Vedci zistili, že takáto strava zlepšuje pamäť. Niektoré potraviny vás prekvapia

Zabúdate? Nová štúdia naznačuje, že možno potrebujete vo svojej strave viac červeného vína a čerešní.
Vedci zistili, že ľuďom, ktorých strava bola chudobná na flavanoly, sa po troch rokoch užívania flavanolových doplnkov zlepšila pamäť.
„Sú to vzrušujúce výsledky, pretože naznačujú, že v strave je optimálne množstvo flavanolov," uviedol v tlačovej správe Gunter Kuhnle, spoluautor štúdie a profesor vedy o výžive a potravinách na University of Reading vo Veľkej Británii.
Viac červeného vína či fazule
Podľa odborníkov obsahuje zdravé množstvo flavanolov červené víno, čierny a zelený čaj, tmavá čokoláda, fazuľa, kel, žerucha, cibuľa a ovocie ako čerešne, černice, čierne hrozno a jablká.
Vedci požiadali viac ako 3 562 starších dospelých, aby počas troch rokov užívali buď 500 mg flavanolový doplnok vo forme tabliet alebo placebo. Ich pamäť bola každoročne testovaná pomocou online testov krátkodobej pamäte. Na začiatku obdobia štúdie a v ročných intervaloch odoberali účastníkom vzorky moču na určenie hladiny flavanolov.
U ľudí, ktorí už na začiatku sledovaného obdobia mali vo svojej strave dostatok flavanolov, nedošlo k výraznému zlepšeniu pamäte, aj keď užívali flavanolové doplnky. Ale medzi ľuďmi, ktorých strava pred štúdiou mala nízky obsah flavanolov, skóre ich pamäte vyskočilo o 16 % už po jednom roku užívania flavanolových doplnkov. A ich zlepšenie v pamäti sa udržalo počas trojročného obdobia.
Konzumácia stravy alebo doplnkov bohatých na flavanoly má vplyv na zlepšenie kognitívnych funkcií u starších ľudí, uviedol spoluautor štúdie Adam Brickman, profesor neuropsychológie na Kolumbijskej univerzite.
Experti poznamenali, že štúdia poukazuje na potrebu ďalšieho výskumu toho, ako sú živiny potrebné na udržanie zdravého mozgu do vysokého veku. „V storočí, keď žijeme dlhšie, výskum začína odhaľovať, že na posilnenie našej starnúcej mysle sú potrebné rôzne živiny," povedal spoluautor štúdie Dr. Scott Small. Ich štúdiu, ktorá sa spolieha na biomarkery spotreby flavanolu, môžu iní výskumníci použiť ako šablónu na identifikáciu ďalších potrebných živín.
Štúdia má aj odporcov
Nie všetci vedci však boli nadšení z výsledkov štúdie, ktorú čiastočne financoval výrobca čokolády a iných sladkostí Mars. „Obávam sa, že získané výsledky nepodporujú tvrdenie, že flavanoly zlepšujú pamäťovú funkciu,“ povedal pre Science Media Center David Curtis, čestný profesor Genetického inštitútu na University College London.
„Dokonca aj v skupine, ktorá mala spočiatku nízku spotrebu flavanolu, mali tí, ktorí roky užívali flavanolový doplnok, približne rovnakú pamäťovú funkciu ako tí, ktorí užívali placebo a akékoľvek rozdiely boli v rámci náhodných očakávaní," povedal Curtis.
Iní vedci varujú, že zameranie štúdie na krátkodobú pamäť neprezrádza veľa o rizikách demencie a Alzheimerovej choroby. „Je dôležité rozlišovať medzi stratou pamäti súvisiacou s vekom a demenciou. Zatiaľ čo primárnym znakom Alzheimerovej choroby je strata epizodickej pamäte, strata pamäte súvisiaca s vekom je bežná pre každého,“ povedal pre Science Media Centre Davide Bruno, výskumník z Liverpool John Moores University vo Veľkej Británii.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.