Táto prísada v potravinách zvyšuje riziko cukrovky 2. typu
Táto zložka sa bežne pridáva do rôznych potravín.
Štúdia publikovaná v odbornom časopise PLOS Medicine zistila súvislosť medzi konzumáciou dusitanov a rizikom vzniku cukrovky 2. typu. Dusitany a dusičnany sa prirodzene nachádzajú vo vode a pôde a používajú sa ako potravinové konzervačné látky na predĺženie trvanlivosti potravín.
Dusitan sodný (označovaný E250) sa vyskytuje v soliacich zmesiach a slúži ako stabilizátor farby v mäse, slanine, párkoch, šunkách, konzervovanom mäse, klobásach, údenom mäse, údených rybách a v ďalších potravinách.
Dusitany a dusičnany sa bežne používajú ako prídavné látky v potravinách, avšak ich účinok na metabolické zdravie a diabetes 2. typu u ľudí doteraz nebol dobre preskúmaný. Vedci vo svojom výskume použili údaje od 104 168 účastníkov zo štúdie NutriNet-Santé. Ide o prebiehajúcu online kohorovú štúdiu, ktorá sa začala v roku 2009.
Dobrovoľníci vo veku pätnásť rokov a viac sami uvádzajú anamnézu, sociodemografiu, stravu, životný štýl a dôležité aktualizácie zdravotného stavu. Výskumníci detailne sledovali vystavenie dusitanom a dusičnanom pomocou niekoľkých databáz a zdrojov a potom vyvinuli štatistické modely na analýzu informácií o strave so zdravotnými výsledkami.
Riziko cukrovky zvyšujú dusitany v strave
Výskumníci zistili, že účastníci, ktorí uviedli vyšší príjem dusitanov mali vyššie riziko vzniku cukrovky 2. typu. Nenašli však žiadnu súvislosť medzi dusičnanmi a rizikom cukrovky 2. typu. Nepotvrdili sa ani žiadne potenciálne prínosy dusitanov alebo dusičnanov v potrave z hľadiska ochrany pred cukrovkou 2. typu.
Štúdia však mala niekoľko obmedzení a na potvrdenie výsledkov je potrebný ďalší výskum. Účastníci hlásili údaje sami a výskumníci nemohli potvrdiť konkrétne vystavenie dusitanom a dusičnanom pomocou biomarkerov.
Navyše, demografia a správanie ľudí v kohorte nemusia byť zovšeobecniteľné na zvyšok populácie. V kohorte bol väčší počet mladších jedincov, častejšie žien, so zdravším správaním.
Podľa autorov ide o prvú rozsiahlu kohortovú štúdiu, ktorá naznačuje priamu súvislosť medzi dusitanmi v potravinách a rizikom cukrovky 2. typu. Ako uvádzajú:
„Tieto výsledky poskytujú nový dôkaz v kontexte súčasných diskusií o potrebe zníženia používania dusitanových prísad v spracovanom mäse v potravinárskom priemysle a mohli by podporiť potrebu lepšej regulácie kontaminácie pôdy hnojivami. Medzičasom už niekoľko orgánov verejného zdravotníctva na celom svete odporúča občanom, aby obmedzili konzumáciu potravín obsahujúcich kontroverzné prísady, vrátane dusitanu sodného.“
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.