2 druhy mäsa, ktoré najvýraznejšie zvyšujú riziko porážky: Vyhnite sa im, radia lekári

Riziko cievnej mozgovej príhody ovplyvňuje aj strava. Jedným z najhorších prispievateľov sú pritom tieto dva druhy mäsa.
Cievna mozgová príhoda je život ohrozujúci stav, pri ktorom dochádza k prerušeniu prítoku krvi do mozgu alebo prasknutiu cievy v mozgu. K jej najčastejšie spomínaným rizikovým faktorom patrí vysoký krvný tlak, cukrovka či fajčenie.
Aj strava hrá nemalú rolu pri manažovaní rizika porážky. V tejto súvislosti sa nemožno vyhnúť zmienke o mäse, ktoré je škodlivé najmä v dvoch často konzumovaných podobách.
Zakladateľka britskej organizácie Plant-Based Health Professionals UK Shireen Kassamová pre portál Express vysvetľuje, že k riziku porážky prispieva najmä červené a spracované mäso.
V prípade spracovaného mäsa hovoríme o párkoch, slanine, šunke či klobáse alebo iných typoch mäsa, ktoré boli solené, údené alebo inak upravené, aby vydržali čo najdlhšie. Červené mäso zas zahŕňa napríklad hovädzinu alebo bravčovinu.
Slová lekárky podporuje aj výskum publikovaný na stránkach European Heart Journal, ktorý skúmal vyše 400 tisíc ľudí z deviatich krajín. Jeho cieľom bolo identifikovať jedlá, ktoré prispievajú k ischemickej aj hemoragickej cievnej mozgovej príhode.
Výsledky mnohých nepotešia: Ukázalo sa, že už 50 gramov červeného a/alebo spracovaného mäsa denne prispieva k nárastu rizika ischemickej porážky o 14 percent.
Kassamová však pripomína, že po zohľadnení ďalších faktorov, ako je príjem ovocia a zeleniny, došlo k redukcii negatívnych účinkov mäsa. Podľa nej je preto nutné skôr dbať o zdravie celkovej životosprávy a vhodný výber stravy.
Prispieva aj k rakovine
Cievna mozgová príhoda nie je jediná diagnóza, pri ktorej konzumácia červeného a spracovaného mäsa zohráva rolu. Početné výskumy totiž naznačujú, že tieto potraviny takisto podporujú vznik rakoviny a ochorení srdca.
„Pre tieto nezdravé jedlá a nápoje neexistuje bezpečné dávkovanie a ani priama úmernosť rizika s množstvom skonzumovaných nezdravých potravín,“ dodáva Kassamová, podľa ktorej treba červené a spracované mäso v strave obmedziť na minimum a sústrediť sa na častejší príjem ovocia a zeleniny.

Lekári upozorňujú na málo známy vitamín. Jeho nedostatok sa vám vypomstí
Lekári radia, ktoré potraviny by ste mali jesť, aby ste si doplnili tento dôležitý vitamín.

Lekár upozorňuje: Neignorujte dlhodobé nadúvanie, v tomto prípade to môže byť znak rakoviny
Všeobecný lekár varuje verejnosť, aby neignorovala pretrvávajúce nadúvanie, ktoré môže byť znakom smrteľnej rakoviny.

Selénium: Čo sa deje, keď ho máme v tele priveľa?
Minerál je známy vďaka podpore trávenia a antioxidačným účinkom. Ako to vyzerá, keď ho máme v tele priveľa?

Vírus covidu sa v tele drží dlhšie ako sme si mysleli, varujú vedci
Našli sme odpoveď na dlhý covid? Vedci v štúdii hovoria o zotrvačnosti vírusu v tele.

Ako chyba pri čistení zubov ovplyvňuje bolesť hlavy
Bolesti hlavy, brucha či iných častí tela sa u žien môžu vyskytnúť aj ako následok chyby pri dentálnej hygiene, varujú vedci.