Táto prísada v potravinách zvyšuje riziko cukrovky 2. typu

Táto zložka sa bežne pridáva do rôznych potravín.
Štúdia publikovaná v odbornom časopise PLOS Medicine zistila súvislosť medzi konzumáciou dusitanov a rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Dusitany a dusičnany sa prirodzene nachádzajú vo vode a pôde a používajú sa ako potravinové konzervačné látky na predĺženie trvanlivosti potravín.
Dusitan sodný (označovaný E250) sa vyskytuje v soliacich zmesiach a slúži ako stabilizátor farby v mäse, slanine, párkoch, šunkách, konzervovanom mäse, klobásach, údenom mäse, údených rybách a v ďalších potravinách.
Dusitany a dusičnany sa bežne používajú ako prídavné látky v potravinách, avšak ich účinok na metabolické zdravie a diabetes 2. typu u ľudí doteraz nebol dobre preskúmaný. Vedci vo svojom výskume použili údaje od 104 168 účastníkov zo štúdie NutriNet-Santé. Ide o prebiehajúcu online kohorovú štúdiu, ktorá sa začala v roku 2009.
Dobrovoľníci vo veku pätnásť rokov a viac sami uvádzajú anamnézu, sociodemografiu, stravu, životný štýl a dôležité aktualizácie zdravotného stavu. Výskumníci detailne sledovali vystavenie dusitanom a dusičnanom pomocou niekoľkých databáz a zdrojov a potom vyvinuli štatistické modely na analýzu informácií o strave so zdravotnými výsledkami.
Riziko cukrovky zvyšujú dusitany v strave
Výskumníci zistili, že účastníci, ktorí uviedli vyšší príjem dusitanov mali vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu. Nenašli však žiadnu súvislosť medzi dusičnanmi a rizikom cukrovky 2. typu. Nepotvrdili sa ani žiadne potenciálne prínosy dusitanov alebo dusičnanov v potrave z hľadiska ochrany pred cukrovkou 2. typu.
Štúdia však mala niekoľko obmedzení a na potvrdenie výsledkov je potrebný ďalší výskum. Účastníci hlásili údaje sami a výskumníci nemohli potvrdiť konkrétne vystavenie dusitanom a dusičnanom pomocou biomarkerov.
Navyše, demografia a správanie ľudí v kohorte nemusia byť zovšeobecniteľné na zvyšok populácie. V kohorte bol väčší počet mladších jedincov, častejšie žien, so zdravším správaním.
Podľa autorov ide o prvú rozsiahlu kohortovú štúdiu, ktorá naznačuje priamu súvislosť medzi dusitanmi v potravinách a rizikom cukrovky 2. typu. Ako uvádzajú:
„Tieto výsledky poskytujú nový dôkaz v kontexte súčasných diskusií o potrebe zníženia používania dusitanových prísad v spracovanom mäse v potravinárskom priemysle a mohli by podporiť potrebu lepšej regulácie kontaminácie pôdy hnojivami. Medzičasom už niekoľko orgánov verejného zdravotníctva na celom svete odporúča občanom, aby obmedzili konzumáciu potravín obsahujúcich kontroverzné prísady, vrátane dusitanu sodného.“

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.