• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 23.10.2024Meniny má Alojzia
Bratislava

Poznáme naj detské knihy jari a leta

  • 12:29 13.11.2013
  • BRATISLAVA
Poznáme naj detské knihy jari a leta

Najkrajšie a najlepšie detské knihy tohtoročnej jari a leta sú známe.

Výber je výsledkom hodnotenia odborných porôt súťaže, ktorú organizuje Bibiana - medzinárodný dom umenia pre deti a Slovenská sekcia IBBY (International Board on Books for Young People /Medzinárodná únia pre detskú knihu).

Agentúru SITA o tom informovala Eva Cíferská z oddelenia knižnej kultúry a sekretariátu Slovenskej sekcie IBBY Bibiany.

Výtvarná porota vybrala dve najkrajšie detské knihy jari. Stali sa nimi Hlbokomorské rozprávky od Moniky Kompaníkovej. Veselé príhody obyvateľov morského dna z vydavateľstva Artforum ilustrovala Veronika Holecová.

Porotu zaujal aj výber najstrašidelnejších rozprávok zo zlatého fondu slovenských ľudových rozprávok Nebojsa! a iné hororové rozprávky z vydavateľstva TRIO Publishing, ktorý zostavil Igor Válek a ilustroval Rudolf Cigánik. Kniha Moniky Komaníkovej Hlbokomorské rozprávky bodovala i v hodnotení literárnej poroty. Spolu s ňou sa najlepšou detskou knihou jari stali Artičokové srdcia od Sity Brachmari. V preklade Oľgy Kralovičovej titul vyšiel vo Vydavateľstve Slovart.

Hneď štyri knihy označila výtvarná porota za najkrajšie detské knihy leta. Sú medzi nimi: Žirafia mama a iné príšery od Alexandry Salmely, ktorú ilustrovala Martina Matlovičová a vydalo Artforum, Koľko váži Matilda od Jiřího Holuba ilustrovaná Jurajom Martiškom z produkcie vydavateľstva Perfekt, ďalej aj dielo od Gabriely Futovej Nejdem a basta! s ilustráciami od Juraja Balogha z ponuky SPN-Mladé letá a knižka Branislava Jobusa Ako Muflón Ancijáš sľub dodržal ilustrovaná Igorom Derevencom z Vydavateľstva Slovart. Literárna porota vybrala dve najlepšie detské knihy leta: knihu Žirafia mama a iné príšery a knihu Zvonimira Baloga Často si vymýšľam..., ktorú v preklade Alice Kulihovej vydal Perfekt.

Súťaž o najkrajšie detské knihy vznikla v roku 1990 v záujme podpory vydávania výtvarne hodnotných kníh pre deti a mládež. V roku 1991 sa rozšírila o hodnotenie literárnej zložky - súťaž o najlepšie detské knihy. Na návrh poroty udeľuje ocenenia Bibiana a Slovenská sekcia IBBY. V súťaži sa pravidelne hodnotia knihy vydané na jar, v lete, na jeseň a v zime daného roka. Viac informácií o súťažiach venovaných knižnej kultúre, ktoré organizuje Bibiana - Medzinárodný dom umenia pre deti v Bratislave a Slovenská sekcia IBBY možno nájsť na - http://www.bibiana.sk, v sekcii knižná kultúra.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Film Prezidentka ukáže osobný príbeh aj zákulisie vysokej politiky

Film Prezidentka ukáže osobný príbeh aj zákulisie vysokej politiky

16:05 21.10.2024Kultúra

Pohľad za múry prezidentského paláca, osobný príbeh aj päť turbulentných rokov Slovenska prináša film Prezidentka.

Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová zo ságy Votrelec, slávi 75. narodeniny

Sigourney Weaverová, alias Ellen Ripleyová zo ságy Votrelec, slávi 75. narodeniny

6:30 08.10.2024Kultúra

Po stvárnení Ellen Ripleyovej z filmovej ságy Votrelec sa zo Sigourney Weaverovej stala svetoznáma herečka.

Populárna herečka Monika Hilmerová slávi päťdesiatku

Populárna herečka Monika Hilmerová slávi päťdesiatku

6:16 07.10.2024Kultúra

Monika Hilmerová patrí už dlhé roky medzi najobsadzovanejšie slovenské herečky.

Nela Pocisková predstavila nový album Cesta

Nela Pocisková predstavila nový album Cesta

19:22 05.10.2024Kultúra

Speváčka a herečka Nela Pocisková predstavila v piatok 4. októbra nový štúdiový album, ktorý dostal názov Cesta. Dala si tak darček priamo v deň 34. narodenín.

Novým riaditeľom Opery SND sa od 15. októbra stane Rastislav Štúr

Novým riaditeľom Opery SND sa od 15. októbra stane Rastislav Štúr

15:30 05.10.2024Kultúra

Novým riaditeľom Opery SND sa stane Rastislav Štúr. Na post ho k 15. októbru vymenuje generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková.