• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 8.9.2024Meniny má Miriama
21°Bratislava

Video: Vedci „upiekli" na 3D tlačiarni jedlý koláč. Má mať viac výhod ako ten bežný

  • 21:52 25.03.2023
  • USA
Video: Vedci „upiekli" na 3D tlačiarni jedlý koláč. Má mať viac výhod ako ten bežný

Vedci využili 3D tlačiareň, aby „upiekli" cheesecake.

3D tlačiareň si už našla využitie pri mnohých veľkých inžinierskych úkonoch i medicíne. Túto technológiu však teraz skúsili vedci využiť aj trošku chutnejším spôsobom. Rozhodli sa vyrobiť niekoľkovrstvový cheesecake. Ich pokus bol úspešný a dokonca tvrdia, že takéto koláče majú viac výhod ako tie, ktoré vyrobili ľudia, píše portál IFL Science.

Strojní inžinieri na Kolumbijskej univerzite a Pace University použili špeciálne vyrobenú 3D tlačiareň na vytvorenie množstva rôznych koláčov. Všetky obsahovali sedem kľúčových ingrediencií: grahamové sušienky, arašidové maslo, nutelu, banánové pyré, jahodový džem, čerešňovú polevu a bežnú polevu. Takto „upečené” cheesecaky však nevyzerajú príliš lákavo.

Experimenty ukázali, že 3D tlačiareň bola schopná vytvoriť viacvrstvový koláč vyrobený z mnohých prísad. Vedci vyskúšali mnohé verzie týchto koláčov, vždy z rovnakých ingrediencií. Podľa testov boli najlepším základom pre každú vrstvu grahamové sušienky. Arašidové maslo a nutela sa používali ako podporné vrstvy, v ktorých sa udržali mäkšie prísady, ako je banán či džem.

Na varenie koláčov použili lasery, ktoré zahrievali ingrediencie so super vysokou presnosťou. Táto technika je podľa výskumníkov podobná tej, akou sa pripravuje crème brûlée - plameňom. V tomto prípade je však plameň riadený na milimetrovej stupnici.

Ultraspracované potraviny

Potraviny vytvorené touto technikou sa považujú za ultraspracované potraviny, o ktorých množstvo nedávnych štúdií ukázalo, že nie sú dobré pre zdravie. Veľkým problémom je podľa profesora Christena Coopera, autora štúdie z Katedry výživy a dietetiky na Pace University, nízka nutričná hodnota spracovaných potravín. Výskumníci však tvrdia, že takéto digitálne varenie môže pomôcť vyriešiť tento problém.

3D tlač potravín bude stále obsahovať spracované potraviny, no niektorí ľudia si budú môcť vďaka nej lepšie kontrolovať a prispôsobovať výživu. Môže to byť tiež užitočné pre ľudí s poruchami prehĺtania tým, že sa budú napodobňovať tvary skutočných potravín, no jesť budú pyré. Vedci v štúdii tiež tvrdia, že autonómna povaha digitálneho varenia môže znížiť riziko alimentárnych chorôb a prenosu chorôb, keďže si vyžaduje menej manipulácie s ľuďmi.

Udržateľnosť výroby potravín

3D tlač by mohla byť použitá na zvýšenie udržateľnosti výroby potravín. Autori v štúdii napísali:

„Tlač s jedlom môže tiež umožniť značnú udržateľnosť životného prostredia. Prísady by sa mohli získavať a spracovávať lokálne, čo by pomohlo miestnym farmárom a dodávateľom potravín. Obhajcovia tiež poukazujú na schopnosť tejto technológie pomôcť spotrebiteľom pri výrobe produktov, ako je mäso z rastlín, riasy a lacnejšie nekonvenčné bielkoviny.”

Potraviny vytlačené a varené laserom tiež ponúkajú výrobcom príležitosti na predĺženie skladovateľnosti, pretože teplo, svetlo a kyslík, ktoré sú súčasťou procesu, možno kontrolovať na milimetrovej mierke. Nakoniec by sa mohlo znížiť aj plytvanie potravinami, pretože používatelia by si len tlačili ingrediencie, ktoré chcú skonzumovať.

Zdroj: Info.sk, MB, iflscience.com, nature.com, Video: youtube.com/@IFLScienceOfficial
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

Výskumníci SPU sa zaoberali účinkami hlivy ustricovej na diabetes

20:37 01.09.2024Veda

Výskum odborníkov Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre potvrdil, že hliva ustricová má pozitívny účinok na pacientov s ochorením diabetes mellitus druhého typu.

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

Tento obľúbený park je rádioaktívny ako Černobyľ. Odborníci sú v šoku

20:31 01.09.2024Veda

Bežne dostupný park je podľa expertov vysoko rádioaktívny.

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

Množstvo mikroplastov v mozgu a ďalších orgánoch stúpa, ukazujú štúdie

5:35 29.08.2024Veda

Dvadsaťštyri vzoriek mozgu získaných začiatkom roka 2024 obsahovalo mikroplasty tvoriace priemerne pol percenta hmotnosti vzorky, uvádza nová štúdia.

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

Deň bude mať až 25 hodín, tvrdia vedci. Toto sa deje s Mesiacom

21:38 19.08.2024Veda

Dni na Zemi sa pomaly a postupne predlžujú. Podľa vedcov bude deň mať napokon 25 hodín, k čomu prispieva najmä dianie s Mesiacom.

Lekári objavili nový prístup k liečbe rakoviny pankreasu, dôležitá je aj strava

Lekári objavili nový prístup k liečbe rakoviny pankreasu, dôležitá je aj strava

20:02 18.08.2024Veda

Nová štúdia ukázala, že rakovinové bunky je možné zastaviť.