• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 2.12.2024Meniny má Bibiána
Bratislava

Toto umelé sladidlo má prekvapivý vplyv na imunitný systém

  • 20:44 27.04.2023
  • Londýn
Toto umelé sladidlo má prekvapivý vplyv na imunitný systém

Bežné používané umelé sladidlo má vplyv na kľúčové zložky imunitného systému.

Umelé sladidlo, ktoré sa bežne používa v rôznych nápojoch, má podľa výskumu prekvapivý vplyv na imunitnú odpoveď. Vedci z Inštitútu Francisa Cricka zistili, že konzumácia vysokého množstva sukralózy znižuje aktiváciu T-buniek, typu bielych krviniek. Tieto zistenia na myšacom modeli boli publikované v akademickom žurnále Nature.

Hoci sa to spočiatku môže zdať ako znepokojujúce zistenie, odborníci sú z neho nadšený. Ak sa podobné účinky zistia aj u ľudí, sukralóza by sa mohla potenciálne využiť ako prostriedok na potlačenie reakcií T-buniek. To by mohlo pomôcť osobám s autoimunitnými ochoreniami, ako je diabetes 1. typu, pri ktorých dochádza k nekontrolovateľnej aktivácii T-buniek.

Výskumníci jedným dychom dodávajú, že ľudia, ktorí konzumujú bežné alebo mierne vyššie množstvo sukralózy, by nemali byť vystavení hladinám, aké pozorovali v tejto štúdii. Výskumníci testovali dávky, ktoré sú síce v odporúčanom dennom limite, no zodpovedali by vypitiu približne 30 šálok sladenej kávy za deň alebo 10 plechoviek šumivého nápoja bez cukru.

Sukralóza je umelé sladidlo, ktoré je približne 600-krát sladšie ako cukor. Bežne sa používa v nápojoch a potravinách, ale jeho účinky na organizmus ešte nie sú úplne známe. Vedúca autorka štúdie Karen Vousdenová povedala: "Dúfame, že sa nám podarí dať dohromady širší obraz o vplyve stravy na zdravie a choroby, aby sme jedného dňa mohli odporučiť stravu, ktorá je najvhodnejšia pre jednotlivých pacientov, alebo nájsť prvky našej stravy, ktoré by lekári mohli využiť pri liečbe."

Spoluautor štúdie Fabio Zani dodal: "Vplyv na imunitný systém, ktorý sme pozorovali, sa zdá byť reverzibilný a domnievame sa, že by stálo za to preskúmať, či by sa sukralóza mohla použiť na zlepšenie autoimunitných stavov, najmä v kombinovanej terapii."

Myši v štúdii boli kŕmené sukralózou v množstvách zodpovedajúcich prijateľnému dennému príjmu schváleného európskymi úradmi. Hoci sú tieto dávky dosiahnuteľné, ľudia pri bežnej konzumácii jedla a pitia také množstvo sukralózy nepríjmu.

Myši kŕmené stravou obsahujúcou vysoké dávky sukralózy boli menej schopné aktivovať T-bunky v reakcii na rakovinu alebo infekciu. Na iné typy imunitných buniek to však nemalo vplyv.

Vedci dúfajú, že tieto zistenia by mohli viesť k novému spôsobu používania oveľa vyšších terapeutických dávok sukralózy u pacientov.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, scitechdaily.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje

Európou sa šíri nebezpečný vírus, liek neexistuje

21:06 30.11.2024Veda

WHO vyzýva na očkovanie, vírus potvrdili už v troch európskych krajinách.

Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní

Vysádzanie stromov v Arktíde môže škodiť: Vedci dospeli k šokujúcim zisteniam o globálnom otepľovaní

20:03 17.11.2024Veda

Vedci prekvapili novými zisteniami o účinku vysádzania stromov v Arktíde.

Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia

Vedci prekvapili: Toto sa deje ženám, keď každý deň jedia vajcia

7:01 17.11.2024Veda

Odborníci dospeli k zaujímavým výsledkom.

Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva

Táto zložka vo víne môže pomáhať pri prevencii rakoviny hrubého čreva

20:01 16.11.2024Veda

Látka nájdená vo víne by mohla pomôcť predchádzať fatálnym ochoreniam.

Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť

Toto je maximálny vek, ktorého sa môžete dožiť

7:24 04.11.2024Veda

Na základe výskumu sa zistilo, akého maximálneho veku sa človek môže skutočne dožiť.