Dokonalý slepačí vývar: Pri varení sa musíte vyhnúť týmto 7 chybám
- 7:14 15.04.2023
- Bratislava
Tanier horúcej slepačej polievky je potešením nielen v chladné a daždivé dni. Zohrieva zvnútra a pomáha aj pri zdravotných problémoch.
Aby ste z neho získali všetko, čo očakávate, treba ho pripraviť správnym spôsobom. Ak chcete, aby bol zdravý a chutný zároveň, vyhnite sa nasledujúcim chybám.
Nemáte všetky potrebné prísady
Jednou z najväčších chýb je, že nemáte všetky potrebné prísady a aj tak sa pustíte do prípravy vývaru. Ide o to, že ak niečo z receptu vynecháte, zmení sa chuť vývaru a nedopadne podľa predstáv.
Rôzne recepty na kurací vývar sa môžu mierne líšiť, ale väčšina receptov obsahuje niekoľko bežných ingrediencií. Patria k nim napríklad kuracie kosti s mäsom, voda, cibuľa, mrkva, zeler, soľ, korenie, bobkový list a koreniny ako cesnak, tymian a rozmarín. Predtým, ako si pripravíte kurací vývar, prečítajte si recept, ktorý použijete, a uistite sa, že máte doma všetky ingrediencie.
Nesprávny pomer ingrediencií
Nestačí len mať všetky suroviny, ale aj ich pridať do vývaru v správnom pomere. Čo sa týka kuracieho mäsa, na kosti z celého kuraťa s trochou mäsa použite tri až päť litrov vody. Získate tak dostatok vývaru, ktorý bude mať tú správnu chuť. Pre väčšinu receptov je postačujúca jedna mrkva, jeden stonkový zeler a polovica cibule.
Nezačínate so studenou vodou
Vkladáte mäso a zeleninu do horúcej vody? Tak robíte veľkú chybu. Najlepšie je vždy začať so studenou vodou. Existuje na to hneď niekoľko rôznych dôvodov. Ak začnete so studenou vodou, môže to zabrániť tomu, aby sa vývar počas varenia zakalil. V závere tak získate číry a krajšie vyzerajúci vývar. Ďalším dôvodom, prečo začať so studenou vodou je, že pomôže zachovať viac chuťových bielkovín z kurčaťa a zeleniny. Horúca voda totiž denaturuje bielkoviny v kuracom mäse a zelenine.
Nesprávna dĺžka varenia
Čas varenia je pri príprave slepačieho vývaru mimoriadne dôležitý. Suroviny musíte spolu variť dostatočne dlho na to, aby kura a zelenina mali šancu odovzdať svoju chuť zmesi v hrnci, ale zase nie príliš dlho. Väčšina receptov na kurací vývar vyžaduje iba varenie všetkých ingrediencií spolu asi dve alebo tri hodiny. Pri vývare z kostí je čas varenia dlhší. Keď suroviny varíte len niekoľko hodín, výsledkom bude čistejší vývar, ktorý hľadáte.
Kurací vývar sa môže variť až šesť hodín, zatiaľ čo vývar z kostí by sa mal variť ešte dlhšie, až 48 hodín.
Malý hrniec
Ak začnete s príliš malým hrncom, buď skončíte s neporiadkom rozliatych ingrediencií po celej varnej doske, alebo nebudete môcť pridať dostatok vody. Tak či onak, nemali by ste robiť kurací vývar bez dostatočne veľkého hrnca, do ktorého sa pohodlne zmestia všetky ingrediencie.
Nezbierate penu
Určite ste si všimli, že pri príprave vývaru sa na vrchu objaví vrstva peny. Táto vrstva pochádza z tučného mäsa na kuracom mäse. Technicky je v poriadku nechať ho tak a nezbierať ho z vrchu, ale neodporúča sa to. Ak sa vrstva peny neodstráni pomerne rýchlo, denaturované kolagénové proteíny, ktoré ju tvoria, sa počas varu rozložia. Tieto bielkoviny sa rozšíria do celého vývaru a dodajú mu zakalený vzhľad.
Ak chcete, aby bol kurací vývar číry, budete musieť spenený tuk odstrániť hneď, ako sa objaví na povrchu hrnca.
Necedíte hotový vývar
So záverom prípravy vývaru sa spája ešte jeden dôležitý krok, ktorý nesmiete preskočiť. Vývar musíte precediť. Veď určite nechcete, aby kúsky kostí alebo chrupaviek skončili vo vašej polievke alebo inom recepte, na ktorý plánujete vývar použiť.
Na oddelenie vývaru od všetkých kostí, kuracích kúskov a zeleniny je ideálne jemné sitko. Ako však nemáte, môžete použiť cedník vystlaný dvoma alebo viacerými vrstvami gázy.
Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom
Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru
Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.