• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 13.1.2025Meniny má Rastislav
Bratislava

Objavte tajomstvo šťavnatej ryby: Nenápadnú zložku nájdete vo svojej chladničke

  • 20:27 18.04.2023
  • Bratislava
Objavte tajomstvo šťavnatej ryby: Nenápadnú zložku nájdete vo svojej chladničke

Hoci príprava ryby nie je zložitá, môže sa ľahko stať kuchárskou výzvou.

Či už ju opekáte na panvici alebo grilujete, ryba sa pripraví pomerne rýchlo. Takže je vhodným riešením, ak chcete v čase zhonu niečo zjesť. Stačí však len pár minút navyše a ryba je žuvacia, suchá a nie príliš príjemná na jedenie.

Možno zvyknete natierať rybu vrstvou oleja či masla, aby ste v nej udržali čo najviac vlhkosti, no pomôcť môže aj iná potravina, ktorú určite máte v chladničke. Pri príprave ryby by ste určite nemali prehliadnuť nenápadnú majonézu.

Olej je jednou z primárnych zložiek majonézy, vďaka čomu pomáha zabrániť vysušeniu. Okrem toho je majonéza vhodná na rybu preto, že je to emulzia. Ľahšie priľne k povrchu ryby ako olej, takže vlhkosť zostane uzamknutá. Navyše funguje rovnako dobre bez ohľadu na to, či pracujete s mrazenými alebo čerstvými rybami.

Zabezpečiť, aby sa ryba nevysušila, nie je jediným dôvodom, prečo by ste mali použiť majonézu.

Maillardova reakcia

Majonéza má jemnú chuť, ktorá neprebije jemnú chuť ryby. V skutočnosti môže dokonca zlepšiť jej chuť vďaka niečomu, čo sa nazýva Maillardova reakcia. Ide o chemickú reakciu medzi aminokyselinami a redukujúcimi cukrami. Zohráva dôležitú úlohu pri tvorbe farby, chuti a arómy v rôznych potravinách. Táto reakcia je pomenovaná po francúzskom chemikovi Louisovi Camille Maillardovi, ktorý ju prvýkrát popísal v roku 1912.

Maillardova reakcia prebieha hlavne pri vyšších teplotách, teda pri pečení, pražení alebo varení. Táto reakcia prispieva k vytvoreniu chuti a textúry v týchto a iných potravinách. Je dôležitá pre gastronómiu a potravinársky priemysel, keďže zohráva kľúčovú úlohu v kvalite a zážitku z konzumácie potravín.

Zatiaľ čo bežný olej je len tučný, majonéza má bielkoviny aj cukry, ktoré sú potrebné pre aromatickú chemickú reakciu. Vďaka tomu zlepšíte chuť pripravovanej ryby.

Hustá textúra majonézy z nej navyše robí skvelý prostriedok pre akékoľvek iné dochucovadlá, ktoré chcete nasypať na rybu. Namiesto toho, aby z nej po zohratí skĺzli, zostanú v zmesi a odovzdajú všetku chuť do výsledného jedla.

Zdroj: Info.sk, MB, mashed.com, scienceofcooking.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom

Fatálna chyba v zime: Na toto si dávajte pozor, ak cestujete s dieťaťom

DNES - 6:59Zaujímavosti

Bežná chyba pri cestovaní v aute v chladnom počasí môže stáť vaše dieťa život.

Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru

20:29 11.01.2025Zaujímavosti

Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov

18:41 11.01.2025Zaujímavosti

V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend

16:30 10.01.2025Zaujímavosti

Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku

7:18 10.01.2025Zaujímavosti

Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.