• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Pochod študentov v novembri 1989 vyžadoval odvahu, tvrdí ÚPN

  • 16:34 16.11.2013
  • BRATISLAVA
Pochod študentov v novembri 1989 vyžadoval odvahu, tvrdí ÚPN

Pochod bratislavských vysokoškolákov 16. novembra 1989 svedčí podľa predsedu Ústavu pamäti národa Ondreja Krajňáka o nezávislosti a veľkosti ducha slovenských študentov.


Ako povedal pre agentúru SITA, bolo to iba o jeden deň skôr ako v Prahe, ale z hľadiska významu je to zásadný rozdiel.

„V študentoch zvíťazila túžba po zmene. Treba vzdať hold všetkým študentom, ktorí sa dokázali postaviť proti prúdu v čase, keď im hrozilo vyhodenie zo školy, vyšetrovanie a možno aj väznenie,“ zdôraznil s tým, že pochod vyžadoval vtedy odvahu. „V tom čase ešte nikto netušil, ako sa v nasledujúci deň zachová Štátna bezpečnosť na Národnej triede v Prahe,“ dodal.

Študenti žiadali demokraciu

Udalosť, ktorá sa konala 16. novembra 1989, deň pred protestným pochodom pražských študentov, ktorý znamenal začiatok nežnej revolúcie, sa začala na Mierovom námestí (dnes Hodžovom) v Bratislave.

Ako uvádza publikácia Kronika Slovenska 2, študenti, ktorí chceli pochodom otvorene prejaviť nespokojnosť s problémami spoločnosti, sa presunuli cez stred mesta k budove ministerstva školstva na Suvorovovej ulici (dnes Dobrovičova) a diskutovali okrem iného i s ideologickým tajomníkom ÚV KSS Gejzom Šlapkom.

Študenti žiadali demokraciu, školské reformy, zrušenie Socialistického zväzu mládeže (SZM) a možnosť cestovať. Udalosti tohto dňa a nasledujúceho dňa v Prahe, kde demonštrovali pražskí študenti na Národní třídě, boli začiatkom nežnej revolúcie v Československu.

Policajný zásah vyvolal rozhorčenie

Brutálny policajný zákrok proti účastníkom pochodu 17. novembra 1989 v Prahe vyvolal rozhorčenie verejnosti a protestné akcie a slovenskí študenti vstúpili 20. novembra 1989 do okupačného štrajku.

Vytvorili Koordinačný výbor slovenských vysokých škôl a na veľkej demonštrácii, ktorá sa konala 21. novembra 1898 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, žiadali utvorenie vyšetrovacej komisie na prešetrenie pražských udalostí, odstúpenie skorumpovaných politických a vládnych predstaviteľov zodpovedných za vtedajší stav spoločnosti, pluralitu politického života, otvorenie spoločenského dialógu bez prvkov násilia, sprístupnenie masmédií všetkým politickým a spoločenským hnutiam a vyzvali na zapojenie sa do generálneho štrajku 27. novembra 1989.

Udalosti vyústili do vymenovania novej vlády

Spolu s vysokými školami v Československu vstúpili do štrajku aj herci divadiel, nasledovali stotisícové manifestácie v celej ČSSR, v Čechách vzniklo Občianske fórum (OF) a na Slovensku Verejnosť proti násiliu (VPN) a už 24. novembra odstúpil Miloš Jakeš z funkcie generálneho tajomníka ÚV KSČ.

Novembrové udalosti vyústili 10. decembra 1989 do vymenovania novej vlády ”národného porozumenia”, v ktorej bolo desať komunistických a jedenásť nekomunistických ministrov a 29. decembra 1989 bol za prezidenta ČSSR zvolený Václav Havel.

Udalosť zo 16. novembra 1989 pripomína v Bratislave od roku 2009 na priečelí Univerzity Komenského pamätná tabuľa akademického sochára Jána Hoffstädtera so symbolom dvoch dlaní.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.