• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 18.10.2024Meniny má Lukáš
11°Bratislava

Filipíny vydali zákaz vychádzania, chcú zabrániť rabovaniu

  • 9:26 12.11.2013
  • TACLOBAN
Filipíny vydali zákaz vychádzania, chcú zabrániť rabovaniu

Filipínska vláda zaviedla od utorka nočný zákaz vychádzania a nasadila armádu vrátane obrnených vozidiel, aby zabránila rabovaniu v tajfúnom zničenom meste Tacloban na ostrove Leyte.

Podľa OSN supertajfún Haiyan zabil cez víkend na Filipínach najmenej 10 000 ľudí a 660 000 pripravil o domovy, z toho najviac v Taclobane. V celej oblasti je nedostatok, vody, jedla a liekov. Zúfalí ľudia už vyrabovali niekoľko konvojov s pomocou a rabovanie zaznamenali aj v opustených a poničených obchodoch.

Minister vnútra Mar Roxas informoval, že prijaté opatrenia majú minimalizovať rabovanie a krádeže. Prioritami filipínskej vlády je v súčasnosti podľa neho nastolenie poriadku, distribúcia humanitárnej pomoci a likvidácia mŕtvych tiel. Jeden z najhorších tajfúnov v dejinách cez víkend na Filipínach spustošil celé mestá, celkový rozsah škôd však bude známy až v najbližších dňoch.

Vláda v utorok zvýšila oficiálny počet obetí tajfúnu na 1744, hoci reálny počet bude oveľa vyšší a podľa OSN dosiahne 10 000 len v meste Tacloban. OSN už ohlásila rozsiahlu operáciu zameranú na medzinárodnú pomoc v spolupráci s filipínskymi úradmi a humanitárnymi organizáciami.

OSN už na tento účel uvoľnila čiastku 25 miliónov dolárov. V utorok oznámi organizácia novú výzvu pre svoje členské krajiny v snahe získať ďalšie financie. Na Filipíny v utorok v tejto súvislosti pricestuje koordinátorka núdzovej pomoci Organizácie Spojených národov Valerie Amosová.

USA prisľúbili 20 miliónov dolárov v okamžitej pomoci a do oblasti vyslali lietadlovú loď USS George Washington. Británia vyčlenila na pomoc Filipínam asi 16 miliónov dolárov a Austrália skoro 10 miliónov. Európska komisia zatiaľ vyčlenila na urgentnú pomoc štyri milióny dolárov (tri mil. eur).

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Hizballáh tvrdí, že spúšťa

Hizballáh tvrdí, že spúšťa "novú eskalačnú fázu" vo vojne proti Izraelu

DNES - 7:20Zahraničné

Libanonské hnutie Hizballáh vo štvrtok uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely.

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

Netanjahu priblížil okolnosti smrti Sinwára: Toto sa pri ňom našlo

DNES - 6:16Zahraničné

Netanjahu potvrdil, že k izraelskej vojenskej operácii, počas ktorej Sinwár zahynul, došlo v meste Rafah na juhu Pásma Gazy.

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

Michel a Von der Leyenová potvrdili, že EÚ potrebuje zlepšiť návratovú politiku

DNES - 6:15Zahraničné

Európska únia potrebuje nové opatrenia pre zlepšenie návratovej politiky, a tie čoskoro budú predložené. Uviedli to predseda Európskej rady Charles Michel a šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

Biden: Sinwár mal na rukách veľa krvi, je čas na ukončenie vojny v Gaze

DNES - 6:12Zahraničné

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok uviedol, že v súvislosti so zabitím lídra palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára pociťuje väčšiu nádej vzhľadom na možné prímerie v Pásme Gazy.

Do Berlína pricestoval Joe Biden, stretne sa so Scholzom

Do Berlína pricestoval Joe Biden, stretne sa so Scholzom

DNES - 6:11Zahraničné

Americký prezident Joe Biden pricestoval do nemeckej metropoly Berlín na rozlúčkovú návštevu, ktorej budú dominovať rokovania o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a Blízkom východe.