Ako si prihrievate ryžu? Pozor na nebezpečný syndróm, tento spôsob vynechajte!
Nesprávne ohrievanie uvarenej ryže môže viesť k tvorbe smrteľných toxínov. Ako to robiť správne a bezpečne?
Teplá, sparená a nadýchaná ryža spoľahlivo zasýti a uspokojí chuťové poháriky každého hladného jedáka. Nanešťastie je tento pokrm takisto živnou pôdou pre Bacillus cereus a ďalšie baktérie, ktoré vytvárajú spóry odolné voči teplu. Nedokáže ich odstrániť dokonca ani varný proces.
Ryža, ktorú po uvarení necháte vychladnúť pri izbovej teplote, poskytuje ideálne podmienky pre rast a množenie baktérií, ktoré po skonzumovaní môžu viesť až k otrave známej aj ako syndróm praženej ryže („fried rice syndrome“). Nebezpčeným následkom sa dá vyhnúť, kľúčové sú však príprava, varenie a skladovanie ryže.
Príprava a skladovanie
Dobrým začiatkom pred prípravou akéhokoľvek jedla je umývanie rúk. Následne by ste mali pristúpiť k umytiu samotnej ryže, ktoré ju síce zbaví nečistôt a prípadného drobného hmyzu, no pred B. cereus vás neochráni.
Ešte pred dusením je potrebné dosiahnuť bod varu, ktorý eliminuje všetky škodlivé mikroorganizmy. Po varení je vhodné servírovať ryžu čím skôr, alebo ju rýchlo vychladiť a v uzatvorenej nádobe umiestniť do chladničky alebo mrazničky. Vyhnite sa skladovaniu ryže pri izbovej teplote po dobu dlhšiu ako jedna hodina.
Ohrievanie
V prípade, že ste ryžu pripravili a skladovali bezpečne podľa vyššie zmieneného postupu, v nasledovnej fáze ju môžete rovnako bezpečne ohriať v mikrovlnke, na panvici alebo dusením. Ohrievanie ryže, ktorá dlhší čas stála odložená na kuchynskej linke, však nemusí byť bezpečné.
Opakované ohrievanie a chladenie ryže poskytuje baktériám, ako je B. cereus, skvelú príležitosť na rast a množenie, a tak zvyšuje riziko syndrómu praženej ryže.
Syndróm praženej ryže
V závažných príznakoch môže mať otrava B. cereom smrteľné následky, pričom sa netýka len konzumácie znovu ohrievanej ryže, ale aj takto pripravených cestovín.
Prípadová štúdia z roku 2011 dokumentuje situáciu, pri ktorej došlo k otrave 20-ročného študenta po desiatich hodinách od zjedenia päťdňových cestovín. Podobná udalosť sa odohrala v roku 2003, keď celá rodina jedla osemdňový cestovinový šalát, čo malo za následok jedno úmrtie a hospitalizáciu piatich detí.
Príznaky syndrómu praženej ryže
B. cereus počas rastu vylučuje toxín, ktorý v tele spúšťa príznaky, ako je vracanie a hnačka. Vo väčšine prípadov príznaky ustupujú v priebehu dvoch dní od nakazenia aj bez lekárskeho zásahu.
V závažnejších prípadoch pacientom nepomôžu ani antibiotiká, pretože zdrojom príznakov je toxín, a nie samotná baktéria, ktorá ho produkuje. Liečba sa preto zameriava najmä na dopĺňanie tekutín a tlmenie prípadnej bolesti.
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou
Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.
Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil
Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.
Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval
Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.
Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov
Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.
Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením
Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.