci rast vlasov a nechtov, ako prídavok do šampónov a krémov,“ uvádza stránka.
Ako sme už spomínali, pri bežných dávkach L-cysteín človeka nijako neohrozuje, ale vo výnimočných prípadoch môže spôsobiť poruchy obličiek a zhoršiť výskyt áft. „Podľa výskumov na potkanoch, ktorým sa podával cysteín ako prevencia pred žiarením, bolo zistené, že vyvolal ich neplodnosť,“ dodáva Zdravopédia s tým, že používanie látky je povolené na Slovensku aj v celej Európskej Únii.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.