• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 25.4.2025Meniny má Marek
12°Bratislava

Ako zlepšiť zdravie čriev: Stačí lyžička tejto potraviny

  • 7:56 08.02.2023
  • Svet
Ako zlepšiť zdravie čriev: Stačí lyžička tejto potraviny

Pridaním bylín a korenín do stravy môžete podporiť črevný mikrobióm.

Podľa dvoch štúdií môžu arašidy, bylinky a koreniny v strave viesť k zvýšeniu množstva prospešných baktérií v čreve a tým zlepšiť celkové zdravie čriev. Podľa výskumu vedcov z Pennsylvánskej štátnej univerzity môže konzumácia 28g arašidov alebo čajovej lyžičky bylín a korenín zlepšiť zloženie črevných baktérií.

Črevný mikrobióm tvorí široké spektrum baktérií, ktoré sídlia črevnom trakte. Tie zohrávajú dôležitú úlohu pri regulácii trávenia, metabolizmu aj imunitného systému. Ľudia s pestrejším črevným mikrobiómom majú podľa výskumov aj lepšie zdravie.

V štúdii o účinkoch arašidov publikovanej v časopise Clinical Nutrition vedci porovnávali účinky 28 gramov arašidov denne s iným druhom občerstvenia (krekery a syr). Po šiestich týždňoch mali účastníci, ktorí jedli arašidy, zvýšené množstvo Ruminococcaceae. Ide o skupinu baktérií, ktoré podporujú zdravý metabolizmus pečene a imunitné funkcie.

Stačí čajová lyžička byliniek a korenín denne

Štúdia účinkov byliniek a korenín bola publikovaná v časopise The Journal of Nutrition. Vedci v nej analyzovali vplyv pridávania zmesí bylín a korenín do stravy účastníkov s rizikom kardiovaskulárnych ochorení. V zmesi sa nachádzali prísady ako škorica, zázvor, rasca, kurkuma, rozmarín, oregano, bazalka a tymian.

Tím skúmal rôzne dávky korenín. Po štyroch týždňoch sa u účastníkov potvrdilo zvýšenie diverzity črevných baktérií, vrátane Ruminococcaceae, najmä u tých, ktorí konzumovali ¾ lyžičky až jeden a pol lyžičky korenín denne. Podľa autorov štúdie ide o veľmi jednoduché opatrenie, ktoré môže spestriť vašu stravu a zároveň znížiť príjem sodíka zo soli.

V oboch štúdiách bol nárast ruminococcaceae a bakteriálnej diverzity hodnotený pozitívne. Vedci postupne odhaľujú stále viac spojení medzi črevnou mikroflórou a celým spektrom zdravotných faktorov, od krvného tlaku až po hmotnosť. Spoluatorka štúdie Penny M. Kris-Etherton však dodáva, že na pochopenie všetkých dôsledkov je potrebný ďalší výskum mikrobiómu, aby sa objasnila jeho úloha z hľadiska celkového zdravia.

Zdroj: Info.sk, TM, clinicalnutritionjournal.com, academic.oup.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Tieto zdravé jedlá škodia zubom

Tieto zdravé jedlá škodia zubom

7:29 22.04.2025Zdravie

Celkovému zdraviu síce neuškodia, no zubári vás za ne nepochvália.

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

Máte dostatok hlbokého spánku? Toto sa deje s mozgom pri jeho deficite

20:55 20.04.2025Zdravie

Menej hlbokého spánku môže znamenať väčšie riziko vážneho ochorenia.

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

Lekári varujú: Toto je často prehliadaná príčina rakoviny hrubého čreva u ľudí do 50 rokov

18:14 20.04.2025Zdravie

Onkológovia varujú pred potravinou, ktorá môže za nárast počtu prípadov rakoviny hrubého čreva u mladých ľudí.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí

21:42 18.04.2025Zdravie

Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny

21:14 18.04.2025Zdravie

Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.