• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
22°Bratislava

Päť krajov spozná nových županov až po druhom kole volieb

  • 14:31 11.11.2013
  • BRATISLAVA
Päť krajov spozná nových županov až po druhom kole volieb

Predseda NR SR Pavol Paška vyhlásil na sobotu 23. novembra druhé kolo volieb do vyšších územných celkov.

Agentúru SITA o tom informoval Odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR.

Zápisnicu z Ústrednej volebnej komisie o výsledkoch sobotňajších volieb do samosprávnych krajov dostal Paška v pondelok, v utorok 12. novembra bude jeho rozhodnutie o druhom kole zverejnené v Zbierke zákonov. Voliť sa bude ešte v piatich krajoch.

Do druhého kola postupujú v každom z krajov dvaja kandidáti, ktorí získali najväčší počet platných hlasov v prvom kole volieb.

V Bratislavskom kraji sa v druhom kole stretne Pavol Frešo, ktorý získal 48,38 percenta voličských hlasov, a Monika Flašíková Beňová s podporou 24,1 percenta voličov. V Trnavskom kraji to budú Tibor Mikuš, ktorý získal 40,04 percenta a József Berényi s 18,33 percenta hlasov. V Nitrianskom kraji sa v druhom kole stretnú Milan Belica so 46,87 percenta a Tomáš Galbavý, ktorého volilo 37,34 percenta voličov. V Banskobystrickom kraji to bude Vladimír Maňka, ktorého podporilo 49,47 percenta voličov a Marian Kotleba s 21,3 percenta hlasov. V Košickom kraji sa stretnú Zdenko Trebuľa, ktorý získal 48,57-percentnú podporu voličov a Rudolf Bauer, ktorého podporilo 24,53 percenta voličov.

Ak niektorý z kandidátov, ktorý postúpil do druhého kola volieb, prestane byť voliteľný za predsedu alebo ak sa práva kandidovať vzdá, postupuje do druhého kola volieb kandidátov ten, kto v prvom kole získal v ďalšom poradí najväčší počet hlasov, teda tretí najúspešnejší kandidát.

V druhom kole volieb bude za predsedu zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov. Ak pre druhé kolo volieb predsedu nie sú dvaja kandidáti alebo obaja kandidáti získajú v druhom kole rovnaký počet hlasov, vyhlásia sa nové voľby. Aj pre druhé kolo volieb platí moratórium, ktoré sa začne 48 hodín pred začiatkom volieb a trvá aj počas volieb až do ich skončenia.

V sobotňajších voľbách boli zvolení traja predsedovia krajov. Svoj hlas v prvom kole regionálnych volieb odovzdalo 20,11 percenta oprávnených voličov. Viac sa o oficiálnych výsledkoch prvého kola volieb dozviete TU.

Polícia vyšetruje útočné letáky

Polícia začala trestné stíhanie v prípade letákov, ktoré útočia na primátora Považskej Bystrice Karola Janasa. Páchateľovi hrozí v prípade preukázania viny jeden až päť rokov za mrežami. „Vzhľadom na to, že prípad je v štádiu vyšetrovania, nebudeme podávať ďalšie informácie,“ uviedol trenčiansky policajný hovorca Pavol Kudlička.

Letáky sa objavili pár dní pred voľbami do samosprávnych krajov, kde Janas kandidoval za poslanca do trenčianskeho krajského zastupiteľstva za stranu Smer-SD.

„Prejavte svoje sociálne cítenie. Pomôžte Karolovi Janasovi udržať si funkciu poslanca VÚC aj po novembrových voľbách. Z nejakých 8 až 9000 eur mesačne sa predsa vyžiť nedá,“ píše sa v letáku, ktorý naráža na viaceré verejné funkcie, ktoré Janas zastáva.

Ako pre agentúru SITA uviedol Janas, letáky sa objavili deň pred volebným moratóriom. „Bolo to účelovo spravené tak, aby som na to nemohol reagovať. Boli to nepravdivé, dehonestujúce informácie o mojej osobe,“ povedal. Kto môže byť za touto negatívnou kampaňou, tuší, prezradiť to však nechce.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prípadom pádu chlapca z okna školy sa zaoberá polícia

Prípadom pádu chlapca z okna školy sa zaoberá polícia

DNES - 13:44Domáce

Zranený chlapec je naďalej v umelom spánku.

Rezort vnútra vybral dve nehnuteľnosti na bývanie ústavných činiteľov

Rezort vnútra vybral dve nehnuteľnosti na bývanie ústavných činiteľov

DNES - 13:37Domáce

Ministerstvo vnútra SR zatiaľ vybralo dve nehnuteľnosti vo vlastníctve štátu na ubytovanie najvyšších ústavných činiteľov.

Nemocnice varujú: Navrhnuté konsolidačné opatrenia môžu spôsobiť kolaps

Nemocnice varujú: Navrhnuté konsolidačné opatrenia môžu spôsobiť kolaps

DNES - 13:36Domáce

Znižovanie finančných prostriedkov v zdravotníctve, ktoré vláda plánuje v rámci konsolidačného balíčka na rok 2025, môže vyústiť do kolapsu celého sektora.

Víkend na ceste I/18 pri Strečne bude bez dopravných obmedzení

Víkend na ceste I/18 pri Strečne bude bez dopravných obmedzení

DNES - 13:35Domáce

Až do pondelka 23. septembra bude prejazd kritickým úsekom cesty obojsmerný bez obmedzení.

LOZ kritizuje konsolidačné opatrenia, v nemocniciach zbiera výpovede z nadčasov

LOZ kritizuje konsolidačné opatrenia, v nemocniciach zbiera výpovede z nadčasov

DNES - 12:21Domáce

Lekárske odborové združenie začalo v nemocniciach zbierať výpovede z nadčasovej práce.