• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Pondelok, 23.12.2024Meniny má Nadežda
Bratislava

2 druhy mäsa, ktoré najvýraznejšie zvyšujú riziko porážky: Vyhnite sa im, radia lekári

  • 8:20 04.06.2023
  • Londýn
2 druhy mäsa, ktoré najvýraznejšie zvyšujú riziko porážky: Vyhnite sa im, radia lekári

Riziko cievnej mozgovej príhody ovplyvňuje aj strava. Jedným z najhorších prispievateľov sú pritom tieto dva druhy mäsa.

Cievna mozgová príhoda je život ohrozujúci stav, pri ktorom dochádza k prerušeniu prítoku krvi do mozgu alebo prasknutiu cievy v mozgu. K jej najčastejšie spomínaným rizikovým faktorom patrí vysoký krvný tlak, cukrovka či fajčenie.

Aj strava hrá nemalú rolu pri manažovaní rizika porážky. V tejto súvislosti sa nemožno vyhnúť zmienke o mäse, ktoré je škodlivé najmä v dvoch často konzumovaných podobách.

Na mŕtvicu môže upozorniť aj cefalea. Poznáte príznaky tohto stavu?

Zakladateľka britskej organizácie Plant-Based Health Professionals UK Shireen Kassamová pre portál Express vysvetľuje, že k riziku porážky prispieva najmä červené a spracované mäso.

V prípade spracovaného mäsa hovoríme o párkoch, slanine, šunke či klobáse alebo iných typoch mäsa, ktoré boli solené, údené alebo inak upravené, aby vydržali čo najdlhšie. Červené mäso zas zahŕňa napríklad hovädzinu alebo bravčovinu.

Slová lekárky podporuje aj výskum publikovaný na stránkach European Heart Journal, ktorý skúmal vyše 400 tisíc ľudí z deviatich krajín. Jeho cieľom bolo identifikovať jedlá, ktoré prispievajú k ischemickej aj hemoragickej cievnej mozgovej príhode.

Výsledky mnohých nepotešia: Ukázalo sa, že už 50 gramov červeného a/alebo spracovaného mäsa denne prispieva k nárastu rizika ischemickej porážky o 14 percent.

Kassamová však pripomína, že po zohľadnení ďalších faktorov, ako je príjem ovocia a zeleniny, došlo k redukcii negatívnych účinkov mäsa. Podľa nej je preto nutné skôr dbať o zdravie celkovej životosprávy a vhodný výber stravy.

Prispieva aj k rakovine

Cievna mozgová príhoda nie je jediná diagnóza, pri ktorej konzumácia červeného a spracovaného mäsa zohráva rolu. Početné výskumy totiž naznačujú, že tieto potraviny takisto podporujú vznik rakoviny a ochorení srdca.

„Pre tieto nezdravé jedlá a nápoje neexistuje bezpečné dávkovanie a ani priama úmernosť rizika s množstvom skonzumovaných nezdravých potravín,“ dodáva Kassamová, podľa ktorej treba červené a spracované mäso v strave obmedziť na minimum a sústrediť sa na častejší príjem ovocia a zeleniny.

Zdroj: Info.sk, DP, express.co.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

12 znakov v 60-tke, ktoré často súvisia s demenciou

9:38 20.12.2024Zdravie

Po dovŕšení 60-tky si treba všímať týchto 12 znakov, ktoré môžu poukazovať na zvýšené riziko vzniku demencie.

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

Neurológ: Toto by som na záchode nikdy nerobil

19:33 19.12.2024Zdravie

Vyhnite sa problémom s krvným obehom a mozgom. Toto na toalete nikdy nerobte, radí neurológ.

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

Mladý pacient s rakovinou hrubého čreva: Tieto dva symptómy som ignoroval

18:14 16.12.2024Zdravie

Mladý muž prezradil skryté varovné signály, ktoré značia rakovinu hrubého čreva.

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

Robte túto činnosť trikrát za týždeň a môžete omladnúť o osem rokov

17:33 14.12.2024Zdravie

Zdravá aktivita trikrát týždenne môže pomôcť znížiť váš biologický vek o osem rokov.

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

Ako káva mení črevá: Vedci prišli s novým zistením

7:09 14.12.2024Zdravie

Pravidelné pitie kávy vedie k zmene mikrobiómu. Nový výskum odhaľuje podrobnosti tohto mechanizmu.