• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 16.9.2024Meniny má Ľudmila
13°Bratislava

Ruskí ministri prišli do Egypta rokovať o dodávkach zbraní

  • 12:08 14.11.2013
  • KÁHIRA
Ruskí ministri prišli do Egypta rokovať o dodávkach zbraní

Do Káhiry pricestoval ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a šéf rezortu obrany Sergej Šojgu.

Rokovania s egyptskými predstaviteľmi by mali údajne zahŕňať dohody o dodávkach ruských zbraní do Egypta, ktorý je tradičným spojencom USA.

Washington však v reakcii na situáciu po júlovom zosadení prvého demokraticky prezidenta Muhammada Mursího armádou postupne zastavil finančnú i vojenskú podporu moslimskej krajiny.

Ide pritom o prvú takúto významnú návštevu z Ruska za posledné desaťročia. Egyptské noviny Al-Wafd označili stretnutie egyptských a ruských predstaviteľov za "historické". Na stole budú údajne dohody za viac než 1,2 miliardy eur.

Egyptská vláda tvrdo skritizovala októbrové rozhodnutie Spojených štátov zastaviť dodávky významnej vojenskej pomoci a finančnej podpory. Washington zmrazil časť finančnej pomoci pre Egypt ako aj dodávky ťažkej vojenskej techniky. Spojené štáty prestanú do Egypta dovážať napríklad helikoptéry Apache, stíhačky F-16 a tanky typu Abrams.

USA poskytujú Egyptu každý rok pomoc vo výške 1,55 miliardy dolárov, pričom väčšina tejto pomoci je vojenská. USA sa rozhodovali medzi presadzovaním demokracie a ľudských práv a vojenskou spoluprácou s vplyvnou egyptskou armádou už od zvrhnutia Mursího armádou v júli tohto roku a následného krvavého potlačenia protestov. Násilnosti odvtedy neustávajú a zahynulo už viac ako tisíc ľudí.

Podporovatelia Mursího si za násilný protest odsedia 17 rokov

Súd v egyptskej Káhire v stredu poslal na 17 rokov do väzenia 12 podporovateľov bývalého prezidenta Muhammada Mursího, ktorí sa v októbri zúčastnili na jednom z násilných protestov proti jeho zosadeniu.

Podľa štátnej tlačovej agentúry MENA demonštrantov usvedčili z útoku na sídlo islamskej univerzity al-Azhar motivovaného skutočnosťou, že jej vedenie podporilo zbavenie Mursího moci armádou.

Egyptská odnož hnutia Moslimské bratstvo, ktorá Mursího v roku 2012 vyniesla do kresla, na svojej internetovej stránke uviedla, že skupinu odsúdených tvoria študenti univerzity zadržaní počas protestu. Muži sa budú môcť proti rozsudku odvolať a súd im tiež umožnil prepustenie na kauciu vo výške 64-tisíc egyptských libier (6 780 eur).
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

Pavel: V niektorých mestách je situácia zrejme horšia než v rokoch 1997 a 2002

DNES - 20:07Zahraničné

V niektorých mestách je situácia podľa českého prezidenta Petra Pavla možno ešte horšia, než aká bola počas ničivých povodní v rokoch 1997 a 2002.

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

Trumpov nenávistný status o Taylor Swift vyniesol Harrisovej 40.000 dolárov

DNES - 17:46Zahraničné

Príspevok Donalda Trumpa na sociálnej sieti o tom, že nenávidí Taylor Swift, spôsobil, že jej fanklub získal na kampaň prezidentskej kandidátky demokratov Kamaly Harrisovej ďalších 40.000 dolárov.

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

Ľudia zasiahnutí povodňami v Česku môžu čerpať okamžitú pomoc a majú nárok na voľno

DNES - 17:05Zahraničné

Obyvatelia Česka, ktorých zasiahli povodne, môžu čerpať mimoriadnu okamžitú pomoc až do výšky takmer 73.000 korún (2900 eur), vyplácať ju bude úrad práce.

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

Na juhu Poľska vyhlásila vláda stav živelnej pohromy

DNES - 15:47Zahraničné

Poľská vláda v pondelok vyhlásila stav živelnej pohromy, ktorého cieľom je zjednodušiť a urýchliť prísun pomoci regiónom na juhu krajiny, ktoré zasiahli povodne.

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

Evakuované oblasti v Česku sa pokúsili vyrabovať

DNES - 13:55Zahraničné

Moravsko-sliezski policajti evidujú podľa hajtmana Josefa Bělicu prvé pokusy o rabovanie v evakuovaných oblastiach, pričom toto konanie označil za hyenizmus.

Vosveteit.sk