• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
16°Bratislava

Nový portál Nemlčme! má pomôcť obetiam sexuálneho násilia

  • 8:41 16.11.2013
  • BRATISLAVA
Nový portál Nemlčme! má pomôcť obetiam sexuálneho násilia

K téme sexuálneho násilia by sa mali začať vyjadrovať ľudia, ktorých sa to bytostne týka, teda obete. Pre agentúru SITA to uviedla Dalia Gregorová, ktorá stojí za projektom Nemlčme! - Portál pre obete sexuálneho násilia. V súčasnosti sa projekt uchádza o finančnú podporu prostredníctvom ĽudiaĽuďom.sk.

Portál chce slúžiť ako miesto prvého kontaktu, kde sa obeť bude môcť anonymne zdôveriť. Návštevník, obeť sa tu stretne s pochopením, psychologickou pomocou a informáciami, píše Dalia Gregorová. Príbuzným a známym obetí bude portál poskytovať informácie o tom, ako svojmu blízkemu pomôcť pri vyrovnávaní sa s traumou.

V neposlednom rade chce portál vzdelávať o probléme sexuálneho násilia. Základnú verziu Nemlčme! chce jeho autorka spustiť do niekoľkých týždňov. Obsah by mal pozostávať z podpornej skupiny pre obete sexuálneho násilia, psychologickej poradne a informačnej sekcie.
Obete obetiam

Dalia Gregorová píše aj o tom, čo ju okrem predsudkov v spoločnosti primalo projekt spustiť. "Táto téma sa ma bytostne dotýka. Ako obeť viem, čo je to prechádzať takou traumou, ako aj to, ako veľmi je dôležité môcť o tom s niekým hovoriť a dostať odozvu," napísala.

Vytvoriť miesto, kam takýto človek môže prísť zveriť sa a dozvedieť sa, že nie je sám, je podľa nej veľmi dôležité. "Prečítať si, ako sa s problémom vyrovnávali iní, a že sa to dá. Verím, že náš portál to môže poskytnúť. Je to vlastne taká peer to peer pomoc. Obete obetiam," píše Dalia, ktorá bola na celú prácu ešte donedávna sama.

Postupne sa k nej začalo pridávať veľa ľudí, medzi nimi aj odborníci ako psychiatri, psychológovia, právnici, sociálni pracovníci, občianske združenia ale aj zástupcovia z ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny.

Podľa odhadov odborníkov sa na Slovensku ročne udejú tisíce znásilnení. Nahlásených je však len zlomok z nich. Napríklad minulý rok ich bolo oficiálne len 88. Jedným z častých dôvodov, prečo obete tento skutok nenahlásia, je strach z obviňovania či odsudzovania zo strany okolia.
Téme sa nikto dlhé roky nevenoval

Obete mávajú obavy aj z jednania polície, uvádza Gregorová. Väčšina obetí tak zostáva so svojou traumou sama, často obviňujú seba, čo vedie aj k dlhodobým psychickým problémom. Izolácia, samota či odsúdenie okolia môžu traumu znásobiť.

To môže vyústiť až do ťažkých depresií, až k pokusom o samovraždu. Pomôcť môže návšteva psychológa, ale len málo obetí sa k tomu dokáže odhodlať.

Téme sa podľa Dalie Gregorovej dlhé roky skoro nikto nevenoval a tak stagnovala. Dogmatické nastavenie spoločnosti sa potom podľa nej odráža aj na "(ne)ľudskom" prístupe tých, ktorí by mali pomáhať a riešiť tento problém.

"Je veľmi dôležité prijať správne legislatívne a organizačné kroky, avšak pokiaľ sa nezbavíme predsudkov a tabu okolo problému v spoločnosti, bude veľmi ťažké ich aplikovať v praxi," uzatvára Dalia Gregorová.

Projekt možno podporiť na https://www.ludialudom.sk/vyzvy/1205.
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

Polícia zasahuje pri vážnej nehode, cesta je neprejazdná

DNES - 7:08Domáce

Na ceste sa zrazili tri kamióny s dodávkou, polícia zastavila premávku.

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.