• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Starodávne ochorenie dokáže regenerovať životne dôležitý orgán

  • 17:55 05.02.2023
  • Edinburgh
Starodávne ochorenie dokáže regenerovať životne dôležitý orgán

Jedna z najstarších chorôb má potenciál predĺžiť život a pomôcť pacientom, ktorí potrebujú transplantáciu dôležitého ľudského orgánu.

Lepra alebo malomocenstvo je jednou z najstarších a najdlhšie pretrvávajúcich chorôb na svete. Ide o chronické infekčné ochorenie spôsobené baktériou Mycobacterium leprae. Vedci však prišli s prekvapivým zistením, že baktérie, ktoré spôsobujú lepru, môžu mať tiež schopnosť stimulovať rast a regeneráciu pečene bez toho, aby spôsobili poškodenie alebo zjazvenie.

Vedci zistili, že parazity spojené s leprou môžu preprogramovať bunky tak, aby zväčšili veľkosť pečene. K týmto záverom dospeli v štúdii publikovanej v akademickom žurnále Cell Reports Medicine.

Vďaka týmto zisteniam by bolo možné omladiť starnúcu pečeň a predĺžiť tak ľudský život. Zároveň by bolo možné regenerovať poškodenú a zjazvenú pečeň, vďaka čomu by pacienti nepotrebovali transplantáciu pečene.

Nová alternatíva k transplantácii pečene

V predchádzajúcich štúdiách vedci podporili opätovný rast pečene u myší pečene vytváraním kmeňových a progenitorových buniek prostredníctvom invazívnej techniky, ktorá často viedla k zjazveniu a rastu nádorov. Výskumníci z Edinburghu sa preto rozhodli vyhnúť škodlivým vedľajším účinkom a stavali na predchádzajúcom zistení, že baktérie spôsobujúce lepru je možné čiastočne preprogramovať.

V spolupráci s americkým ministerstvom zdravotníctva a sociálnych služieb v Baton Rouge v Louisiane tím infikoval 57 pásavcov, ktoré sú prirodzenými hostiteľmi lepry. Porovnali ich pečeň s pečeňou neinfikovaných pásavcov a takých, o ktorých sa zistilo, že sú voči infekcii odolné.

Zistili, že u infikovaných zvierat sa vyvinula zväčšená, no zdravá a nepoškodená pečeň. Ich pečeň mala všetky životne dôležité súčasti, ako sú krvné cievy, žlčovody a funkčné laloky, ako neinfikované a imúnne pásovce.

Lepra preprogramovala bunky pečene

Tím vedcov si myslí, že baktérie ovplyvnili prirodzenú regeneračnú schopnosť pečene. Poskytli pečeni viac buniek, pomocou ktorých sa môže zväčšiť. Vedci si tiež všimli že hlavné druhy pečeňových buniek, známe ako hepatocyty, u infikovaných pásavcov „omladli“.

Pečene infikovaných pásavcov tiež obsahovali vzory génovej expresie podobné pečeni u mladších zvierat a pečeni ľudského plodu v maternici. Gény súvisiace s metabolizmom, rastom a bunkovou proliferáciou boli aktivované a gény spojené so starnutím boli znížené alebo potlačené. Vedci si myslia, že baktérie preprogramovali pečeňové bunky a vrátili ich do skoršieho štádia progenitorových buniek, z ktorých sa zase stali nové hepatocyty a tak narástli nové pečeňové tkanivá.

Tím vedcov dúfa, že tento objav pomôže pacientom so starnúcou a poškodenou pečeňou. Ochorenia pečene majú v súčasnosti na svedomí celosvetovo dva milióny úmrtí ročne.

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, cell.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

20:37 01.09.2024Veda

Výskum odborníkov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre potvrdil, že hliva ustricová má pozitívny účinok na pacientov s ochorením diabetes mellitus druhého typu.

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

20:31 01.09.2024Veda

Bežne dostupný park je podľa expertov vysoko rádioaktívny.

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

5:35 29.08.2024Veda

Dvadsaťštyri vzoriek mozgu získaných začiatkom roka 2024 obsahovalo mikroplasty tvoriace priemerne pol percenta hmotnosti vzorky, uvádza nová štúdia.

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

21:38 19.08.2024Veda

Dni na Zemi sa pomaly a postupne predlžujú. Podľa vedcov bude deň mať napokon 25 hodín, k čomu prispieva najmä dianie s Mesiacom.

Lekári objavili nový prístup k liečbe rakoviny pankreasu, dôležitá je aj strava

Lekári objavili nový prístup k liečbe rakoviny pankreasu, dôležitá je aj strava

20:02 18.08.2024Veda

Nová štúdia ukázala, že rakovinové bunky je možné zastaviť.