Jedlo z konzervy nie je voči skaze odolné. Dá sa ešte jesť? Ako mu predĺžiť životnosť?
- 6:56 25.05.2023
- Bratislava
Keďže sa spoliehame na ich dlhú trvácnosť, konzervované potraviny si kupujeme vo veľkých množstvách do zásob. Pri nesprávnom skladovaní sa však stále môžu pokaziť.
Vo väčšine kuchýň možno nájsť poličku alebo celú skriňu zasvätenú výhradne konzervovaným potravinám. Keďže ide o výrobky, ktorými je dobré vopred sa zásobiť, často ich nakupujeme v množstvách, ktoré potom aj niekoľko rokov nestihneme spracovať.
K najčastejšie kupovaným konzervovaným potravinám patrí tuniak, fazuľa a lúpané paradajky, ktoré zväčša môžete jesť bez rizika aj po niekoľkých mesiacoch od kúpy. Jedinou podmienkou je správne skladovanie – ak ho obídete, potraviny sa rýchlo skazia aj v prípade, že ich dlhšiu dobu neotvoríte.
Bryan Quoc Le je poradca v oblasti zdravej výživy a autor knihy 150 odpovedí na otázky o jedle (150 Food Science Questions Answered). V rozhovore pre portál Express priblížil, ako skladovať konzervy, aby vám jedlo v nich vydržalo čo najdlhšie
Chladné a suché miesto
Prvým pravidlom, ktoré podľa Bryana možno aplikovať na väčšinu konzervovaných potravín, je skladovanie na suchom a chladnom mieste. Zabudnite preto na skrinku pod drezom, nad sporákom alebo vo vlhkej pivnici.
Jedlu v konzerve škodí aj extrémny chlad. Ten totiž poškodzuje štruktúru konzervy, cez ktorú môžu dovnútra preniknúť vzduchové bubliny, či dokonca korózia.
Známky poškodenia
Či je jedlo vhodné na konzumáciu zistíte už pri prvom pohľade na konzervu. V prípade, že je jej viečko ploché a dobre utesnené, značí to jej neporušenosť, a teda s veľkou pravdepodobnosťou aj neporušenosť jedla v nej.
Naopak, ak je viečko prehĺbené, znamená to, že v konzerve je trhlina alebo iný otvor, ktorý zrejme poškodil aj jej obsah. Jedlo v nej by ste teda nemali jesť. Rovnako sa vyhnite jedlu, na ktorom nájdete známky korózie.
Pri otváraní konzervy si všimnite, či zasyčí. Ak áno, znamená to, že sa v nej nahromadili plyny, ktoré mohli poškodiť jedlo, a preto ho radšej nejedzte.
Bryan ďalej tvrdí, že správne skladovanie konzerv by malo zahŕňať chladné, tmavé a suché prostredie, v ktorom vám vydržia bez poškodenia celé roky. V takomto prípade treba ich dátum minimálnej spotreby vnímať len ako orientačný bod – jedlá v neotvorených nádobách vydržia aj niekoľko rokov po ňom, hoci časom môže klesať ich kvalita a zhoršovať sa chuť.
Chuť sa najrýchlejšie vytráca z kyslejších jedál, ako sú paradajky, ktoré si udržia pôvodnú kvalitu približne 18 mesiacov po dátume minimálnej spotreby. Mäso a zelenina vám v približne nezmenenom stave vydržia dva až päť rokov po tomto termíne.
Ak máte tento program na rúre na pečenie, radšej ho nepoužívajte. Pokazí vám rúru
Odborníci varujú, že používanie tejto funkcie na rúre skráti životnosť vášho spotrebiča na polovicu.
Video: Dievčatko padalo z lanovky celých 12 metrov
V lyžiarskom stredisku takmer došlo k tragédii.
Potravinári odkazujú: Nejedzte vianočné stromčeky! V Belgicku sa rozmohol starý trend
Belgický štátny potravinový úrad vydal varovanie, v ktorom občanov vystríha pred zužitkovaním vianočných stromčekov v potravinách.
Muž uviazol v autonómnom vozidle, krúžilo dookola po parkovisku
Zákazník taxi služby s autonómnym vozidlom takmer omeškal let kvôli zlyhaniu systému v aute.
VIDEO: Pes celý život prežil na reťazi. Takto reagoval na svoj prvý sneh
Pes precestoval pol sveta, aby sa nakoniec zoznámil so snehom.