Toto umelé sladidlo má prekvapivý vplyv na imunitný systém
Bežné používané umelé sladidlo má vplyv na kľúčové zložky imunitného systému.
Umelé sladidlo, ktoré sa bežne používa v rôznych nápojoch, má podľa výskumu prekvapivý vplyv na imunitnú odpoveď. Vedci z Inštitútu Francisa Cricka zistili, že konzumácia vysokého množstva sukralózy znižuje aktiváciu T-buniek, typu bielych krviniek. Tieto zistenia na myšacom modeli boli publikované v akademickom žurnále Nature.
Hoci sa to spočiatku môže zdať ako znepokojujúce zistenie, odborníci sú z neho nadšený. Ak sa podobné účinky zistia aj u ľudí, sukralóza by sa mohla potenciálne využiť ako prostriedok na potlačenie reakcií T-buniek. To by mohlo pomôcť osobám s autoimunitnými ochoreniami, ako je diabetes 1. typu, pri ktorých dochádza k nekontrolovateľnej aktivácii T-buniek.
Výskumníci jedným dychom dodávajú, že ľudia, ktorí konzumujú bežné alebo mierne vyššie množstvo sukralózy, by nemali byť vystavení hladinám, aké pozorovali v tejto štúdii. Výskumníci testovali dávky, ktoré sú síce v odporúčanom dennom limite, no zodpovedali by vypitiu približne 30 šálok sladenej kávy za deň alebo 10 plechoviek šumivého nápoja bez cukru.
Sukralóza je umelé sladidlo, ktoré je približne 600-krát sladšie ako cukor. Bežne sa používa v nápojoch a potravinách, ale jeho účinky na organizmus ešte nie sú úplne známe. Vedúca autorka štúdie Karen Vousdenová povedala: "Dúfame, že sa nám podarí dať dohromady širší obraz o vplyve stravy na zdravie a choroby, aby sme jedného dňa mohli odporučiť stravu, ktorá je najvhodnejšia pre jednotlivých pacientov, alebo nájsť prvky našej stravy, ktoré by lekári mohli využiť pri liečbe."
Spoluautor štúdie Fabio Zani dodal: "Vplyv na imunitný systém, ktorý sme pozorovali, sa zdá byť reverzibilný a domnievame sa, že by stálo za to preskúmať, či by sa sukralóza mohla použiť na zlepšenie autoimunitných stavov, najmä v kombinovanej terapii."
Myši v štúdii boli kŕmené sukralózou v množstvách zodpovedajúcich prijateľnému dennému príjmu schváleného európskymi úradmi. Hoci sú tieto dávky dosiahnuteľné, ľudia pri bežnej konzumácii jedla a pitia také množstvo sukralózy nepríjmu.
Myši kŕmené stravou obsahujúcou vysoké dávky sukralózy boli menej schopné aktivovať T-bunky v reakcii na rakovinu alebo infekciu. Na iné typy imunitných buniek to však nemalo vplyv.
Vedci dúfajú, že tieto zistenia by mohli viesť k novému spôsobu používania oveľa vyšších terapeutických dávok sukralózy u pacientov.
Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje
WHO vyzýva na očkovanie, vírus potvrdili už v troch európskych krajinách.
Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní
Vedci prekvapili novými zisteniami o účinku vysádzania stromov v Arktíde.
Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia
Odborníci dospeli k zaujímavým výsledkom.
Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva
Látka nájdená vo víne by mohla pomôcť predchádzať fatálnym ochoreniam.
Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť
Na základe výskumu sa zistilo, akého maximálneho veku sa človek môže skutočne dožiť.