• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Nedeľa, 20.10.2024Meniny má Vendelín
10°Bratislava

Mišík: Slovensko podporuje integračné ambície Ukrajiny

  • 18:03 30.05.2023
  • Brusel
Mišík: Slovensko podporuje integračné ambície Ukrajiny

Príprava júnového zasadnutia Európskej rady (summitu EÚ) a vypočutie Maďarska a Poľska ohľadom porušovania princípov právneho štátu a hodnôt EÚ boli hlavnými témami utorňajšieho zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Po skončení rokovaní to uviedol štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Peter Mišík, informuje spravodajca TASR.

Mišík spresnil, že hlavnými témami júnového summitu (29 - 30.6) bude agresia Ruska proti Ukrajine a v ekonomickej oblasti pokračovanie diskusií o posilnení konkurencieschopnosti a ekonomickej odolnosti EÚ, vrátane reformy fiškálnych pravidiel a tiež otázky bezpečnosti a obrany.

Z tej agendy pre nás najdôležitejšia je Ukrajina. Je dôležité, aby na summite EÚ dokázala svoju jednotu a aby sme sa dovtedy dokázali dohodnúť na jedenástom balíku sankcií proti Rusku,“ povedal.

Podľa jeho slov Slovensko podporuje integračné ambície Ukrajiny. „Zdôraznil som potrebu pracovať spoločne s Ukrajinou na jej jasnej európskej vízii. V júni bude prezentované ústne hodnotenie reformného procesu na Ukrajine zo strany Európskej komisie, ktoré poskytne jasnejší obraz o perspektíve začatia prístupových rokovaní,“ vysvetlil. Kyjev má za úlohu splniť sedem bodov, aby mohol pokročiť v integračnom úsilí.

Mišík uviedol, že Rada ministrov sa zhodla na tom, že komplexná vojenská, politická, finančná a humanitárna podpora pre Ukrajinu je kľúčová v jej boji za uchovanie štátnosti.

Ekonomický blok diskusií na summite sa podľa neho zameria najmä na „revitalizáciu“ jednotného trhu EÚ a zabezpečenie konkurencieschopnosti.

Pokiaľ ide o vypočutie delegácií Maďarska a Poľska - v rámci právneho konania podľa článku 7 Zmluvy o EÚ - Mišík upozornil, že právny štát je základná hodnota, na ktorej stojí EÚ.

"Keď sa objavia nezrovnalosti a keď je kritika, je dobre mať konštruktívny dialóg a ten sme dnes mali. Ocenil som príležitosť viesť s partnermi z Maďarska a Poľska úprimný a transparentný dialóg ako aj pokrok dosiahnutý v niektorých oblastiach,“ opísal situáciu.

Podľa jeho slov nemožno hovoriť kam tento dialóg povedie, dôležité je, aby obe krajiny mohli hovoriť o pokroku, ktorý dosiahli a vypočuli si prípadné otázky a očakávania iných členských krajín, ktoré vytvárajú ďalší tlak na zlepšenie situácie v oblasti právneho štátu.

Na otázku, či ministri - mimo pripravenej pracovnej agendy - hovorili aj o možnosti, že Maďarsku bude odňatý výkon predsedníctva v Rade EÚ v druhom polroku 2024, Mišík zdôraznil, že táto otázka nebola témou diskusií.

Samozrejme registrujeme, že je diskusia, ktorá prebieha o tom na pôde Európskeho parlamentu, ale o tom sme nehovorili,“ odkázal. A dodal, že Slovensko sa k tejto záležitosti vyjadrí, až keď sa dostane na rokovací stôl.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
KĽDR obvinila generálneho tajomníka OSN Guterresa z dvojakého metra

KĽDR obvinila generálneho tajomníka OSN Guterresa z dvojakého metra

DNES - 17:02Zahraničné

KĽDR v nedeľu obvinila generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa z dvojakého metra.

Vučič telefonoval s Putinom, poďakoval mu za dodávky plynu na nasledujúcu zimu

Vučič telefonoval s Putinom, poďakoval mu za dodávky plynu na nasledujúcu zimu

DNES - 15:16Zahraničné

Srbský prezident Aleksandar Vučič v nedeľu prvýkrát od mája 2022 telefonoval so svojím ruským kolegom Vladimirom Putinom.

OSN žiada Izrael, aby umožnil zvýšenie dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy

OSN žiada Izrael, aby umožnil zvýšenie dodávok humanitárnej pomoci do Pásma Gazy

DNES - 14:19Zahraničné

Organizácia Spojených národov v nedeľu vyzvala Izrael na otvorenie ďalších hraničných priechodov do Pásma Gazy, aby tak uľahčil dodávky humanitárnej pomoci.

Izraelský premiér tvrdí, že sa ho Hizballáh pokúsil zavraždiť pomocou dronu

Izraelský premiér tvrdí, že sa ho Hizballáh pokúsil zavraždiť pomocou dronu

DNES - 6:13Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil Iránom podporovanú skupinu Hizballáh z pokusu o jeho zabitie po tom, ako jeho úrad uviedol, že libanonský dron zasiahol premiérov rodinný dom.

Pápež prehovoril o budúcej úlohe žien

Pápež prehovoril o budúcej úlohe žien

DNES - 6:10Zahraničné

Otvorený spor o budúcu úlohu žien zatienil posledný týždeň synody katolíckych biskupov v Ríme, uviedli v sobotu jej účastníci.