Jedlo z konzervy nie je voči skaze odolné. Dá sa ešte jesť? Ako mu predĺžiť životnosť?
- 6:56 25.05.2023
- Bratislava

Keďže sa spoliehame na ich dlhú trvácnosť, konzervované potraviny si kupujeme vo veľkých množstvách do zásob. Pri nesprávnom skladovaní sa však stále môžu pokaziť.
Vo väčšine kuchýň možno nájsť poličku alebo celú skriňu zasvätenú výhradne konzervovaným potravinám. Keďže ide o výrobky, ktorými je dobré vopred sa zásobiť, často ich nakupujeme v množstvách, ktoré potom aj niekoľko rokov nestihneme spracovať.
K najčastejšie kupovaným konzervovaným potravinám patrí tuniak, fazuľa a lúpané paradajky, ktoré zväčša môžete jesť bez rizika aj po niekoľkých mesiacoch od kúpy. Jedinou podmienkou je správne skladovanie – ak ho obídete, potraviny sa rýchlo skazia aj v prípade, že ich dlhšiu dobu neotvoríte.
Bryan Quoc Le je poradca v oblasti zdravej výživy a autor knihy 150 odpovedí na otázky o jedle (150 Food Science Questions Answered). V rozhovore pre portál Express priblížil, ako skladovať konzervy, aby vám jedlo v nich vydržalo čo najdlhšie
Chladné a suché miesto
Prvým pravidlom, ktoré podľa Bryana možno aplikovať na väčšinu konzervovaných potravín, je skladovanie na suchom a chladnom mieste. Zabudnite preto na skrinku pod drezom, nad sporákom alebo vo vlhkej pivnici.
Jedlu v konzerve škodí aj extrémny chlad. Ten totiž poškodzuje štruktúru konzervy, cez ktorú môžu dovnútra preniknúť vzduchové bubliny, či dokonca korózia.
Známky poškodenia
Či je jedlo vhodné na konzumáciu zistíte už pri prvom pohľade na konzervu. V prípade, že je jej viečko ploché a dobre utesnené, značí to jej neporušenosť, a teda s veľkou pravdepodobnosťou aj neporušenosť jedla v nej.
Naopak, ak je viečko prehĺbené, znamená to, že v konzerve je trhlina alebo iný otvor, ktorý zrejme poškodil aj jej obsah. Jedlo v nej by ste teda nemali jesť. Rovnako sa vyhnite jedlu, na ktorom nájdete známky korózie.
Pri otváraní konzervy si všimnite, či zasyčí. Ak áno, znamená to, že sa v nej nahromadili plyny, ktoré mohli poškodiť jedlo, a preto ho radšej nejedzte.
Bryan ďalej tvrdí, že správne skladovanie konzerv by malo zahŕňať chladné, tmavé a suché prostredie, v ktorom vám vydržia bez poškodenia celé roky. V takomto prípade treba ich dátum minimálnej spotreby vnímať len ako orientačný bod – jedlá v neotvorených nádobách vydržia aj niekoľko rokov po ňom, hoci časom môže klesať ich kvalita a zhoršovať sa chuť.
Chuť sa najrýchlejšie vytráca z kyslejších jedál, ako sú paradajky, ktoré si udržia pôvodnú kvalitu približne 18 mesiacov po dátume minimálnej spotreby. Mäso a zelenina vám v približne nezmenenom stave vydržia dva až päť rokov po tomto termíne.

List napísaný na palube Titanicu vydražili za 300.000 libier
Za 300.000 libier sa na aukcii predal list, ktorý na palube Titanicu napísal jeden z najznámejších preživších niekoľko dní pred potopením lode.

Slováci namiesto šetrenia prišli o peniaze. Pozor na tento masívny podvod
Používatelia smartfónov si v snahe ušetriť peniaze nainštalovali škodlivé aplikácie.

Hlasujúci za Oscarov si musia pred odovzdaním hlasov pozrieť všetky filmy
Členovia poroty, ktorá rozhoduje o filmových cenách Oscar, budú musieť preukázať pred hlasovaním vo finálovom kole, že si pozreli všetky filmy v jednotlivých kategóriách.

Ako zabrániť vysychaniu trávnika? Pozor na túto chybu
Ku koseniu trávnika treba pristupovať opatrne zvlášť počas leta.

Prečo ráno meškáte do práce: Fantómové zápchy a ako sa im vyhnúť
Prečo na niektorých miestach vznikajú dopravné zápchy aj napriek absencii prekážky na ceste?