• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 20.9.2024Meniny má Ľuboslav(a)
14°Bratislava

Do Dunaja žraloci, kričali odborári na proteste v Bratislave

  • 15:00 16.11.2013
  • BRATISLAVA
Do Dunaja žraloci, kričali odborári na proteste v Bratislave

To, čo sa deje v Slovenskom plynárenskom priemysle (SPP), je podľa prezidenta Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Jozefa Kollára diktát, a nie vyjednávanie. Uviedol to vo svojom príhovore na sobotňajšom protestnom zhromaždení Plynárenského odborového zväzu (POZ).


Približne 500 odborárov prišlo vyjadriť svoj názor na situáciu v SPP pred budovu Tower 115, ktorú vlastní finančná skupina J&T. "Plynárenstvo pomaličky chradne. Pri súčasných investoroch treba povedať, že už nechradne, už začína chorľavieť a je otázka, kedy nám na túto chorobu zomrie,“ komentoval aktuálnu situáciu v SPP predseda POZ Peter Kováč.

Ako ďalej dodal, z plynárenstva sa v súčasnosti odčerpáva viac, ako dokáže vyprodukovať. Poukázal tak na fakt, že SPP vyplatí tento rok akcionárom (51 % vlastní štát, 49 % Energetický a průmyslový holding) dividendy zhruba 800 miliónov eur, pričom celkový zisk je necelých 400 miliónov eur.

Odborárom sa nepáčia najmä zmeny v kolektívnej zmluve. "Predovšetkým zlé je, že nám zobrali zdravotnú starostlivosť, skoro úplne vylúčili odstupné nad úroveň zákonníka práce,“ konkretizoval Kováč a dodal, že z kolektívnej zmluvy vypadla aj mzdová tabuľka. Podľa neho to znamená, že si zamestnávateľ bude môcť robiť čo chce so svojimi zamestnancami.

Protestné zhromaždenie malo za cieľ podľa POZ ukázať, že slovenskí plynári sa vedia dať dokopy a zabojovať za svoju vec. Výsledkom protestu bolo prehlásenie, ktoré odborári plánujú poslať akcionárom SPP. Žiadajú v ňom, aby akcionári zastavili zadlžovanie SPP, zastavili vytváranie zisku na úkor zamestnancov a prestali s prepúšťaním. "Do Dunaja žraloci. Hanba, hanba. Nechceme skončiť v rukách veriteľov či máme toho dosť," skandovali odborári.

Protest podporujú aj poslanci hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO). „Podporili sme protest zamestnancov, pretože nás prekvapuje, že za vlády sociálno-demokratickej strany Smer, ktorá má plné ústa práv pracujúcich, vládne v podniku atmosféra zastrašovania, podozrievania, dokonca hrozí prepúšťanie," hovorí poslanec OĽaNO Jozef Viskupič.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) by mal podľa hnutia dokázať, že mu skutočne záleží na pracujúcich ľuďoch a mal by prehodnotiť svoje rozhodnutie o kúpe stratovej materskej časti SPP.

Česká spoločnosť EPH, ktorú ovládajú českí podnikatelia Daniel Křetinský a Petr Kellner a slovenská finančná skupina J&T, kúpila začiatkom tohto roka 49-percentný podiel SPP za 2,6 mld. eur.

Predávajúci boli francúzska spoločnosť GDF Suez a nemecká E.ON Ruhrgas. Následne sa vláda dohodla s EPH o prevzatí 100-percentného podielu materskej spoločnosti SPP, keďže chce kontrolovať cenotvorbu najväčšieho dodávateľa plynu.

V dcérskych spoločnostiach SPP, a to v SPP-distribúcia a Eustream, zostávajú podiely nezmenené. EPH tak bude naďalej kontrolovať 49-percentný podiel v spomínaných dcérach. Štát v nich bude kontrolovať majoritný podiel, ale bez manažérskej kontroly.

Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

Vo viacerých mestách prebehli protesty proti krokom vedenia Ministerstva kultúry

VČERA - 20:28Domáce

Vo viacerých mestách sa vo štvrtok večer protestovalo.

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

Premiér: Desať miliárd eur z fondu EÚ pomôže pri náprave škôd po povodniach

VČERA - 20:26Domáce

Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) pre krajiny postihnuté záplavami považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli telo utopeného muža

VČERA - 20:24Domáce

Na Jaroveckom ramene Dunaja našli vo štvrtok telo utopeného muža.

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

Na pomoc jednorodičom otvorili v Bratislave Odevnú banku

VČERA - 19:04Domáce

Na pomoc jednorodičom otvorila v Bratislave Nadácia pre deti Slovenska Odevnú banku.

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

Muž bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne narazil do stĺpa

VČERA - 18:53Domáce

Vodič z Českej republiky bránil spolujazdcovi odísť z vozidla, následne v blízkosti bratislavskej mestskej časti Rusovce narazil do stĺpa.