Pozor na túto zložku v chlebe. Ak ju nájdete na etikete, môže obsahovať nechutnú prísadu
Zložka, ktorá sa v niektorých krajinách používa na predĺženie trvanlivosti pečiva, má nechutný pôvod.
Múka, droždie a voda už dávno nie sú jediné prísady, aké sa považujú za základ prípravy chleba. Ak pečivo kupujete v obchode, je vysoko pravdepodobné, že na etikete so zložením nájdete aj množstvo soli a konzervantov, ktorých úlohou je čo najviac predĺžiť jeho trvanlivosť, a znížiť tak náklady na výrobu a ďalšie spracovanie.
Väčšina prísad, ktoré sú známe aj ako démonizované „éčka“, nemá v bežných prípadoch žiadne vedľajšie účinky na zdravie človeka, čo tiež platí pre látku skrývajúcu sa pod označením „e920“. Mnohých však prekvapí, ako sa táto aminokyselina získava.
„Ide o aminokyselinu používanú ako kypriaci prípravok na pečenie a na spracovanie múky,“ uvádza o e920 portál Zdravopédia. „Látka slúži ako kypriaci prášok do chlebových múk. Znižuje dobu spracovania cesta tým, že mení tiolové skupiny na disulfidové, ktoré tvoria pružnosť lepku a zvyšujú objem bochníka.“
Na nechutný pôvod e920, známej aj ako L-cysteín, na sociálnej sieti TikTok upozorňuje Renee Starkeyová, podľa ktorej sa táto látka získava aj z ľudských vlasov a chlpov.
„L-cysteín v pečive sa stále ťaží predovšetkým z ľudských vlasov, kačacích pier a štetín ošípaných,“ tvrdí autorka vo videu. „Používa sa na predĺženie trvanlivosti vo viacerých výrobkoch.“
Priamu zmienku o ľudských alebo zvieracích chlpoch by ste na etiketách chlebov hľadali márne. „Nemusíte zverejňovať prísadu, ktorá je súčasťou ďalšej prísady,“ vysvetľuje Starkeyová.
@reneestakeyreal Did you know there is human hair in store bought breadL-Cysteine is an amino acid used to prolong the shelf life of bread and other products. Hair clippings from barber shops and hair salons are sold to the United States from China and used to make L-Cysteine. Watch to learn how to avoid eating human hair and for more vegan living tips‼️#reneestakey #vegan2022 #veganlife #veganaf #vegantiktok #veganteacher #veganfortheanimals #friendsnotfood #veganliving #veganlifestyle #bread #humanhair ♬ original sound - Renee Stakey
L-cysteín možno nájsť aj v ďalších výrobkoch
Zdravopédia ďalej informuje, že aminokyselina získavaná z chlpov a peria sa využíva aj pri spracovaní ďalších potravín. Možno ju nájsť napríklad v údeninách a ovocných šťavách, niekedy aj v cereáliách a dojčenskej strave.
„Cysteín sa používa pri liečbe pečene a ako prevencia pri ožarovaní. Látka sa používa aj ako prostriedok zlepšujúci rast vlasov a nechtov, ako prídavok do šampónov a krémov,“ uvádza stránka.
Ako sme už spomínali, pri bežných dávkach L-cysteín človeka nijako neohrozuje, ale vo výnimočných prípadoch môže spôsobiť poruchy obličiek a zhoršiť výskyt áft. „Podľa výskumov na potkanoch, ktorým sa podával cysteín ako prevencia pred žiarením, bolo zistené, že vyvolal ich neplodnosť,“ dodáva Zdravopédia s tým, že používanie látky je povolené na Slovensku aj v celej Európskej Únii.
Vianočné vyhorenie: 8 nečakaných znakov, na ktoré si dajte pozor
Psychologičky radia, na ktoré znaky vianočného vyhorenia si treba dať pozor, a ako si s týmto fenoménom poradiť.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.